Jocurile de odinioara revin la moda

Avatar1
De Gavrila Alina
4 iul. 2019

Cum ai putea sa te joci elasticul in timp ce scroll-ezi pe Instagram? Simplu, nu ai cum. Jocurile de odinioara necesita atentia totala si, de asemenea, multa energie, secretul unei copilarii fericite si sanatoase.

Pentru ca tinerii parinti de astazi s-au bucurat in copilarie de timp liber petrecut afara, cu jocuri care ii solicitau atat creativ, emotional, cat si fizic, ei inteleg foarte bine nevoia propriilor copii de a se dezvolta armonios si prin joc!

Din pacate, ecranele si jocurile electronice par sa fi inlocuitorele de joaca “din spatele blocului. Studiile arata ca adolescentii abuzeaza de gadgets cel mai mult, tinerii intre 8 si 18 ani ajungand la o medie de 7 ore pe zi petrecute in fata unui ecran, desi specialistii recomanda un maximum de 2 ore zilnic. Cand vine vorba de acest consum exagerat, cele mai mari riscuri pentru sanatate sunt obezitatea, bolile cardiovasculare, colesterolul ridicat si insomniile, toate fiind cauze directe ale sedentarismului.

Pasiunea pentru miscare mentine o stare buna a sanatatii si, in plus, dezvolta foarte multe abilitati la un copil si ii creste increderea de sine. Un copil care se joaca liber va deveni un adult independent, sigur pe el. In plus, jocul il va ajuta sa se simta bine in pielea lui si sa aiba o relatie mult mai sanatoasa cu propriul corp. Avem nevoie azi de copii mai curajosi, ca sa avem maine adulti mai puternici. Acesta este si mesajulcampaniei Puterea Jocului, care pe platformawww.putereajocului.ro ofera multe retete de jocuri si sfaturipractice pentru a petrece timp afara, in mod distractiv, cu cei mici, dar daca esti un nostalgic iti reamintim cum ne jucam odinioara!

Elasticul. Vreo doi metri de elastic de la mercerie erau suficienti pentru un joc care te solicita mai mult decat o ora de cardio la sala de fitness. De cate persoane era nevoie pentru a-l juca? Minimum trei. Doua tineau elasticul prins de glezne, stand fata in fata, iar o a treia sarea printre cele doua benzi intinse facand tot felul de acrobatii.

Frunza. Jocul pe echipe denumit Frunza, pe un teren desenat cu creta pe asfalt, reusea sa uneasca grupurile de fete si de baieti, copii mici si mari, pentru ca toti aveau un rol in lupta de strategie ce necesita abilitati fizice, dar si spirit de echipa. Cei mai rapizi incercau sa iasa repede din terenul propriu, iar cei mai puternici isi anihilau adversarii.  

Ratele si vanatorii. Cand toti copiii din cartier se adunau, jocul asta putea dura ore intregi! Vanatorii aveau de impuscatzeci de rate care se descurcau minunat la a se feri de minge.

Baba-oarba. Jucat afara, intr-un spatiu delimitat, dar si inauntru, in zilele ploioase sau friguroase, jocul e perfect pentru a-i integra si pe copiii cei mai timizi. Cel care „se pune” trebuie sa fie legat la ochi si sa ghiceasca pe pipaite pe cine prinde.

Tara, tara, vrem ostasi! Cu cat mai multi jucatori, cu atatmai bine. La acest joc e nevoie de cel putin opt copii impartiti in doua echipe, iar scopul lor este sa rupalantul format din echipa adversa.

Orice joc ai alege pentru a-ti incuraja copilul sa petreaca timpin aer liber, sa faca miscare si sa socializeze cu alti copii, e important sa ai in vedere avantajele si sa intelegi cat este de necesar pentru dezvoltarea lui armonioasa. Asta e puterea speciala a jocului: te ajuta sa cresti frumos!