A fost lansat proiectul „Anca stie” – cel mai nou program de invatare interactiva, axat pe schimbari climatice si eficienta energetica

1
De Gavrila Alina
21 sept. 2021

Sistemul National de Reciclare a Bateriilor (SNRB) a lansat miercuri, 15 septembrie, cel mai nou program de invatare interactiva, axat pe schimbari climatice si eficienta energetica, „Anca stie”. Evenimentul de lansare a avut loc la The Pool Clubul Diplomatic din Bucuresti, in prezenta mai multor reprezentanti ai presei, ai ONG-urilor de profil si a secretarului de stat al Ministerului Educatiei si Cercetarii, Sorin Ion.

Problematica incalzirii globale, conturata ca o consecinta directa a poluarii excesive si a exploatarii necontrolate a resurselor planetei, este in prezent o amenintare reala si un subiect intens dezbatut in plan international. Cu toate acestea, protejarea mediului si a planetei nu a fost inca introdusa ca obiect de studiu de sine statator  in aria curriculara din invatamantul romanesc. In plus, in privinta colectarii selective, si a reciclarii bateriilor, Romania este mult in urma altor state europene, una dintre cauze fiind gradul insuficient de  informare a populatiei, care, intr-un procent foarte ridicat, continua sa arunce resturile menajere laolalta cu bateriile sau alte materiale reciclabile. Pentru a diminua acest fenomen distructiv, Asociatia SNRB a organizat miercuri Play Evening at the Pool by SNRB, un eveniment destinat deopotriva adultilor si copiilor, in cadrul caruia a oferit informatii utile, in mod interactiv si aplicat, pe intelesul tuturor.

Sub deviza „Haideti sa vedem impreuna ce putem face in era digitala altfel decat digital!”, organizatorii au realizat o serie de actiuni distractive cu caracter informativ, intre care Bike Cinema, Twister, Monopoly, Roata Norocului, deosebit de apreciate de participanti.

Una dintre atractiile evenimentului a fost Alternaship, o nava spatiala condusa prin sunete, astfel incat „astronautul” de la bord putea deveni un compozitor care plonja intr-o galaxie plina cu informatii si solutii de regenerare. Alternaship face parte din programul interactiv de invatare şi are ca scop explicarea notiunilor de schimbari climatice, reciclare si a utilizarii excesive a resurselor, prin intermediul unei calatorii printr-o galaxie alternativa in care copiii pot vedea efectele impactului lipsei de responsabilitate fata de mediu asupra unor planete utopice.

Cel mai important moment al serii a fost lansarea site-ului www.ancastie.ro, cel mai nou portal din Romania pe care oricine poate adresa intrebari si poate primi raspunsuri despre tot ce inseamna reciclare, mediu si protejarea acestuia. Site-ul este o interfata interactiva pe care oamenii o pot folosi pentru a se informa corespunzator si a primi orice informatii de la Anca, un personaj care detine toate raspunsurile.