Arta cucereste Bucurestiul la cea de-a VIII – a editie Art Safari 2021 16 – 26 septembrie 2021

1
De Gavrila Alina
10 sept. 2021

Toamna lui 2021 se declina la modul fabulos gratie celui mai mare eveniment cultural din Romania, ART SAFARI. Cea de-a VIII-a editie a aPavilionului de Arta Bucuresti, aflata sub patronajulMinisterului Culturii, va avea loc in perioada 16-26 septembrie la Palatul Dacia-Romania si la Arcub HanulGabroveni.

Cum ai descrie editia din acest an?

Anul acesta, Art Safari a crescut si trece la un alt nivel. Arta va cuceri strada Lipscani, din inima Bucurestiului. Acolo, Palatul Dacia-Romania va gazdui trei expozitii: Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet, curator Rodica Marian, Pavilionul Central: Constantin Piliuta. Culoare de zenit, curator Calin Stegerean si PavilionulContemporan: Superheroes/Antiheroes. Tendinte in artacontemporana romaneasca, curatoare Raluca IlariaDemetrescu, iar Arcub-Hanul Gabroveni expozitia realizata in parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti Seductie si triumf in arta. Femei-artist in Romania, curator Elena Olariu, echipa curatoriala, Angelica Iacob, Ana Maria Maciuca-Pufu, Cristina Ionita-Maciuca si Liana Ivan-Ghilia.

Anul acesta, mai mult ca oricand, apreciem efortul domnuluidirector Adrian Majuru de a repune in circuitul urban o cladireemblematica a Bucurestiului Palatul Dacia-Romania. O mare provocare pentru echipa Art Safari de a organiza expozitii in Palatul Dacia-Romania cu opere clasate in tezaur.

Ce sa nu ratezi anul acesta la Art Safari?

Spectacolul spatiilor gazda: Palatul Dacia Romania & Arcub  Hanul Gabroveni. Si bineinteles scara Fashion Dayd, sute de metri patrati pictati in situ de Ocu! PalatulDacia-Romania este situat in centrul istoric al Bucurestiului, pe strada Lipscani nr. 18-20. Nu il puetirata mai ales ca in fata lui stau 2 comaci imensi de 6 m inaltime pusi care au calatorit tocmai din Olanda, prinamabilitatea XXXXX
ARCUB – Hanul GabroveiAmplasat pe fundatia uneicladiri cu rol istoric pentru Bucuresti, sediul ARCUB aduna la un loc istoria a cel putin doua hanuri celebre din Bucuresti: Hanul Hagi Tudorache si Hanul Gabroveni.

Cate pavilioane muzeale gazduieste anul acesta ceade-a VIII- a editie Art Safari?

Anul acesta avem 4 pavilioane expozitionaleimpresionante.

1.Pavilionul Muzeal: Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet – va fi un excurs expozitional in opera celui care a ilustrat perfect directiile artistice ale unei epoci aflate intr-un exploziv proces de reinnoire. Opera lui Mutzner, impresionista, mai ales in etapa Giverny, este marcata de anii petrecuti alaturi de marele pictor francez Claude Monet. Mutzner  deschide drumul catre lumina si culoare in pictura romaneasca. In Art Safari nulipsesc nici panze din marile sale calatorii in jurul lumii, Japonia fiind fascinatia culturala a momentului si mai ales, marturiile traditiilor autohtone, poezia privelistilor romanesti si a pitorescului Balcic.

1. Pavilionul invitat: Seductie si triumf in arta. Femei-artist in Romania, curator: Elena Olariu – Expozitia realizata in parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti va prezenta o serie importanta de lucrari din creatia multor femei-artist din Romania ce au studiat la München si Paris, apoi au expus in Romania dar si in Franta, Italia, Spania sau Germania, fiind implicate in miscarile artistice moderne si de avangarda. O parte dintre ele si-au continuat activitatea si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, intr-un nou si dificil context politic si ideologic.

2. Pavilionul Central: Constantin Piliuta. Culoare de zenitcurator Calin StegereanPiliuta a fost un pictor al emotiei imediate, al instantaneului surprins in prospetimea lui. „Orgoliul meu, mic sau mare, apreciati-l dumneavoastra cum vreti, e de a intra in prezent si nu in istorie”.

