Elevii si profesorii participa la noi cursuri de imprimare 3D in licee prin intermediul celei de-a patra editii a campaniei „Modeleaza viitorul. Printeaza-l 3D!”

1
De Gavrila Alina
27 ian. 2022

3DUTECH anunta o noua editie a proiectului pentru meseriasiiviitorului in perioada ianuarie – iunie 2022 si un concurs national de 3D design & printing dedicat elevilor si profesorilor din Romania.

Ajuns la cea de-a patra editie, proiectul Meseriasii viitoruluivor lucra cu imprimanta 3D” se extinde anul acesta cu inca 10 noi EDUTECH 3D printing hubs in Bucuresti, Buzau, Piatra Neamt, Vaslui, Galati, Mures, Salaj, Gorj, Arad siHunedoara.

In spatele initiativei de sustinere a tinerilor in dobandireaabilitatilor de printare 3D se afla ECDL Romania si Dedeman, alaturi de AOAR (Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania) si in acord cu Ministerul Educatiei, intr-un demersce vizeaza crearea unei baze solide de competente si de know-how teoretic si practic pentru tineri, care sa asigure dezvoltareainvatamantului in vederea unei pregatiri mai bune pentru noua piata a muncii.

„Proiectul a evoluat natural de la o editie la alta, fiind un modulinternational accesibil in toate tarile unde exista ECDL. Se regaseste a fi esential pentu scolile din Romania si pentruprofesorii care trebuie sa aduca tehnologia in clase, dar si pentruantreprenorii care cauta noi competente digitale la candidati.” – mentioneaza Irinuca Vaduva, General Manager ECDL Romania.

Anuntul editiei din acest an a fost realizat vineri, 21 ianuarie, in cadrul unei conferinte online care a urmarit o dezbatere cu privire la tipuri de competente noi ce devin deja obligatoriipentru absolventi, astfel incat sa fie pregatiti pentru meseriileviitorului, alaturi de specialisti in educatie, tehnologie si afaceri: Florian Lixandru, Secretar de Stat, Ministerul Educatiei; Florin Pogonaru, Presedinte AOAR; Georgiana Grigoras, Specialist PR Dedeman; Marian Stas, Presedinte AsociatiaClubul Liderii Mileniului Trei; Diana Popescu, Prof. Univ. Universitatea Politehnica Bucuresti si Dan Panciu, Co-founder iMake3D Romania.

„Doresc sa salut initiativa de a derula acest proiect Meseriasiiviitorului vor lucra cu imprimanta 3D”, ajuns la a patra editie, care a suscitat interesul multor elevi si cadre didactice de la colegii de prestigiu din tara. Ministerul Educatiei sustine oriceinitiativa care vine in sprijinul scolii romanesti si care contribuieputin cate putin la procesul de adaptare la tendintele actuale, darsi viitoare ale pietei muncii.” – a declarat Florian Lixandru, Secretar de Stat, Ministerul Educatiei.

Totodata, in cadrul conferintei urmaritorii au asistat si la o demonstratie live ECDL 3D design & printing, realizata de catrespecialistul Mihai Peca, finalizata cu lansarea concursuluinational „3DUTECH – Design pentru educatiededicatelevilor si „Teach for future” dedicat profesorilor. Competitiapentru elevi de anul acesta propune tema Un design inovativpentru un prototip al unui obiect sau ansamblu functional, cepoate fi folosit ca instrument in procesul educational, in timpce concursul dedicat cadrelor didactice se axeaza pe un proiectde lectie inovativ care sa integreze imprimantele 3D in procesul de invatare pe diverse activitati desfasurate in scoala. Cele doua competitii se desfasoara in perioada ianuarie – mai 2022 si cumuleaza premii in valoare de 2.000 euro, alaturide materiale consumabile din partea iMake3D Romania.

Prin intermediul campaniei „3DUTECH. Modeleaza viitorul. Printeaza-l 3D!”, mai multe scoli din Romania devin anual hub-uri de imprimare 3D. La fiecare editie 10 licee din tara sunt dotate cu imprimante 3D performante si consumabile, iar celputin 20 de profesori si 200 de elevi au oportunitatea saobtina gratuit certificarea recunoscuta international ECDL 3D Printing.

„Inainte de implicarea in proiect m-am lovit cel mai des de problema componentelor, in special a pieselor mecanice. Primulrobot a fost facut din lemn, dar am descoperit alaturi de echipaECDL Romania tehnologia 3D. Astfel, am incercat sa oferelevilor posibilitatea de a-si construi singuri capacitatile pentru a face un robot.”  – a declarat Gabriel Anastasiu, profesor in cadrul Colegiului National DragosVoda Campulung Moldovenesc si profesor3DUTECH.  

Pana in prezent sunt implicate 40 de licee care au fosttransformate in hub-uri de imprimare 3D, colegii nationale, tehnice si tehnologice din 28 de judete din Romania, cu sute de profesori si elevi care au trecut prin proiect.

Primele editii Meseriasii viitorului vor lucra cu imprimanta3D” au demonstrat faptul ca atat profesorii, cat si elevii prezintao mare curiozitate in ceea ce priveste competentele de baza in domeniul tehnologiilor de imprimare 3D si evolutia acestora. Un studiu de impact al tehnologiei 3D Printing realizat de ECDL Romania, cu sprijinul Ministerului Educatiei, arata faptul ca din randul elevilor, 90.64% au fost interesati sa afle mai multeinformatii despre imprimarea 3D, considerand util un astfel de curs, iar din randul profesorilor, 94.49% ar fi interesati sa aflemai multe detalii despre imprimarea 3D si ar propune sau arfi de acord cu introducerea unui astfel de optional.

Liceele care s-au alaturat proiectului la cea de-a patra editie:

Colegiul National Gheorghe Lazar – Bucuresti
Colegiul National B.P. Hasdeu – Buzau
Colegiul National de Informatica – Piatra Neamt, Neamt
Colegiul National Cuza Voda – Husi, Vaslui
Colegiul National Calistrat Hogas – Tecuci, Iasi
Liceul Teoretic Bolyai Farkas – Tg. Mures, Mures
Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian – Zalau, Salaj
Colegiul Tehnic General Gheorghe Magheru – Tg. Jiu, Gorj
Liceul Ioan Buteanu – Gurahont, Arad
Colegiul Tehnic Constantin Brancusi – Petrila, Hunedoara

Conferinta despre meseriasii viitorului si dezbaterea cu privire la noile competente digitale poate fi urmarita online aici.

Afla mai multe detalii despre proiect pe www.3dutech.ro si pe pagina de Facebook 3DUTECH.

Partener media: Adevarul.ro