3 obiceiuri simple care previn cancerul mamar in timpul pandemiei

1
De Gavrila Alina
20 oct. 2020

In timpul pandemiei, viata noastra obisnuita a fost data peste cap. Unii dintre noi lucreaza mai mult de acasa, parintii sunt nevoiti sa isi puna palaria de profesor ca sa-i sustina pe copii la scoala online, multe concedii au fost anulate, suntem nevoiti sapurtam masca la cumparaturi si in spatii publice si sa ne spalam cu multa atentie si cat mai des pe maini.  

Toate aceste schimbari ne-au obligat sa fim flexibili ca sa ne adaptam la aceasta situatie, iar fiecare perioada de reconfigurare a vietii si a obiceiurilor vine cu un mare consum energetic, cu stres si indoiala, care pot sa ne afecteze sanatatea fizica si psihica.

Totusi, intre toate aceste schimbari, sunt si obiceiuri pe care trebuie sa le pastram indiferent de context, cum ar fi controlul medical periodic. Acesta este unul dintre obiceiurile cele mai importante pe care il meritam si avem obligatia fata de noi insene, mai ales ca femei, sa-l pastram cu sfintenie. Am constatat ca, din pacate, din cauza pandemiei si a riscului crescut de a contracta virusul, tindem sa renuntam la controalele periodice, spune dr. Miruna Ispas, medic specialist imagistică la Clinica Nativia. In luna octombrie – dedicata preventiei cancerului mamar -, dar nu numai, dr Miruna Ispasdoreste sa atraga atentia asupra faptului ca exista 3 lucruri simple pe care femeile le pot face pentru a scadea riscul de cancer la san:

1. Controlul periodic

Intelegem ca iti este frica sa nu te imbolnavesti de Covid, dar vrem sati spunem ca noi, medicii, am luat masuri astfel incat voi, toate pacientele, sa fiti in siguranta. Anxietatea generata in pandemie impreuna cu emotiile controlului medical pot sa paracoplesitoare si primul impuls este sa  amani controlul de rutina, insa tine cont ca riscul sa te imbolnavesti dupa ce ai facut omamografie sau o ecografie mamara este practic nul, atata timp cat se respecta normele sanitare. Mamografia si ecografia mamara sunt doua metode rapide care nu implica un contact indelungat cu personalul medical. Avantajele sunt insanemasurabile, fie ca depisteaza la timp un cancer, fie doar camai diminueaza din anxietatea crescuta din aceasta perioadacand rezultatul este bun.

Un control la timp poate depista un cancer mic, vindecabil. Cand vorbim de tratamentul cancerului mamar, de multe ori « less is more ». Adica un cancer depistat la timp, inseamna o chirurgie mai putin mutilanta, mai putine sau chiar deloc sedinte de chimioterapie si radioterapie si in ultimii ani, posibilitatea la anumite paciente cu stadii incipiente si forme favorabile de a urma doar terapie hormonala.

2. Ramai in forma!

Un subiect aproape ignorat in totalitate in Romania si mai ales acum cand salile de sport devin o sursa de anxietate suplimentara, un stil de viata activ poate sa previna formarea unui cancer la san. Exercitiile regulate pot sa reduca riscul cu aproape 30%, iar la pacientele deja diagnosticate au un rol important pentru mentinerea unui tonus bun in timpul tratamentului, dar si dupa cand ajuta la reducerea recidivelor.

Nutritia este la fel de importanta. Desi poate esti tentata sa stai si sa mananci chipsuri pe canapea gandindu-ne la viata ta dinainte de pandemie, trebuie sa te avertizez ca un stil de viata nesanatos favorizeaza aparitia cancerului de san. Multe studii au aratat legatura directa intre obezitate, abuzul de alcool si sedentarismul ca fiind factori de risc majori ai cancerul mamar. Un studiu recent demonstreaza ca o treime din cancerele mamare au la baza aceste obiceiuri nesanatoase.

3. Nuti ignora bagajul genetic!

Bagajul genetic nu implica doar nasul mamei si culoarea ochilortatalui. Cateodata mai inseamna si mutatii genetice. Cand acestea exista, ridica in mod considerabil riscul de cancermamar, dar nu numai acest tip de cancer. Daca ai multe rude apropiate cu cancer mamar sau ovarian sau chiar tu ai avut cancer de san la o varsta tanara, poti sa fii candidata pentru o testare genetica. Desi poate genera putina panica, cunoasterea este putere,iar un control personalizat al acestor paciente, poate duce la o viata normala, similara femeii fara risc genetic.

Asadar nu te abandona anxietatii cauzate de pandemie si alege sa mergi la controlul de rutina, la o ecografie mamara sau la mamografie. Alege cu grija clinica la care mergi si asigura-te carespecta toate normele de igiena. Preventia poate sati salveze viata.

Cancerul de san reprezinta, la nivel global, cancerul cu cea mai mare incidenta si mortalitate pentru sexul feminin. Statisticile arata ca in anul 2018, in lume, in fiecare minut s-a inregistrat un deces datorat acestui tip de cancer. In Romania, cancerul mamar se afla pe locul doi ca incidenta, dupa cel pulmonar. In 2018, in Romania au fost diagnosticate cu cancer la san 9.600 de femei, iar aproximativ 3.600 au decedat. In luna octombrie, Clinica Nativia ofera o mamografie sau ecografie de san gratuita pentru o femeie din Asociatia SAMAS, la fiecare screening mamar efectuat in clinica.

Articol realizat de Dr. Miruna Ispas.