Cum te ajuta tehnologia sa te antrenezi corect ca sa slabesti sanatos si eficient

1
De Gavrila Alina
25 feb. 2020

Promovarea intensa a unor aparate de sport, suplimente de slabit, ceaiuri si diete care te slabesc peste noapte ca prin minune, este o iluzie desarta pentru multe persoane care vor sa slabeasca.

Atunci cand te lupti cu kilogramele in plus ai face orice si ai plati oricat, numai sa gasesti acel miracol care sa te faca sa scapi de kilogramele in plus, fara prea mult efort. 

Inainte de a incepe un proces de slabire este extrem de important sa apelezi la un medic specializat in nutritie, astfel incat procesul sa decurga lent, sigur, eficient si mai ales sub supraveghere medicala. 

In ziua de azi, aproape totul se realizeaza cu ajutorul tehnologiei. Ai la indemana aplicatii de monitorizare a meselor si a numarului de calorii, ceasuri inteligente care te ajuta sa iti numeri pasii, numarul de calorii consumate etc. Dar putini stiu ca exista o serie de teste mult mai amanuntite care te pot ajuta aceasta sa iei decizii corecte pentru slabire. 

Unul dintre acestea este testarea cardiometabolica. O analiza complexa destinata celor care vor sa inceapa un proces de slabire corect, combinat cu dieta si sport.  Dr. Serban Damian, specialist in nutritie sportiva si fondator al Centrului Superfit, in cadrul caruia este disponibila testarea cardiometabolica, explica ce face si mai ales cum ne ajuta acest test in monitorizarea procesului de slabire. 

 Testarea cardiometabolica este o investigatie recunoscuta international ca fiind “standard de aur” pentru masurarea parametrilor fiziologici ce caracterizeaza capacitatea de efort si performanta a unei persoane. Disponibila pana de curand doar in laboratoare de cercetare, aceasta analiza complexa iti ofera posibilitatea de a afla o multime de detalii despre organismul tau, parametrii care vor sta la baza alcatuirii unui regim alimentar si a unui program de antrenament cu adevarat personalizate, cu ajutorul carora vei reusi sa iti atingi obiectivele propuse”, a declarat Dr. Serban Damian, specialist in nutritie sportiva, fondator al Centrului Superfit

Testarea cardiometabolica se adreseaza tuturor persoanelor care vor sa slabeasca, sa isi schimbe stilul de viata, sa aiba un program de antrenament personalizat, sa isi imbunatateasca conditia fizica sau sa isi mentina conditia fizica ca metoda anti-aging.

Ce informatii poti afla in urma testarii cardiometabolice?

– rata metabolismului in repaus (metabolismul bazal real, obtinut prin masuratori, nu determinat prin calcule) – reprezinta cantitatea de energie pe care o consumi in repaus; de la aceasta valoare se construieste orice regim alimentar.

– rata metabolica in efort – cate calorii consumi la diverse praguri de efort – cu ajutorul acestor valori se poate alcatui un program de antrenament cu adevarat personalizat.

– stabilirea proportiilor in care sunt metabolizati principalii nutrienti (lipide, carbohidrati) in timpul efortului fizic (in valori reale si procente) – in felul acesta vom stii exact la ce valori ale pulsului trebuie sa te incadrezi pentru ca antrenamentul sa fie eficient pentru scopul propus.

– masurarea volumelor respiratorii (O2 si CO2)

– stabilirea zonelor de antrenament – care este pragul unde organismul tau consuma cel mai eficient grasime, care este pragul unde intri in zona anaeroba etc.

Testarea cardiometabolica poate fi facuta de orice persoana, indiferent de nivelul de pregatire fizica. Testul se recomanda persoanelor care au probleme respiratorii, care obosesc foarte repede si care nu pot face efort mediu (de exemplu, urcatul scarilor), pentru a se vedea daca aceste probleme sunt cauzate de afectiuni cardiace, afectiuni pulmonare, anemii sau alte boli metabolice. 

Inainte de analiza propriu-zisa, va fi masurata tensiunea arteriala, se va efectua o electrocardiograma in repaus (aceasta are rol screening, nu diagnostic) si o spirometrie. Se incepe cu masurarea metabolismului in repaus, apoi se efectueaza testarea la efort, fie pe banda de alergat, fie pe bicicleta stationara. In cele mai multe cazuri, efortul va fi submaximal, adica intensitatea lui va creste de la usor la moderat. Din acest motiv, testarea este adecvata si pentru oameni cu o conditie fizica redusa (sedentari, iesiti din forma) sau pentru persoane in varsta. In cazul sportivilor amatori si de performanta se pot face testari maximale, pentru determinarea VO2max (cel mai important parametru care arata nivelul conditiei fizice). Pe durata testarii vei respira printr-o mica piesa bucala (tub) conectata la analizor si mai departe la computer. Prin intermediul schimbului de gaze respiratorii se poate determina cum reactioneaza metabolismul la diverse intensitati ale efortului fizic. Rezultatele masuratorilor arata care sunt zonele de antrenament in care organismul tau consuma preponderent grasime sau carbohidrati”, detaliaza Dr. Serban Damian, specialist in nutritie sportiva, fondator al Centrului Superfit.

Asadar, testarea cardiometabolica se adreseaza in primul rand persoanelor care doresc sa-si schimbe stilul de viata si doresc sa faca sport si sa schimbe stilul alimentar (cu sau fara exces de greutate); sportivilor amatori, clientilor salilor de fitness/aerobic/inot, pentru evaluarea starii de sanatate si a capacitatii functionale pentru adaptarea tipului de antrenament fizic si cresterea performantei fizice si desigur sportivilor de performanta la reluarea activitatii fizice de performanta dupa o perioada de recuperare sau de repaus fizic. 

“Am avut ocazia sa testam peste 1000 de persoane, de la sportivi de mare performanţa la  persoane sedentare şi obeze. Rezultatele acestor teste ii ajuta pe cei care vin la noi sa işi imbunataţeasca performanţele, indiferent de nivelul de pornire. Am ajutat oameni sa scada in greutate folosind aceste metode ştiinţifice şi de asemenea am ajutat sportivi sa se califice pentru campionate europene sau mondiale”, a concluzionat Dr. Serban Damian, specialist in nutritie sportiva, fondator al Centrului Superfit.

Doctorul Serban Damian a oferit mai multe informatii despre cum te poate ajuta tehnologia si testele cardiometabolice, in cadrul unei editii speciale a emisunii “Romania, Te iubesc”. Emisiunea poate fi urmarita aici: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=iM1tNQgU80c