Scoala Rottaru: 60% dintre romani s-au gandit sa-si schimbe locul de munca in pandemie

1
De Gavrila Alina
2 aug. 2021

80% dintre romani nu au ajuns sa profeseze meseria la care visau in copilarie/adolescenta, in timp ce 35% dintre acestia inca si-ar dori sa incerce sa activeze in domeniul respectiv, arata un sondaj recent al Scolii Rottaru*, care ofera o gama larga de cursuri de calificare si perfectionare acreditate.

Aproape 20% dintre respondenti au precizat caau profitat de perioada pandemiei pentru a se recalifica/reorienta profesional.

62% dintre romani au luat in considerare schimbarea locului de munca in ultimul an, pe fondul schimbarilor socio-economice in contextul pandemiei, arata un sondaj al Scolii Rottaru, efectuat in perioada 15 mai- 15 iunie 2021*, dar cei mai multi nu au facut-o. Jumatate dintre cei care isi doresc saschimbe domeniul in care activeaza nu stiu ce sa aleaga sau nu au curajul necesar pentru a face aceasta schimbare in cariera. Pe de alta parte, 20% sustin ca au profitat de pandemie pentru a se reorienta profesional, facand in acest sens cursuri de recalificare.

Prima jumatate a acestui an a fost marcata de numarul mare de cursanti inscrisi pentru ca erau in cautarea unei noi profesii. Peste o treime doreau sasi creasca veniturile, afectate de pandemie, cu un part-time sau cu un castig pe cont propriu, in timp ce peste 35% isi doreau sa schimbe domeniul de activitate, indreptandu-se spre domenii precum design de interior, design floral, cosmetica si masaj, croitorie si design vestimentar. De altfel, sondajul Scolii a aratat ca aproape 20% dintre respondenti visau sa activeze intr-unul dintre domeniile acestea, dar nu au ajuns sa o faca, a precizat Mihaela Rotaru, fondatoarea Scolii Rottaru.

In ceea ce priveste decizia de a urma un curs de calificare profesionala, peste 50% dintre respondentii la sondajul mentionat au precizat ca decizia este puternic influentata de posibilitatea de a practica meseria respectiva imediat dupaabsolvire, astfel cautand cursuri acreditate, in timp ce aproape o treime considera un factor decisiv consilierea in gasirea unui astfel de job.

De asemenea, pentru 28% dintre cei care doresc sa urmeze un curs de calificare, pretul este important, 20% sunt interesati de durata cursului, iar 38% iau decizia in functie de trainerii scolii. 29% dintre respondenti si-ar dori sa urmeze cursuri de design de interior 25% ar dori sa se califice in domeniul frumusetii, respectiv sa obtina o diploma de make-up artist sau cosmetician, in timp ce aproape 10% isi doresc sa invete mai multe despre design floral.

Cursurile de design vestimentar, de stilism, de design floral si chiar de make-up sunt cautate in special de persoane pasionate de aceste domenii, care si-au dorit poate in adolescenta sau in tinerete sa urmeze o cariera in acest domeniu, dar nu au avut posibilitatea din diferite motive – timpul si banii fiind invocate de peste 30%. Multi activeaza in corporatii sau au joburi stresante si vad intr-un astfel de curs posibilitatea de a se relaxa si chiar o oportunitate de a dezvolta un business pe cont propriu, a mai precizat Mihaela Rotaru.

Crestere de 45% in primele 6 luni din 2021

In primul semestru din 2021, Scoala Rottaru a inregistrat o crestere de 32% a numarului de cursanti fata de perioada similara din 2020. 48% au urmarit sa se recalifice, iar 50% aveau ca scop debutul in cariera, fiind proaspeti absolventi de liceu. Dinamica pozitiva se reflecta si in cifra de afaceri a centrului de cursuri de calificare profesionala, astfel incat aceasta este, la jumatatea anului,  de 105.000 de euro, in crestere cu 47% fata de anul precedent.

Pentru a doua jumatate a acestui an, Scoala Rottaru isi propune sa continue investitiile in extinderea portofoliului de cursuri si sa lanseze cursuri de calificare, dar si de perfectionare, printre care cursuri de fotografie si productie video, de coafor, de design vestimentar, cursuri din domeniul proiectarii, precum 3D MAX, Schetch Up si Autocad. Cursurile Școlii Rottaru sunt autorizate de catre Autoritatea Nationala de Calificari.

*Sondaj efectuat online, la care au participat 426 de respondenti, 90% din mediul urban, 40% din categoria de varsta 24-35 de ani, 35% din categoria 35-44 ani, 15% din categoria 45-54 de ani.

Despre Scoala Rottaru

Mihaela Rotaru are o experienta de 10 ani in domeniul frumusetii, fiind make-up artist si trainer. In 2012 a deschis propriul studio de make-up, unde oferea consultanta, apoi a devenit trainer acreditat. La finalul anului 2018 a pus bazele propriei scoli, iar primii cursanti s-au inscris in ianuarie 2019. Investitia initiala a fost de 45.000 de euro, iar echipa sa este formata din 12 traineri si colaboratori permanenti.

Scoala Rottaru ofera cursuri de make-up, manichiura, cosmetica, masaj, design interior, dar si ateliere de tip hobby sau perfectionare. Acestea au preturi cuprinse intre 600 si 3.600 de lei, cu o durata de pana la 3 luni.