3 sfaturi importante pentru o mamografie de calitate!

Avatar1
De Gavrila Alina
30 apr. 2021

Fata de acum un deceniu, numarul clinicilor care oferaposibilitatea efectuarii unei mamografii a crescut considerabil in toata tara, nu doar in Capitala. Pe care s-o alegem? Doamna doctor Miruna Ispas, specialist imagisticala Clinica Nativia, semnaleaza ce ar trebui sa ia in considerare o femeie atunci cand alege, din multitudinea de optiuni, clinica pentru efectuarea mamografiei, dincolo de pret si ofertele speciale.

O mamografie seamana cu alta doar cand ne referim la cuvant in sine. Altfel, doua investigatii de acest gen nu sunt niciodata la fel pentru ca depind de variatia a foarte multi parametri, de la anatomia pacientei si pana la pregatirea si disponibilitatea specialistului care interpreteaza filmele radiologice.

„Primul lucru pe care pacientele il fac atunci cand aleg clinica pentru o mamografie este sa dea o cautare pe Google si saciteasca despre experientele altor paciente. Totusi, experientafiecareia este personala, iar acelasi medic si acelasi aparat pot genera doua reactii diferite”, spune doamna doctor Miruna Ispas, medic specialist imagistica la Clinica Nativia.

Totodata, dumneaei face lumina in acest subiect complex numind cateva criterii obiective pentru alegerea clinicii care sa ofere mamografia cu cel mai relevant rezultat pentru fiecare pacienta in parte:

1 Calitatea aparatului este un aspect hotarator. Desi se urmeaza aceiasi pasi in realizarea mamografiei, experientaaceleiasi paciente este diferita pe aparate diferite. Pe cele de noua generatie, precum mamograful din Clinica Nativia, disconfortul resimtit este mai scazut datorita compresiei reduse a sanului, iar doza de iradiere este considerabil mai mica decat in cazul aparatelor de generatie mai veche.

„Daca sunteti la prima mamografie sau stiti, de la mamografiile anterioare, ca aveti sanul dens, optati pentru un mamograf cu tomosinteza (3D) care ofera o calitate marita a mamografiei si un nivel de detectie a cancerului de san imbunatatit. Nu uitati: din cabinetul specialistului trebuie sa plecati cu cate doua filme mamografice pentru fiecare san!”, subliniaza dr. Miruna Ispas, medic specialist imagistica la Clinica Nativia.

2 Pregatirea specialistului poate influenta rezultatul mamografiei. In afara legendelor vizavi de disconfortul pe care aceasta investigatie il presupune, multe paciente se feresc de mamografii de teama rezultatelor pe care le-ar putea obtine.Medicul radiolog care se ocupa de efectuarea acestei investigatiitrebuie sa fie nu numai bine pregatit in domeniu, ci si empatic cu emotiile pe care pacientele le resimt in acest moment delicat.

Ideal, radiologul care citeste mamografia trebuie sa integreze aceste informatii cu cele obtinute in urma altor investigatiifacute la san: ecografie si IRM. Iar din raportul medical eliberat in urma mamografiei nu trebuie sa lipseasca scorul BIRADS care catalogheaza leziunile detectate in functie de gradul de suspiciune care insoteste profilul medical al fiecarei paciente in parte.

3 O clinica unde totul este la indemana poate face diferentain evolutia unei boli. Chiar si pentru cea mai rabdatoarepacienta momentele de asteptare pe holul unui spital pentru aflarea rezultatului mamografiei pot fi chinuitoare, parand cadureaza secole. Iar o inrautatire a starii de spirit nu este niciodatade dorit in cazul niciunui pacient, indiferent de suferinta pe care o poarta. Cea mai buna solutie in acest caz sunt mamografiile cu eliberare a rezultatului pe loc, mai ales daca exista posibilitatea descoperirii unui cancer in cazul pacientei respective; aceasta nu ar trebui sa primeasca teribila veste sec, pe un raport scris, ci sapoata discuta detaliat cu medicul sau despre ce a aflat din explicatiile specialistului radiolog.

Alegeti o clinica unde primiti nu numai cea mai bunamamografie, ci, de asemenea, solutii pentru problema semnalatade mamografie, fara a fi nevoie de alte drumuri in alte clinici. Cateodata, se intampla ca, in completarea mamografiei, sa fie necesara o ecografie sau trebuie ca un nodul sa fie punctionat. Mai departe, este posibil ca acel nodul sa prezinte celule canceroase, iar pacienta trebuie sa ajunga la un chirurg sau un oncolog. Timpul pe care-l petreceti cautand specialisti si mergand in diverse clinici pentru toate investigatiile necesare este net diminuat atunci cand apelati la o clinica ce va poate oferi toate aceste servicii”, explica dr. Miruna Ispas, medic specialist imagistica la Clinica Nativia.

Asadar, pentru efectuarea unei investigatii al carei rezultat poate face diferenta intre o viata linistita si lupta cu o boalamortala pretul mai avantajos nu ar trebui sa fie niciodata un criteriu de alegere. Tine minte: mamografia este principalacale de detectare a cancerului la san, in special in cazul femeilor trecute de 40 de ani. Iar 98% dintre cazurile de cancer la san pot fi vindecate daca sunt depistate la timp. Alege mamografia intelept!