3DUTECH lanseaza cea de-a patra editie a campaniei „Modeleaza viitorul. Printeaza-l 3D!”, ajungand la 40 de licee din tara transformate in hub-uri de imprimare 3D

1
De Gavrila Alina
24 ian. 2022

InitiativaMeseriasii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D”continua in 2022 eforturile pentru accesul elevilor şi profesorilorla competențele digitale reale, contribuind la transformareatehnologica în școlile din România si la sustinerea meseriilorviitorului.

Proiectul realizat cu sprijinul ECDL Romania si Dedeman, alaturi de AOAR (Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania) si in acord cu Ministerul Educatiei, se axeaza pe oferirea unor noi perspective pentru invatamantul preuniversitar, inclusiv pentru cel profesional, spre specializari noi, cu foartemare potential de crestere economica. Una dintre acestespecializari este imprimarea 3D, avand implicit scopul formariisi adaptarii la evolutia noilor tehnologii. Pentru al patrulea an, elevii se vor acomoda cu meseriile din domeniul fabricatieiaditive (imprimarea 3D), alaturi de alte meserii inovatoare.

Prin intermediul campaniei „3DUTECH. Modeleaza viitorul. Printeaza-l 3D!”, mai multe scoli din Romania devin anual hub-uri de imprimare 3D. La fiecare editie 10 licee din tara sunt dotate cu imprimante 3D performante si consumabile, iar celputin 20 de profesori si 200 de elevi au oportunitatea saobtina gratuit certificarea recunoscuta international ECDL 3D Printing.

Cea de-a patra editie a campaniei va fi lansata oficial in cadrulconferintei online din 21 ianuarie, ora 11:00, aducand in discutie agenda proiectului de anul acesta, precum si rezultateleactivitatii desfasurate in liceele din tara de pana acum.

Evenimentul se adreseaza atat elevilor, parintilor si profesorilor, cat si celor interesati de transformarea tehnologica in scolile din Romania. Conferinta va aborda subiecte referitoare la tipuri de competente noi, ce devin deja obligatorii pentru absolventi, astfel incat sa fie pregatiti pentru meseriile viitorului si vaurmari o dezbatere live cu specialisti in educatie, tehnologie siafaceri. De asemenea, participantii vor avea oportunitatea de a participa la o demonstratie live ECDL 3D design & printing. Totul se va desfasura online, printr-un stream pe pagina de Facebook a proiectului, unde publicul va putea urmari temeledezbatute alaturi de invitati speciali, precum:

–          Sorin Mihai Cimpeanu, Ministrul Educatiei

–          Florin Pogonaru, Presedinte AOAR

–         Georgiana Grigoras, Specialist PR Dedeman

–          Marian Stas, Presedinte Asociatia Clubul LideriiMileniului Trei

–          Diana Popescu, Profesor universitar UniversitateaPolitehnica Bucuresti

–          Dan Panciu, Co-founder iMake3D Romania

–          Irinuca Vaduva, General Manager ECDL Romania

– ​Mihai Peca, Specialist in formare si certificare ECDL 3D Printing

Pana in prezent, in total sunt implicate 40 de licee din majoritatea judetelor Romaniei si sute de profesori si elevicare au trecut prin proiect. Editia a patra se va desfasura in perioada ianuarie – iunie 2022 si va urmari activareaurmatoarelor 10 noi EDUTECH 3D printing hubs din: Bucuresti, Buzau, Piatra Neamt, Vaslui, Galati, Mures, Salaj, Gorj, Arad si Hunedoara.

Mai mult, in cadrul editiei din acest an va fi desfasurat siconcursul national 3DUTECH de 3D design & printing dedicatliceenilor si profesorilor, care incurajeaza spiritul de competitiesi crearea unei comunitati extinse de practica in domeniulimprimarii 3D.

3DUTECH reafirma importanta competentelor digitale. Dezvoltarea aptitudinilor IT va juca un rol critic in revigorareaeconomiei Romaniei, prin educarea unei forte de muncainovatoare, si va fi parte integranta din succesul pe care il vainregistra politica unei cresteri inteligente si inclusive. In acestsens, ceea ce reusim sa facem in scoli pentru elevii si profesorii nostri devine crucial pentru Romania de maine.declaraIrinuca Vaduva, General Manager ECDL Romania.

Initiativa isi propune sa raspunda unor nevoi concrete identificate la nivel national, precum decalajul major referitor la adaptarea nivelului de educatie si formare la cerintele de pe piatamuncii, oferta educationala cu caracter formal ce nu corespundeevolutiei tehnologice de astazi si lipsa competentelor elevilor din invatamantul preuniversitar pentru utilizarea eficienta a tehnologiei digitale.

Primele editii ale proiectului Meseriasii viitorului vor lucracu imprimanta 3D” au demonstrat faptul ca atat profesorii, cat si elevii prezinta o mare curiozitate in ceea ce privestecompetentele de baza in domeniul tehnologiilor de imprimare3D si evolutia acestora. Un studiu de impact al tehnologiei 3D Printing realizat de ECDL Romania, cu sprijinul MinisteruluiEducatiei, arata faptul ca din randul elevilor, 90.64% au fostinteresati sa afle mai multe informatii despre imprimarea3D, considerand util un astfel de curs, iar din randulprofesorilor, 94.49% ar fi interesati sa afle mai multe detaliidespre imprimarea 3D si ar propune sau ar fi de acord cu introducerea unui astfel de optional.

 

Fabricatia aditiva a crescut rapid in ultimii ani, mai ales in domeniul constructiilor, fiind adoptata cu mult succes in tariprecum Marea Britanie, Tarile de Jos, China si SUA. Existaposibilitatea printarii unor elemente ce adauga plusvaloareconstructiilor, medicinei, electronicii, industriei auto, industrieiaviatice, domeniului apararii, publicitatii sau industrieialimentare. Mai mult, in plan mondial, inclusiv pentru Romania, vor exista din ce in ce mai multe oportunitati in modele de afaceri si joburi pe piata muncii, centrate pe exploatareapotentialului imprimantei 3D. Viitorul aduce cresterea in numarde utilizatori, care o sa actioneze ca producatori, consumatorisau lucratori. Astfel, proiectul vizeaza crearea unei baze solidede competente si de know-how teoretic si practic, in vedereaunei mai bune pregatiri a tinerilor pentru societatea si meseriileviitorului.

Urmareste conferinta live pe 21 ianuarie, de la ora 11:00, pe pagina de Facebook 3DUTECH si afla mai multe informatiidespre proiect pe www.3dutech.ro.

Partener media: Adevarul.ro