Oricine se poate epila definitiv? Vezi daca te incadrezi in exceptii

1
De Gavrila Alina
27 nov. 2020

Epilarea definitiva se adreseaza tuturor persoanelor adulte, atat femeilor cat si barbatilor, care isi doresc sa elimine parul din anumite zone ale corpului sau de pe fata.

Epilarea definitiva nu prezinta contraindicatii majore, existand totusi situatii in care, din motive medicale sau de siguranta, nu se recomanda epilarea cu laser. Mai multe informatii despre aceste situatii oferamedicul Irina Cudritchi, medic specialist dermato-venerologie la Illuma Clinique.

Potrivit medicului Irina Cudritchi, exista situatii in care epilarea este interzisa categoric, situatii in care contraindicatiile sunt relative si altele in care recomandarea de a evita astfel de preoceduri de epilare este legata de anumite tratamente. Recomand inaintea inceperii sedintelor de epilare,  un consult dermatologic. Doctorul dermatolog  fiind singurul in masura sa decida daca puteti fi candidat pentru epilarea laser. In timpul consultatiei initiale, medicul va stabili tipul de piele (fototipul), poate intreba despre istoricul dumneavoastra medical si va explica riscurile si beneficiile epilarii laser, dar si protocolul pe care il va stabili inainte de prima sedinta cu recomandarile pre si post procedura, a precizat medicul dermato-venerolog.

Contraindicatii absolute:

Sarcina. Desi nu exista dovezi care sa sugereze caepilarea cu laser nu este sigura pentru fat, in general nu este recomandata; cercetatorii au testat efectele tratamentului de epilare laser pe femele soarecegestante si au constatat ca pot aparea efecte adverse, a explicat medicul Irina Cudritchi.
Alaptarea. Hormonii pot provoca anumite modificari a cresterii parului astfel procedura putand fi ineficienta sau cu un rezultat slab, mai spune medicul Irina Cudritchi.
Istoric de melanom sau alte cancere cutanate
Boli fotosensibilizante, cum ar fi lupus eritematos, pelagra, porfirie.
Sclerodermie
Epilepsie. Aceasta este o afectiune cronica, caracterizata prin aparitia recurenta, spontana si neprovocata a crizelor epileptic. In functie de localizarea descarcarilor electrice anormale, apare si aspectul particular al crizelor, care au impact diferit de la un individ la altul. Astfel ar fi de evitat stimularea luminoasa intermitenta prelungita, a precizat medicul Irina Cudritchi.
Herpes simplex pe zona de tratament. Medicul mentioneaza insa ca procedura se poate efectua dupavindecare sau se pot administra antivirale cu 3 zile inainte de procedura si alte 4 zile dupa.
Boli endocrine (tulburari hormonale)
Boli de sange (tulburari de coagulare)
Tratamente cu anumite medicamente. Dintre acestea pot fi enumerate:
antibiotice: doxiciclina, tetracicline, sulfatiazol
aspirina
isotretinoin
anticoagulante: heparina
antidepresive
medicamente antihipertensive
diuretice
medicamente antipsihotice
antiinflamatoarele nesteroidiene folosite mai ales in afectiuni reumatologice
anumite medicamente pentru afectiuni endocrine

Contraindicatii relative:

Arsuri solare
Piele bronzata (soare, solar sau produse autobronzante)
Infectii sau leziuni la nivelul pielii
Tatuaje
Cicatrici cheloide sau cicatrici hipertrofice
Persoane cu stimulator cardiac (riscuri de: ameteli, aritmii, tahicardie).
Diabet (diabeticii pot simti mai multa durere datoritanervilor si tesuturilor sensibile si sunt de obicei mai sensibili la infectii datorita raspunsului de vindecare mai lent)
Psoriazis
Vitiligo
Epilare cu ceara sau epilator electric
Tratamentele cu acid glicolic, peroxid de benzoil, acid salicilic sau hidroquinona si alte creme de depigmentare ar trebui oprite cu cel putin cu o saptamana inainte de inceperea procedurii.
Nevi. Daca aveti nevi multipli, puteti efectua in continuare epilarea cu laser, dar, doar dupa efectuarea unei dermatoscopii~harta a alunitelor~; cu toate ca fasciculele utilizate nu fac parte din spectrul UV, deci neexistand pana acum nicio dovada clara care sasugereze ca un nev poate deveni atipic sau chiar melanom. Cu toate acestea, este important sa urmaritiorice modificare vizuala ce poate aparea la nivelul nevilor. Daca vedeti ceva suspect, asigurati-va cainformati medicul dermatolog, a recomandat medicul Irina Cudritchi.

De asemenea, specialistul mentioneaza ca este necesar ca, inainte si dupa procedurile de epilare definitiva, sa se respecte anumite recomandari, care de altfel contribuie la sporireaeficientei tratamentelor efectuate.

Astfel, inainte de tratament, medicul recomanda ca:

Pe zona care urmeaza a fi epilata cu laser sa nu aplicaticeara sau sa smulgeti firul de par cu aparate de epilat sau cu penseta, electroliza etc. cu cel putin 4 saptamaniinainte.
Sa nu folositi nici crema depilatoare intrucat poate afecta calitatea radacinii firului de par.
In cazul smulgerii radacinii foliculului pilos, epilarea cu laser nu mai are pe ce sa actioneze.
Sa radeti/tundeti parului din zona de tratat cu o zi inaintepentru a evita pierderea de energie luminoasa la suprafata pielii si a creste confortul pacientului.
Sa nu aplicati: lotiuni parfumate, deodorant, creme cu filtru solar, uleiuri esentiale sau alte produse cosmeticece pot determina fotosensibilitate.
Sa opriti adiministrarea tratamentelor cu medicamentecare pot cauza fotosensibilitate cu doua saptamaniinainte de tratament, inclusiv medicatia topica – creme cu retinol sau naturiste, pe baza de sunatoare.
Sa evitati bronzarea la solar/soare cu doua saptamaniinainte de tratament.
Sa nu aplicati autobronzante cu o saptamana inainte de tratament sau pe parcursul tratamentului.

Post-tratament de epilare definitiva cu laser se recomanda sa:

Nu aplicati deodorant timp de 48 de ore pe zona tratata
Evitati expunerea la soare/solar timp de doua saptamanidupa tratament
Sa nu faceti dusuri sau bai fierbinti, sa nu aplicati creme,in urmatoarele 48 de ore, deoarece dupa tratament, pielea va fi sensibila la caldura
Sa aplicati crema cu SPF 50 cel putin 48 de ore dupatratament, daca se actioneaza la nivelul fetei
Sa nu folositi tehnici de exfoliere a pielii (tratate) minim o saptamana dupa tratament.
Sa utilizati exclusiv aparatul de ras daca este nevoie de epilare intre sedinte.
Sa evitati masaje, sauna, sport excesiv 24-48 de ore dupatratament.