Exfolierea unghiilor si semnalele transmise de organism. Care sunt principalele cauze?

1
De Gavrila Alina
12 oct. 2021

Unghiile tale spun foarte multe despre sanatatea ta. Daca sunt moi, sensibile, deteriorate si cu denivelari, ele pot transmite semnale ca ceva se intampla in organismul tau. La fel si in cazul unghiilor care se exfoliaza.

Desi esti tentata saignori aceasta problema extrem de comuna, exista cateva motive pentru care unghiile ajung sa se exfolieze. Dieta, tehnica folosita pentru obtinerea manichiurii perfecte sau anumite afectiuni pot fi vinovate de acest aspect.

Odata ce ti-ai dat seama care este motivul din spatele acestei probleme, vei stii exact care este cel mai potrivit tratament. Indicat este sa te consulti cu un Nail Artist de incredere sau sa faci o vizita in cabinetul medicului dermatolog. El iti va adresa cateva intrebari despre posibilele cauze sau expunerea si medicamentatia pe care o urmezi care pot juca un rol important in tot acest proces.

Exfolierea unghiilor: cauze frecvente

Mainile sunt frecvent umede

Cea mai comuna cauza a exfolierii unghiilor este procesul repetitiv de uscare si udare a mainilor. Cu cat petreci mai mult timp cu mainile in apa, cu atat sansele ca unghiile sa se exfolieze sunt mai mari. Expunerea indelungata la umezeala inmoaie unghiile si astfel ele sunt predispuse la traume si deteriorari. Iti recomandam sa porti manusi de protectie cand speli vase pentru a mentine mainile uscate si sa folosesti cat mai des posibil o crema cu vitamina E”, explica Diana Marandiuc, Education Manager OPI Romania.

Folosesti prea mult buffer-ul

Chiar si uscarea lor in exces poate produce traume minore. Asigura-te ca dupa ce folosesti buffer-ul, aplici un ulei pentru unghii pentru a evita uscarea lor.

Produsele contin substante daunatoare

Anumite substante (precum cele folosite pentru adezivi sau gel) si ingrediente care se regasesc in dezinfectati si sapunuri pot usca unghiile si le pot face mai predispuse la exfoliere. Foloseste produse hipoalergenice, deoarece ele contin agenti naturali sau substante mai usoare.

Unghia sufera o trauma

Daca iti indepartezi oja cu dintii, iti rozi unghiile sau le folosesti in activitatile zilnice intr-un mod agresiv, ele vor suferi o trauma si vor incepe sa se exfolieze”, puncteaza specialista OPI Romania. Unghiile noastre sunt formate din mai multe straturi cu celule compactate, iar conexiunea dintre o celula si o alta celula adiacenta poate fi compromisa atunci cand incepe sase slabeasca.

Deficitul de nutrienti joaca un rol important

Exfolierea unghiilor a fost asociata de-a lungul timpului cu deficitul de calciu, fier, vitamina D si vitaminele B precum biotina. Toate acestea ajuta keratina, adica tesutul din care este formata unghia, sa creasca mai puternica. O dieta echilibrata si bogata in fructe, legume si proteina slaba este un inceput bun pentru a evita aceste carente.

Exfolierea unghiilor poate ascunde o problema a glandei tiroide

In general, principalele semne ale poblemelor de tiroida sunt schimbarile de greutate, anxietatea, oboseala, iar exfolierea unghiilor poate fi si acesta un semn.

Suferi de o infectie fungica

Onicomicoza sau infectia fungica a unghiei poate cauza diferite tipuri de distrofii ale unghiei, inclusiv exfoliere. Pot aparea chiar si acele pete pe unghie, albe sau galben-maronii, informeaza Mayo Clinic.