Romanii, organizati in dormitor, dezorganizati in bucatarie

Avatar1
De Gavrila Alina
27 nov. 2018

Romanilor le vine cel mai greu sa pastreze ordinea in dulapul cu haine, iar bucataria este spatiul cel mai greu de organizat din intreaga casa, arata un sondaj realizat de Diana Mihaila, primul blogger-professional organizer din Romania.

85% dintre participanti afirma ca ar fi mai ordonati daca ar avea la dispozitie sisteme speciale, iar peste 92% spun ca ar incepe un proces de organizare daca ar cunoaste metode eficiente, timpul fiind mereu o provocare.
Cel mai dificil de pastrat in ordine sunt bucataria (34,1%), livingul (24%) si camerele copiilor (15,1%). La pol opus se afla dormitorul matrimonial si baia, unde organizarea pare a fi mai simpla.

Aproape jumatate dintre participantii la sondaj spun ca dulapul cu haine este cel mai greu de tinut organizat. Batai de cap dau si sertarele, cuierul si spatiile de depozitare ascunse (lada patului, tabureti, cufere etc.). Cei mai multi depoziteaza piesele vestimentare preponderent pe rafturi. Umerasele si sertarele sunt urmatoarele optiuni. In ceea ce priveste stilul de sortare, multora le este usor sa creeze categorii, seturi sau tinute.

87,7% dintre respondenti au zis ca triaza lucrurile in functie de sezon, iar cei mai multi depoziteaza hainele in stive atat pe rafturi, cat si in sertare. Concret, peste 40% pun hainele din sertare in stive sau fac combinatii de stive, depozitare pe verticala (metoda KonMari) sau rulate, iar pe rafturi, 2/3 aleg stocarea de acest fel.

85% dintre participantii la sondaj afirma ca s-ar organiza mai bine daca ar avea la dispozitie sisteme speciale. Totusi, un numar redus de persoane le utilizeaza. Cei mai multi au ales piese de mobilier cu rafturi (76%), sertare (11,7%) si bare de agatare (8,9%). 92% spun ca ar incepe un proces de organizare daca ar cunoaste metode eficiente, insa sustin ca timpul reprezinta o provocare.

„Am constatat ca romanii sunt extrem de interesati de organizare si de gasirea de solutii pentru casa si spatiul lor de lucru, dar si pentru o mai buna gestionare a timpului, banilor si a resurselor de care dispun. Multi afirma ca dezordinea le provoaca stres si din acest motiv sunt dispusi sa invete sa fie mai ordonati. Organizarea este simpla atata timp cat stim ce lucruri detinem si unde se gasesc ele in spatiu in orice moment”, spune Diana Mihaila, specialist in solutii de organizare.

Organizarea timpului
Dintre cele 3 mari tipuri de organizare (organizarea pe plan personal, organizarea casei si organizarea pe plan profesional), cei mai multi iși doresc sa isi puna in ordine locuinta. Urmeaza managementul timpului, banilor si resurselor si, pe trei, spatiul de lucru.

Pe plan personal, mai bine de jumatate din participantii la studiu afirma ca intampina dificultati in gestionarea timpului, o treime nu se descurca prea bine cu bugetul, iar restul sunt incurcati de gadgeturi, masini, echipamente si accesorii de zi cu zi.
Aproape 90% spun ca sunt dispusi sa treaca printr-un proces amplu de organizare a locuintei, dar intr-o maniera treptata, iar doua treimi considera ca un program personalizat de consiliere ii poate ajuta sa isi imbunatateasca stilul de viata.

Sondajul a fost realizat in perioada septembrie – noiembrie 2018, online si offline. Participantii sunt preponderent din mediul urban (90%), cu precadere din Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi si Constanta. Varsta medie este 30 de ani, iar veniturile lunare depasesc 3.000 de lei la majoritatea participantilor.

Diana Mihaila este primul blogger-professional organizer din Romania, membru al International Association of Professional Organizers si consultant in celebra metoda KonMari. Ea este si creatoarea programului gratuit de organizare a locuintei, ce te poate ajuta sa obtii un stil de viata mai echilibrat in decurs de o luna. Peste 1.100 de persoane s-au inscris in program si si-au pus in ordine, in paralel, diferite spatii din casa, pe parcursul lunii octombrie.
Detalii despre proiectele si workshop-urile Dianei gasesti pe blog si in grupul cu idei de organizare pe care l-a creat pe Facebook.
contact@dianamihaila.ro​​dianamihaila.ro