Viata lui Edward Norton, actorul nominalizat la Oscar inca de la primul rol

1
De Cristina Tudor
15 feb. 2021

As putea spune ca prima data m-am indragostit de Edward Norton dupa ce l-am vazut jucand in Primal Fear, iar dupa American History X, am ramas de-a dreptul fascinata.

Inca de atunci am vrut sa stiu cum a fost viata lui Edward Norton si ce se ascunde in spatele unui geniu al cinematografiei.

Astfel am aflat ca fiind nascut intr-o familie privilegiata din Boston, Edward Norton a pasit pe drumul cinematografiei la doi ani dupa ce a absolvit Yale University in 1991.

Insa a cochetat cu teatrul inainte de a fi ales in primul sau rol cinematografic, in 1996, acela al unui tanar acuzat ca l-a ucis pe preotul care avea grija de el, in filmul Primal Fear.

Debutul in cinematografie i-a adus si prima nominalizare la Oscar, dublata de cea pentru rolul din 1998 in American Histoy X. Au urmat filme precum The Incredible Hulk, Pride and Glory, Moonrise Kingdom, The Grand Budapest Hotel sau Birdman. Zilele trecute l-am revazut pe HBO, intr-un film recent, Motherless Brooklin, intr-un rol din nou exceptional.

Viata lui Edward Norton incepe pe data de 18 august 1969, in Boston, Massachusetts. Tatal lui, Edward Norton Sr. a fost procuror federal sub administratia presedintelui Jimmy Carter, iar mama sa, Robin, a fost profesor de engleza.

Tanarul Edward, cel mai mare dintre cei trei copii ai familiei, a crescut intr-o comunitate progresiva si multiculturala din Columbia, Maryland, care a fost fondata de bunicul sau, James Rouse (dezvoltatorul imobiliar din faimosul Faneuil Hall Marketplace din Boston).

Norton a fost un tanar extrem de inteligent si serios, care a ales actoria inca de la varsta de 5 ani, dupa ce a vazut o babysitter interpretata in piesa „If I Were a Princess”. La scurt timp dupa aceea, a monopolizat scena in piesa „Annie Get Your Gun” la Orenstein’s Columbia School for Theatrical Arts si se zvoneste ca ar fi pus intrebari de genul „Care este obiectivul meu pe aceasta scena?” la frageda varsta de 8 ani.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: PR.