Cinci analize si testari medicale pe care trebuie sa le faci inainte sa te apuci de sport

1
De Gavrila Alina
20 nov. 2019

Atunci cand decizi sa iti schimbi stilul de viata, iti este recomandat sa introduci in rutina zilnica si exercitiile fizice.

Cand vorbim insa despre sport, in cele mai multe cazuri, vorbim despre persoane care nu practica sportul in mod regulat, motiv pentru care este foarte important sa apelam la ajutorul unui specialist in domeniu.

Inainte sa iti faci un abonament la sala, un set de analize te poate scuti de viitoare accidentari sau de probleme mai grave de sanatate. 

“Daca sportivii profesionisti sunt obligati sa treacaprin examinari medicale, amatorii sar de obicei peste acest proces. Chiar daca nu ai dureri sau alte simptome de boala si te simti in forma, este bine si chiar recomandat sati iei masuri pentru a face miscare in siguranta.”, sustine Dr.Serban Damian, specialist in nutritie sportiva, fondator al Centrul Superfit

Iata cele 5 analize si testari medicale pe care ar trebui sa ai in vedere inainte sa te apuci de sport:

1. Analize de sange

Indiferent ca esti o persoana activa sau  nu, un set anual de analize uzuale de sange, ajuta la depistarea din timp a anumitor afectiuni. “Este recomandat sa fim atenti mai ales la nivelurile de calciu, vitamina D, fier, magneziu, creatinina, uree, colesterol HDL/ LDL. De asemenea, este indicat sa facem si o hemoleucogramacompleta, transaminazele, acidul uric, glicemia.”, ne sfatuieste Dr. Serban Damian.

2. Control medical general 

Un medic specializat imedicina sportiva este cel mai in masura sa examineze o persoana care vrea sainceapa o activitate fizica regulata, deoarece cunoaste bine conditiile solicitate de practicarea sportului si impactul acestuia asupra anumitor afectiuni. “Un control medico-sportiv include un examen fizic general la nivel cardio-vascular, respirator si locomotor, care presupune masurarea tensiunii si a pulsului, evaluarea tonusului muscular si a reflexelor, analizarea frecventei si amplitudinii respiratorii etc. De asemenea, se vor interpreta analizele de sange(facute in ultimele 6 luni) pentru a depista eventualele carente care pot afecta negativ sanatatea sau practicarea sportului in sine.”,continua specialistul in nutritie sportiva. 

3. EKG de repaus

Electrocardiograma (EKG) de repaus este o investigaţie non-invaziva si nedureroasa ce oferainformatii despre ritmicitatea si frecventa batailor inimii. “Pe maini, picioare si piept se aplica mai multi electrozi conectati la un aparat, care inregistreaza si imprima pe hartie impulsurile electrice ce apar la fiecare bataie a inimii. Pe baza acestora, medicul iti spune daca suferi de afectiuni cardiace care ti-ar pune in pericol sanatatea in timpul anumitor activitati fizice.”,   explica Dr. Serban Damian- specialist in nutritie sportiva.

4. Spirometrie

Spirometria masoara capacitatea respiratorie si aratacat de bine iti functioneaza plamanii. Sau de cat de rapid si eficient se pot umple si goli de aer, plamanii. Vei sufla intr-un aparat care iti analizeaza respiratia, indicand cantitatea de aer inspirata si expirata. Investigaţia nu este dureroasa si dureaza foarte putin timp.

Cu ajutorul acestei analize, aflam cantitatea de grasime corporala si putem verifica daca este in parametri normali pentru sexul, varsta si inaltimea noastra.

“La Superfit poti face evaluarea compozitiei corporale prin doua metode: analiza impedantei bioelectrice si adipometria cu ultrasunete. Analiza impedantei bioelectrice se bazeaza pe faptul ca tesuturile faragrasime (cu continut ridicat de apa) si apa extracelulara faciliteaza trecerea curentului electric, spre deosebire de tesutul adipos. Concret, te vei sui pe un cantar special, conectat la un computer, care masoara rezistenta intampinata de curentul electric cand trece prin corpul tau (este un curent electric slab si nu implica niciun pericol). Pe baza datelor extrase, se determina cantitatea masei adipoase (grase) si non-adipoase. Adipometria cu ultrasunete masoara stratul de grasime printr-o tehnica ecografica, in mai multe puncte ale corpului, determinand valoarea procentului de grasime cu ajutorul unui soft.”, explica Dr.Serban Damian, specialist in nutritie sportiva, fondator al Centrul Superfit.

