Gradinita Genesis preia franciza finlandeza Kipina Kids: un program pentru prescolari unic in Bucuresti

1
De Gavrila Alina
22 oct. 2021

Incepand cu 2021, Genesis College a preluat celebra retea internationala Kipina Kids, un model educational care foloseste pedagogia finlandeza. Evenimentul de lansare a gradinitei a avut loc joi, 21 octombrie, inaugurand un nou program pentru prescolari ce se bazeaza pe unul dintre cele mai performante sisteme educationale din lume.

Proiectul aduce in prim-plan ideea conform careia cel mai de pret rezultat la care gradinita poate ajunge in raport cu copilul este fericirea sa, iar acest lucru este posibil prin implinirea personalitatii proprii si dezvoltarea aptitudinilor necesare secolului XXI: creativitatea, gandirea critica, abilitatea de a comunica, dar si de a colabora in echipa.

Kipina in limba finlandeza inseamna scanteie. Astfel, noua paradigma isi propune sa aprinda in sufletele copiilor scanteia curiozitatii, a invatarii prin joc, a increderii de sine si a valorilor dupa care se vor ghida in viitor. Programul este construit pe premisa conform careia copiii incep sa invete inca de la nastere, cei mici fiind inspirati inca din gradinita sa isi pastreze dorinta de invatare pe tot parcursul vietii. Astfel, copiii se afla in centrul experientei de invatare, avand la baza dorinta de a interconecta toate aspectele dezvoltarii acestora intr-o experientafantastica.

Deschiderea oficiala a gradinitei Kipina a marcat si sarbatorirea primei zile dedicate Festivalului Toamnei (Autumn Festival). Asadar, spatiul generos in aer liber a fost decorat cu legume, fructe, dovleci si alte surprize specifice toamnei, cuprinzand trei zone cu activitati festive unde copiii au avut parte de multadistractie. Prima grupa de copii a fost implicata in activitati practice, menite sa ii initieze in aspecte ce tin de responsabilitatea in comunitate, intrand in atmosfera Orasului Kipina – Friendship City, unde fiecare a putut avea un rol in comunitate: la sectia de politie si pompieri, la spital, la bucatarie, la magazin sau la gradina cu flori a orasului. O altaserie de activitati a fost coordonata de animatorii ce au infatisat personaje indragite de copii, iar cea de-a treia zona a fost dedicata miscarii si sportului in aer liber, Kipina fiind un sustinator al stilului de viata sanatos.  

Copiii au avut parte si de gustari in acelasi stil sanatos: placintacu mere si dovleac facuta in casa si sucuri naturale din fructe si legume oferite de Sloop, partener al Genesis College, iar la sfarsitul activitatilor festive, cei mici au inaltat baloane cu heliu.

,,Liceul Teoretic Genesis College a ales, in cei 22 de ani de existenta, sa promoveze valori morale, responsabilitatea si compasiunea, lucruri fara de care nu poate exista educatia. In anul 2020 am hotarat sa aducem aceasta franciza finlandezacare ni se pare foarte potrivita pentru inovarea si dezvoltarea educatiei moderne pentru prescolari. Poate cele mai importante lucruri din educatia finlandeza sunt trainingul excelent oferit educatorilor si profesorilor, egalitatea importantei tuturor materiilor de studiu si imbinarea echilibrata a jocurilor in aer liber cu diverse activitati de invatare. Programul Kipina le oferã copiilor un cadru de invatare ce incurajeaza creativitatea, gandirea critica si capacitatea de reflectie, precum si crearea de conexiuni intre procesul de invatare si lumea reala. a spus Ioana Necula, fondator Genesis College.

Pe langa curriculumul national, la Genesis College prescolarii beneficiaza atat de programa Kipina, cat si de programul PYP (Primary Years Programme) al organizatiei The International Baccalaureate® (IB), care ofera, de 50 de ani, programe internationale de educatie pentru peste un milion de elevi din 146 de tari.

Kipina Bucharest nu este doar o abordare finlandeza, ci un program imbunatatit si adaptat. Acest program este destinat saofere o educatie bazata pe joc, ghidata de profesori instruiti si certificati prin intermediul parteneriatului cu Universitatea Hame din Finlanda.

Genesis College isi doreste sa aprinda in inimile copiilor dragostea pentru invatatura si cunoastere. Sistemul de invatamant din Finlanda este considerat a fi cel mai bun din lume, iar Kipinä este prima gradinita din Bucuresti care functioneaza pe baza sistemului educational finlandez imbunatatit.  

Astfel, copiii vor fi pregatiti sa se adapteze cu usurinta la scoala, accesand orice sistem educational dorit, dupafinalizarea anilor de gradinita.– a spus Nicoleta Stancu, directorul Gradinitei Kipina Bucharest.

Ciclul primar continua educatia in sistem PYP, iar elevii din clasele a V-a – a X-a beneficiaza de avantajele programului MYP (Middle Years Programme), in cadrul caruia se pregatesc pentru DP (Diploma Programme) si Bacalaureatul International, care le asigura accesul in majoritatea facultatilor de prestigiu din intreaga lume. Oferta educationala este proiectata astfel incat sa asigure pregatirea pentru continuarea studiilor atat in institutii de invatamant autohtone, cat si internationale, in functie de optiunea fiecarui elev.

Despre Genesis College:

Povestea Genesis a inceput in anul 2000, odata cu deschiderea unei gradinite care sa le ofere copiilor o educatie timpurie de cea mai buna calitate. Fondat din dorinta de a adapta in Romania abordarile internationale inovative ce contribuie la dezvoltarea unei mentalitati si a unor aptitudini necesare integrarii intr-o comunitate globala, campusul Genesis College este acreditat pentru toate ciclurile de invatamant, de la cel prescolar la cel gimnazial. Mai mult, din 2019 oferta educationala a fost extinsapentru nivelul liceal. Totodata, incepand cu anul 2018, Genesis College a aderat la Organizatia The International Baccalaureate.