Cancerul ovarian, o boala care debuteaza adeseori silentios

1
De Gavrila Alina
15 sept. 2020

Cancerul ovarian, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei, afecteaza in principal femeile aflate la menopauza, de obicei cu varsta peste 50 de ani, dar uneori apare si la femeile mai tinere.

Nu exista o cauza exacta descoperita pentru acest tip de cancer, iar rata de supravietuire la 5 ani este de 35-38%.

Cu toate ca nu se cunoaste cauza exacta a cancerului ovarian, dr Ruxandra Cigaran, medic specialist obstretica-ginecologie la Clinica Nativia descrie urmatoarele situatii ca fiind considerate factori de risc:

varsta mai mare de 50 de ani
antecedente familiale de cancer ovarian, de san sau colorectal mutatii genetice mostenite – acest lucru ar putea insemna ca ati mostenit gene care va cresc riscul de cancer
paciente care nu au avut sarcini
inceperea menstruatiei la o varsta frageda sauinceperea menopauzei la o varsta tarzie sau ambelesituatii
expunerea la azbest
obezitatea
fumatul

O boala cu (uneori) un debut silentios si inselator

Cancerul ovarian in stadiu de inceput alarmeaza rareori prin simptome. Din acest motiv este adesea detectat cand se raspandeste in pelvis si abdomen.

Chiar si atunci cand este intrun stadiu avansat poate insa provoca putine simptome si fara semnificatiepentru acest tip de cancer. De multe ori, simptomele sunt confundate cu alte boli mai putin grave.

Semnele si simptomele cancerului ovarian pot fi:

Balonare/durere abdominala
Pierdere in greutate
Disconfort sau durere in zona bazinului/pelvisului
Modificari ale obiceiurilor intestinale, cum ar fi constipatia
Nevoie frecventa de a urina

Cum previi cancerul ovarian

Se recomanda consultul ginecologic atunci cand apar cele mai mici simptome. Pentru pacientele care prezinta factori de risc se recomanda stabilirea unuiplan de monitorizare si investigatii deoarece cu cat cancerul ovarian este diagnosticat mai devreme sitratat, cu atat sunt sanse mai mari de vindecare.

Cum poate fi tratat cancerul ovarian

Chirurgia si chimioterapia sunt utilizate in general pentru tratamentul cancerului ovarian si au ca scop vindecarea cancerului ori de cate ori este posibil. Insa, daca cancerul este foarte raspandit pentru a fi vindecat, scopul este de a ameliora simptomele si de a controla cancerul cat mai mult timp posibil. Chiar si dupa un tratament de succes, exista sanse mari ca aceasta boalasa revina in urmatorii cativa ani.

Informatiile au fost oferite de medicul Ruxandra Cigaran, specialist obstretica-ginecologie la ClinicaNativia. In luna septembrie, Clinica deruleazaCampania #InapoiLaCorpulTau prin care incurajeazafemeile din Romania sa isi priveasca corpul cu bucuriesi sa ii ofere atentia necesara pentru a-si mentinesanatatea si starea de bine.