Pentru a intelege mai bine potentialul sportiv al organismului tau si daca vrei sa iti imbunatatesti performantele sportive, pe langa aceste 5 examinari, mai ai la dispozitie si alte 3 tipuri de analize.

Aceasta iti va oferi informatii interesante despre postura, distribuţia greutaţii corporale pe talpi, procentul de grasime şi rata metabolismului bazal. O pozitie corecta ajuta oasele si articulatiile sa se mentinain forma buna, reducand stresul asupra ligamentelor.

Asimetriile si deficientele aparatului locomotor pot creste riscul de accidentare. “In timp, aceste deficiente vor determina suprasolicitarea altor articulatii sau muschi, cauzand dureri si afectiuni asociate. In urma analizei mersului si alergarii, daca se constataprobleme, vei primi un plan de terapie sau solutii ortopedice adecvate situatiei tale, pe baza unor masuratori exacte.”, explica Dr. Serban Damian.

3. Testare cardiometabolica – ne ajuta sa aflam care sunt zonele de antrenament in care organismul consuma preponderent grasime sau carbohidrati. “Inainte de testare, ti se va masura tensiunea arteriala si ti se vor face un EKG de repaus (cu rol screening) si o spirometrie. Testul incepe cu masurarea metabolismului in repaus, apoi se efectueaza testarea la efort, pe banda de alergat sau pe bicicleta stationara. Pe durata testarii, vei respira printr-un tub conectat la un aparat si la computer, care va arata modul de reactie al metabolismului tau la diverse intensitati ale efortului fizic.”, detaliazaspecialistul in nutritie sportiva, Dr. Serban Damian.

Desi traim in permanenta cu stresul ca in urma unui set de analize am putea descoperi o boala care nu ne va permite sa facem sport, nu orice afecţiune inseamna interzicerea complet a activitatii fizice.  Aici intervine un medic sportiv te poate ajuta sati adaptezi intensitatea si volumul, astfel incat sa te poti bucura de miscare fara sati pui in pericol sanatatea sau chiar viata.

Despre Centrul medical Superfit

O echipa de specialisti cu pregatire solida in domeniu, ani de experienta si multa pasiune pentru ceea ce fac si care pun accent pe crearea de programe personalizatepentru fiecare client, indiferent ca vrea sa slabeasca, safaca fizioterapie sau sa se antreneze mai eficient. In cadrul centrului poti face investigatii medicale si sportive precise, pe baza carora se pot construi ulterior programe adecvate fiecarei persoane, cu sanse mai mari de reusita. Pentru sportivii amatori si profesionisti, specialistii pregatesc cele mai bune programe de nutritie, antrenament si refacere, astfel incat sa poata performa la capacitate maxima.

Centrul este echipat cu cele mai noi tehnologii in materie de testari fizice, antrenament si recuperare, unele dintre ele unice in Romania. Centrul dispune de echipamente moderne si metode specializate de abordare, pentru un organism in forma si pentru performanta in sport.

Tot in cadrul centrului medical Superfit  ai la dispozitie inclusiv servicii de consiliere psihologica, pentru a-ti lucra nu doar corpul, ci si mentalul, cand vine vorba de motivare in sport, mancat echilibrat sau alte aspecte ce tin de starea de bine.

Daca sanatatea, echilibrul, recuperarea medicala ori performanta sportiva se numara printre obiectivele tale, la Superfit ai tot ce-ti trebuie ca sa le atingi. Descoperaprogramele si tehnologiile inovative pentru sanatate si echipa de specialisti, pe: https://www.superfit.ro/

Date de contact

Str. Moise Nicoara nr. 20, sector 3, Bucuresti

Luni – vineri 9:00 – 20:00 (doar cu programare online sau la telefon)

Telefon: 0722.616785

Email: contact@superfit.ro