Cum te ajuta extractele naturale sa ai parul, pielea si unghiile mai frumoase si mai sanatoase

1
De Gavrila Alina
24 feb. 2021

Atat la femei, cat si la barbati, caderea parului este insotita de teama de a ajunge la alopecie. Pe langa aspectul medical, tulburarile de crestere a parului prezinta astfel o mare problema personala pentru persoana afectata.

Rata de cresterea parului se ridica la aproximativ 0,35 mm pe zi, densitatea parului este de la aproximativ 80.000 la 150.000 de fire de par, asa ca o pierdere de 100 de fire de par pe zi constituie deja un semn patologic. Despre cum poti preveni acest lucru cu ajutorul extractelor naturale, discutam cu medicii Simona Nica si Anca Pop, specialisti Biosunline.

Din foliculii de par ramasi intacti, parul este capabil sa recreasca. Cu toate acestea, in timp, foliculii de par se pot micsora si pot duce la pierderea treptata a parului. Utilizarea stimulentelor cunoscute pentru cresterea parului in general este in mod normal externa. Formele de aplicare a complexelor de ingrediente active pentru stimularea parului sunt sub formă lichida: lotiuni, sampoane, sau tonice pentru par, au precizat medicii citati.

De aseenea, este cunoscut faptul ca suplimentele alimentare pot influenta in mod favorabil metabolismul corpului uman avand ca rezultat obtinerea de efecte benefice. Acestea sunt capabile saefectueze, de exemplu, ca urmare a compozitiei lor, o protectieimpotriva oxidarii prin legarea radicalilor liberi care se dezvolta in organism.

Pe langa stimulentele cosmetice binecunoscute, au fost dezvoltate formule unice de combinatii de ingredinte active care ajuta la imbunatatirea structurii fanerelor (par, piele, unghii), cu administrare orala, sub forma de suplimente alimentare.

Un astfel de preparat pentru stimularea cresterii parului, a pielii si a unghiilor sau pentru prevenirea caderii parului trebuie sa fie capabil sasi dezvolte actiunea in interiorul organismului in primul rand printr-o compozitie care influentează celulele corpului si, pe de alta parte, sa fie intr-o forma care poate fi introdusa si asimilatain organism. In acest mod, devine capabil sa influenteze din interior activitatea foliculilor de par prin resorbtia ingredientelor active, au mai explicat dr Simona Nica si dr Anca Pop.

In ceea ce priveste compozitia combinatiei originale de ingrediente active, s-au constatat efecte benefice ale urmatoarelor ingrediente:dolomit, catina, drojdie de bere, metilsulfonilmetan (MSM), L-cisteina, L-metionina, acid p-aminobenzoic (PABA), keratina, β-caroten, pantotenat de calciu si biotina (Vitamina H). Acestea aduc un aport suplimentar de sulf, Ca, Mg, Si, Vitaminele B, Vitamina A, C din surse naturale.

Cum functioneaza vitaminele, mineralele si aminoacizii

MSM (metilsulfonilmetan) este o forma organica de sulf care apare in toate organismele vii. Sulful este prezent si esential in toate tesuturile conjunctive care sustin si conecteaza toate organele. Colagenul, bogat in sulf, este cea mai frecventa proteina din corp. Colagenul retine fluidele si confera elasticitate si flexibilitate tesuturilor. Sulful da rezistenta, elasticitate si flexibilitate unghiilor, pielii si parului, fiind baza constructiei puntilor disulfurice in structura tertiara si cuaternara a proteinelor (inclusiv ADN).

Un alt ingredient esential este L-cisteina – un aminoacid neesentialcare conține gruparea tiol (SH), aminoacid important in cresterea si functionarea normala a tuturor organismelor vii. Este unul dintre constituentii esentiali ai keratinei, component de baza ce intra in structura parului si a unghiilor. Cisteina se gaseste in cantitati mari in keratina – proteina care intra in compozitia unghiilor, pielii si parului, acesta fiind alcatuit in proportie de aproximativ 14% din cisteina. Utilizat in majoritatea produselor de uz intern si extern destinate parului si unghiilor este un compus pentru care nu s-au gasit inca echivalenti calitativi.

Pentru pastrarea unei concentratii optime de cisteina in aceasta combinatie, este necesara adaugarea de metionina, care prezinta marele avantaj ca se poate transforma in cisteina in prezenta vitaminei B12 si a acidului folic, explica specialistii Biosunline.

Combinatii benefice

Keratina este o proteina speciala, component majoritar al pielii, unghiilor si parului. Aminoacizii care contribuie la formarea keratinei au o serie de proprietati unice si, in functie de nivelul acestora, keratina poate fi flexibila si tare – in cazul unghiilor, sau moale – in cazul pielii. Keratina este un component special care ajuta la formarea parului. Cand parul este coafat in exces si supus factorilor externi (soare, vant, etc), keratina isi pierde calitatea originala, rezultand astfel un par lipsit de elasticitate si greu de aranjat. Aplicata direct pe par sau administrata sub forma de supliment, keratina patrunde in profunzime, reparand structura firului de par. Dupa finalizarea unui tratament cu keratina, parul devine moale, stralucitor si bogat.

