Ecranele pun in pericol sanatatea mintala a copiilor

1
De Gavrila Alina
27 nov. 2018

Consumul excesiv de tehnologie pune in pericol sanatatea mintala a copiilor si determina aparitia unor fenomene ingrijoratoare, precum ”autismul virtual” sau ”dementa digitala”.

Autismul virtual reprezinta o tulburare de neuroconectivitate, cauzata de mediul virtual (TV, telefon, calculator si tableta). Dementa digitala implica, de asemenea, o scadere semnficativa a capacitatilor cognitive, ca urmare a utilizarii in exces a ecranelor si ea se poate manifesta la orice varsta, explica Marius Zamfir, psiholog clinician.

Copiii si ecranele:

Chiar si o ora pe zi petrecuta in fata unui ecran poate cauza copiilor anxietate sau depresie. Motivul? In loc sa isi dezvolte imaginatia si abilitatile sociale, de interrelationare, ei fac aceeasi actiune repetitiva. Acest fapt ii va determina pe cei mici sa fie mai putin curiosi sa descopere lumea inconjuratoare si mai putin dornici sa interactioneze cu parintii sau cu alti copii.

Privitul excesiv la device-uri cu ecrane devine pentru ei o activitate stereotipa, repetitiva, care provoaca placere, prin secretia de dopamina si serotonina. S-a demonstrat ca cei mici descarca, in aceste perioade de stereotipii, de 200-300% mai multi hormoni ai placerii decat in timpul unui act sexual si ajung sa prefere aceste activitati, in detrimentul socializarii cu parintii sau a oricaror interactiuni sociale.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus gaming-ul (dependenta de jocuri) in randul bolilor existente, deoarece jucatorul nu mai are niciun control si nu mai este interesat de nimic altceva decat de jocul pe calculator, ceea ce implica numeroase efecte negative la nivelul starii sale fizice si mentale.

Din acest motiv, in primii 2 ani de viata copilul nu ar trebui lasat deloc sa interactioneze cu tehnologia, pentru a-si definitiva relatia cu parintii, contactul cu adultii, limbajul si jocul simbolic (cand se preface ca este o alta persoana- vedeta, doctor, etc).

Copiii de peste un an si sase luni ar trebui sa arate cu degetul, sa raspunda la nume, sa inteleaga limbajul simplu si sa aiba joc simbolic si contact vizual. Daca nu au aceste achizitii, atunci trebuie sa se prezinte la un control, pentru a vedea daca nu au fost afectati de autism virtual.

Cercetatorii americani atrag atentia asupra copiilor ”zombie”, care petrec circa 4-5 ore butonand device-urile electronice. Parintii trebuie sa le inlocuiasca aceste obiceiuri nocive cu activitati sportive, de studiu sau de socializare.

Copiii cu varste intre 6-12 ani nu trebuie sa petreaca mai mult de 2 ore pe zi in fata ecranelor, mai ales ca inca nu au craniul complet dezvoltat si 60% dintre radiatii ii afecteaza in mod direct. Parintii trebuie sa fie un exemplu si sa petreaca timp de calitate cu cei mici, ghidandu-le pasii zi de zi.

Prescolarii care folosesc tehnologie in exces devin irascibili mult mai rapid, nu vor sa fie deranjati si se inchid in ei insisi.

Daca in 2017 copiii-zombie consumau tehnologie circa 3 ore/zi, in prezent ei vizioneaza pana la 5 ore pe zi, cresterea fiind alarmanta.

Si nu doar sanatatea mintala a copiilor este afectata de dependenta lor de mediile virtuale, ci si cea fizica. Multi ajung la obezitate si insomnie, iar o parte din ei sunt expusi atacurilor cibernetice, precum ”Balena Albastra”, un joc, care a facut deja victime.
Daca deja copilul a fost afectat de autism virtual, exista tratament, insa acesta este de durata.

Pentru sanatatea copiilor nostri, este esential sa petrecem timp cu ei, sa le alocam energie, dragoste, rabdare si atentie.
Informeaza-te despre autismul virtual, accesand http://stopautismvirtual.ro/