Constantin Piliuta omologheza in pictura romaneascascena de gen ca expresie a derizoriului cotidian si tablourile cu subiect floral ca loc de manifestare a esteticii simplitatii si armoniei paletei. Ambele suntatinse nu numai de paloare intr-o lumina vie, levantina, dar si de pasiuni ardente, exprimate de subtilelearabescuri ale compozitiei. Este o ilustrare a aceluispiritus loci” ce balanseaza paradoxal intre frecventareahazardului si seninatatea contemplarii propriei inactiunisau a frumusetii in expresia sa vegetala. Piliuta a aduszambetul in istoria artei noastre, produs fie de spectacolul cotidianului contingent, fie ca expresie a incantarii atunci cand simplitatea lumii se dezvaluie ca mister al sau.

3. Pavilionul Contemporan: Superheroes/Antiheroes. Tendinte in arta contemporana romaneascacuratoareRaluca Ilaria Demetrescu; Expozitia exploreaza rolulcomunitatilor creative din Romania si diverselemodalitati actuale de expresie vizuala, de la desen la tesatura, instalatie sau ceramica. Arta supercontemporanaromaneasca din acest deceniu nu este usor de restransintr-o singura expozitie. Si in ciuda faptului ca poateparea provocatoare in continut sau deconcertanta in estetic, ea este de fapt expresia unor vremuri in care lumea se schimba cu o viteza ametitoare. Asocierilesimbolice si metaforice dintre arta si societate sunt usorde remarcat in lucrarile expuse. Supereroul serveste ca metafora suprema a artistului si capacitatii sale de a explora, problematiza si critica societatea contemporana.

In afara de operele de arta, ce este diferit fata de editia din2020?

In premiera Art Safari 2021 va avea doua sedii Palatul Dacia-Romania si Arcub Gabroveni. Practic, arta va cuceri stradaLipscani din inima Bucurestiului. Si tot la capitotulul noutatias aminti si parteneriatele cu STB si cu Metrorex, parteneriatecare ne-au permis sa pornim cu arta intr-o calatorie prin totBucurestiul.  Art Safari in parteneriat cu Metrorex a lansatMuzeul din Metrou, astfel reproduceri ale operelor importante din colectii private si muzee put fi admirate de calatori. Proiectul are ca scop familiarizarea publicului cu marii artistiiromani, prin transformarea metroului intr-un muzeu mobil care sa imbogateasca si sa infrumuseteze experientacalatorilor. Iar parteneriatul cu STB-ul va consta intr-oexpozitie dedicate istoriei transportului public terestruBucurestean, istorie care prin imagini de arhiva va povesti cat de mult s-a schimbat acesta dar si cat de benefic este pentruoras si pentru calitatea aerului folosirea tranportului in comun.

Totodata, cu ocazia deschiderii Art Safari 2021, Ambasada Regatului Tarilor de Jos din Romania va dezveli, in premiera, o copie florala gigant a tabloului Vas cu tufanele de Samuel Mützner.

Este al treilea an cand se va organiza Night Tours. Ce are special acest tur de noapte?

Da, la Night Tours, noaptea prinde viata la Art Safari. Experienta de vizitare care cuprinde un tur ghidat in expozitiisi muzica live – invitat special Toulouse Lautrec in fiecareseara la Night Tours! La Night Tour, stam de vorba cu arta si descoperim secretele din spatele #ArtSafari2021 povestite de ghizii Art Safari, organizatori si curatori! Alaturi de echipa de ghizi si curatori ai expozitiilor, bucura-te de turul ghidat si de seara de networking, ce promite repertoriul complet al uneiseri petrecute in oras: arta, muzica, relaxare si drinks!

Din acest an, Art Safari mai inseamna si Art Safari Airport Museum. Vor mai urma si alte asemeneaexpozitii?

Muzee se regasesc in toate marile aeroporturi ale lumii. Ele promoveaza cultura tarii respective turistilor. Astfel, Art Safari Airport Museum pune Aeroportul International Henri Coanda in randul aeroporturilor din marile orase ale lumii: Paris, New York, Amsterdam. Am colaborat extraordinar cu directorul Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti Cosmin Pestesan care alaturi de minunata echipa de acolo a inteles necesitatea promvarii valorilor culturale ale Romaniei prin organizarea de expozitii. Expozitiile din Art Safari Airport Museum se vor schimba la 6 luni, pregatim noi expozitii asa ca fiti cu ochii pe siteul artsafari.ro!