Ce se intampla cu corpul tau cand ai o raceala? Cum o diferentiezi de COVID-19?

Tired sick young Caucasian woman in grey homewear lying on her side in bed, holding one hand on head, another on neck, having sore throat, looking at camera. Illness, pain concept
Avatar1
De Gavrila Alina
30 apr. 2021

Este important sa cunosti diferenta dintre simptomele COVD-19, cele ale gripei sau ale unei raceli obisnuite. Raceala este o boalarespiratorie mult mai usoara decat gripa. In timp ce simptomele unei raceli pot fi neplacute timp de cateva zile, simptomele gripei pot persista de la cateva zile pana la 2-3 saptamani si pot fi mai severe. De asemenea, gripa poate duce la probleme grave de sanatate, asadar, este important sa consulti medicul in cazul in care te confrunti cu simptome mai grave.

Raceala obisnuita descrie o gama intreaga de peste 200 de virusi care vizeaza mucoasele din interiorul nasului, gatului si sinusurilor. Medicii cred ca cele mai frecvente simptome de raceala fac parte din raspunsul corpului tau la virus, mai degraba decat sa reprezinte actiunea virusului in sine. Sa aruncam o privire mai profunda asupra a ceea ce se intampla in timp ce corpul tau lupta impotriva virusurilor.

Atacul virusului

Odata ce unul dintre virusii obisnuiti de raceala isi ajunge in cavitatea bucala si in gat, el se leaga de celula. Legatura cu celula il va ajuta produca mai multi virusi care continua sa infecteze alte celule, pregatindu-se sa invadeze mai mult cavitatea nazala. Din fericire, virusul obisnuit nu aduce atat de multe daune asupra celulelor, asa cum o fac alti virusi mai agresivi. Cu toate acestea, este bine sa folosesti un remediu precum ViruProtect STADA, care este un spray ce se aplica exact in locul unde se gasesc si se multiplica cele mai periculoase virusuri in cavitatea bucala si in gat. ViruProtect STADA cu actiune in trei pasi: blocheaza virusul, il dezactiveaza si te protejeaza impotriva infectarii cailor respiratorii inferioare (trahee, bronhii, plamani).

ViruProtect STADA este un spray care combina glicerolul (ingredientul care deshidrateaza virusurile si calmeaza mucoasa inflamata) si tripsina (enzima naturala extrasa din cod, care dezactiveaza virusurile si impiedica multiplicarea acestora). Acestadezactiveaza cele mai frecvente virusuri de raceala si gripa, chiar si pe cel al noului Coronavirus. In cazul virusului pandemic, spray-ul ViruProtect STADA ii reduce cu pana la 98,3% din incarcatura virala. Spray-ul poate fi utilizat preventiv, in cazul unei posibile expuneri la virusuri sau la aparitia primelor semne de gripa sau raceala.

Celulele transmit semnale de primejdie

Citokinele sunt primele mesaje trimise de sistemul imunitar catre corpul tau, sub forma de proteine. La orice semn de infectie, celulele dau semnalul de alarma trimitand mesaje sub forma de citokine careanunta instalarea virusului de raceala. Celulele albe din sange, vase si creier citesc toate aceste mesaje si se concentreaza asupra zonelor afectate pentru a opri imediat virusul.

Vasele de sange se dilata

Vasele de sange din jurul zonei afectate se largesc atunci cand primesc mesajul. Acest lucru permite mai mult sange sa curga in zona si sa aduca mai multe celule albe pentru a combate virusul. Ca efect secundar, aceste zone vor deveni umflate, rosii si umplute cu lichid – acest efect este cunoscut si sub denumirea de inflamatie, partea dureroasa a unei raceli.

Celulele albe incep sa lupte

Celulele albe din sange sunt echipa principala de lupta importiva virusului, fiecare tip de celula avand un rol diferit. Apelate de citokine, ele maresc vasele de sange chiar mai mult decat au facut-o citokinele. Zona devine mai calda, mai umeda si mai putin confortabila pentru virus. Unele celule albe produc anticorpi care vor viza viitoarele reinvazii ale virusului.

Eliminarea secretiilor

Cu un mediu foarte dens, umed si cu presiune ridicata, nasul tau curge ca un robinet. Nasul care elimina secretii ajuta corpul sa se curete de toate celulele albe utilizate, de virus si de lichid in exces. Vei observa ca secretiile nazale isi vor schimba culoarea pe parcursul perioadei de raceala. Culoarea provine din proteina pe care o produc celulele albe pentru a combate virusul.