Putem aduce un aport semnificativ de biominerale – minerale din surse naturale – calciu, magneziu, fier, zinc, siliciu, iod si cupru in cantitati fiziologice, intr-o forma usor asimilabila prin folosirea dolomitului in aceasta combinatie. Aceste minerale impreuna sunt factori importanti in mentinerea sanatatii parului, unghiilor, oaselor si dintilor, mai spun cei doi medici Biosunline.

O alta componenta a combinatiei de ingrediente active include utilizarea provitaminei A, beta-carotenul. Nivelul de beta-caroten din organism scade odata cu varsta, fiind mult diminuat si de regimurile alimentare, de fumat sau alcoolism. Beta-carotenul, a carei deficienta in organism conduce la afectarea tegumentelor, in combinatie cu celelalte ingrediente, este revitalizant pentru par si tegumente.

Catina, prietenul sanatatii tale

Catina este cunoscuta si utilizata in tratamentul diferitelor afectiunide secole intregi in Mongolia, China si Tibet, dar si in tara noastra. Administrata intern are rol de analgezic, antitusiv, expectorant, tonic digestiv si activator al circulatiei sangvine. Fructul de catina este bogat in nutrienti si compusi medical activi – fructul de catinacontine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele.

Alte vitamine prezente in fructul de catina sunt: A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F; regasim si celuloza, betacarotenul (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca: fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, s.a. Catina este una din plantele cu cel mai ridicat continut de vitamine F si E (vitamina E fiind numita si vitamina tineretii), intrucat este implicata in cele mai importante procese de regenerare din organism. Datorita continutului ridicat de vitamine, catina reduce caderile masive de par cauzate de avitaminoze.

Toate elementele din grupul vitaminelor B sunt indispensabile cresterii parului, in special inositolul, acidul folic si colina. Drojdia de bere uscata este o sursa bogata de vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B7, B8, B9, B12, B15), enzime, proteine, aminoacizi si minerale, in special crom, fiind utilizata in tratamentul acneei, anorexiei, ca agent antibacterian, in cazul pierderii apetitului, diareei, in carente de minerale si in carente de vitamine.

Drojdia de bere contine minimum 40 proteine, vitamine din complexul B, nu mai putin de 0,012% clorhidrat de tiamina, 0,004% riboflavina si acid folic, si 0,025% acid nicotinic. Prin utilizarea acidului p-aminobenzoic (PABA) in aceasta combinatie, pe langaaportul de vitamine B pe care-l aduce, contribuie la metabolizarea proteinelor si in producerea acidului folic, astfel reducând caderilemasive de par cauzate de stres sau avitaminoze. De asemenea, creste rezistenta parului si a unghiilor si stimuleaza cresterea acestora.

Biotina (Vitamina H) – este o vitamina hidrosolubila ce face parte din complexul B. Spre deosebire de alte vitamine care provin din alimente, biotina poate fi sintetizata si de flora bacteriana de la nivelul intestinului gros. Are rol de protectie a pielii si parului (incetineste procesul de albire), avand actiune sinergica cu vitaminele A, B2 si B6.

Beneficiile elementelor naturale

Combinatia acestor elemente din surse naturale – standardizate la principii active de calitate farmaceuticaintr-un supliment alimentar, asigura urmatoarele beneficii, dupa cum mentioneazamedicii Simona Nica si Anca Pop:

aduce un important aport de sulf, datorită L-cisteinei si L-metioninei, aminoacizi esentiali cu sulf ce intra in structura keratinei (componenta esentiala a firului de par, pielii si a unghiilor) a MetilSulfonilMetanului (MSM);
rol fortifiant la nivelul parului, unghiilor si pielii, actionand din interior;
produsul poate fi utilizat pe termen lung – avand la bazacomponente naturale, riscul de producere a unor efecte secundare este redus
este o sursa bogata in vitaminele A, E si C datorita extractului de catina pe care il contine;
sursa naturala de vitamine din complexul B prin continutul in drojdie de bere;
asigurarea aportului zilnic de beta-caroten, acid p-aminobenzioc(PABA) si  pantotenat de calciu;
aduce un aport de minerale in organism datorita dolomitului  – CaMg(CO3)2 –  care, pe langa Ca si Mg, contine si Fe, Zn, Cu, Si.
sursa naturala de sulf biologic activ (esential pentru sinteza keratinei si a colagenului din piele), prin ingredientul activ metilsulfonilmetan (MSM).

Astfel, prin aportul sustinut si combinat al acestor ingrediente de origine naturala, spun specialistii Biosunline, vom observa:

revigorarea si cresterea rezistentei parului, unghiilor si pielii datorita keratinei (o proteina de baza din compozitia stratului protector al pielii, firului de par si unghiilor);
reducerea caderilor masive de par (cauzate de stres si avitaminoze)
cresterea rezistentei parului si a unghiilor, precum si  stimularea cresterii acestora
revitalizarea aspectului pielii