Cum recunosti un antrenor de fitness fals

Avatar1
De Gavrila Alina
21 mart. 2019

Din pacate, una dintre problemele majore cu care se confrunta Romania din punct de vedere al sportului este lipsa unei evidente clare a salilor de fitness existente si a instructorilor acreditati.

In prezent, exista foarte multi pseudo-antrenori de fitness, care, atrasi doar de perspectiva taxelor incasate de la clienti, ajung sa le produca acestora daune fizice si morale, pe langa cele materiale, declara, Gabriel Toncean, Presedinte FRFC.

Daca vrei sa recunosti un antrenor fals, iata caror aspecte trebuie sa le acorzi atentie:

1. Antrenorul trebuie sa practice ceea ce predica:
Daca antrenorul nu are un aspect care emana grija pentru corp si pentru nutritie, atunci este clar o problema, caci nu a reusit sa aiba rezultate nici macar in ceea ce-l priveste.
Persoana care te ghideaza in sala de fitness trebuie sa fie un exemplu demn de urmat.

2. Antrenorul trebuie sa detina un certificat de specialitate:
Antrenorul de fitness trebuie sa fi efectuat cursuri in strainatate sau in tara. In Romania, Federatia Romana de Culturism si Fitness este singura institutie acreditata pentru a oferi aceasta certificare, in baza absolvirii unor cursuri organizate de catre specialisti in domeniu.
Un adevarat antrenor de fitness este constant preocupat de noi tehnici de antrenament, de modul de functionare a organismului uman, de nutritie si obiceiuri sanatoase de viata.

3. Clientii sai trebuie sa il recomande:
Antrenamentul personal nu are un pret mic, de aceea si rezultatele sale trebuie sa fie pe masura asteptarilor.
Antrenorii buni sunt foarte cautati de clienti, pentru ca sunt recomandati pentru profesionalism si consecventa in atingerea obiectivelor. Ei monitorizeaza indeaproape performantele fiecarui client, carora le dedica fise speciale de lucru, de unde sa reiasa progresele efectuate zi de zi.
Majoritatea tin albume inainte si dupa, ca sa ii poata motiva in continuare pe clienti sa continue ”lupta” cu kilogramele in plus, vazand de unde au plecat si unde au ajuns.
Asadar, roaga antrenorul sa iti ofere dovezi ale performantelor sale anterioare. Daca nu are in portofoliu zeci de clienti multumiti, nu are rost sa fii tu cobaiul sau, pe banii si pe timpul tau.

4. Antrenorul personal evalueaza si consiliaza pe toata durata colaborarii:
Prima sedinta cu antrenorul personal trebuie sa fie dedicata unei analize amanuntite a clientului, privind: istoricul sau medical, stilul de viata, obiectivele dorite si intervalul de timp in care doreste sa le obtina.
Fiecare antrenament trebuie explicat din 2 perspective: utilitatea sa pentru client si modul corect de efectuare a acestuia.
Clientul trebuie sa inteleaga logic de ce i se recomanda un anumit numar de serii, de ce trebuie sa respecte recomandarile legate de nutritie, precum si celelalte sfaturi pentru o viata sanatoasa.

Iata un scurt decalog al antrenorului profesionist:
Are o experienta de ani buni in spate si diploma de certificare in domeniu.
1. Are un portofoliu de clienti care il recomanda.
2. Este un bun ascultator si stie sa se faca respectat.
3. Lucreaza doar cu obiective clare si monitorizeaza rezultatele fiecarui client.
4. La prima sedinta face obligatoriu o evaluare generala a clientului, ii verifica istoricul medical si ii ofera sfaturi de viata si de nutritie.
5. Tot la prima sedinta iti va comunica transparent onorariul sau.
6. La fiecare sedinta acorda atentie modului in care este realizat fiecare exercitiu din program.
7. De la sedinta la sedinta va contoriza progresele si va creste intensitatea exercitiilor in timp.
8. Dupa prima luna de antrenament va reevalua fiecare client si va seta noi obiective lunare de atins.
9. Este un bun consilier si mentor, caci stie sa impulsioneze clientii sa ramana motivati si sa adopte un stil de viata sanatos.

”Un comportament inspirational are un impact mult mai mare decat constrangerea.” , spunea Thomas Friedman. Asadar, un antrenor de fitness autentic este acela care inspira si care paveaza drumul catre performanta si rezultate.