Scrisoare deschisa

1
De Gavrila Alina
8 mart. 2022

Suntem Octavia Floria Popeea si Iustin Popescu – cetateni romani, architecti si parintii a doi copii minunati, Mihail-Luca si Ioan Matei, nascuti in Ucraina in 2018 si 2021 cu ajutorul clinicii medicale BioTexCom din Kiev.

Va adresam aceasta scrisoare pentru a va prezenta marturia d-nei Lavinia Screnec, manager al departamentului romanesc al acestei clinici, insarcinata, refugiata in prezent in Romania in cautare de ajutor urgent mai ales pentru cei peste 1.500 de copii, marturie ce reflecta cruda si cumplita realitate a genocidului din Ucraina.

Doamna Lavinia Screnec a ajuns ieri noapte in Bucuresti si a reusit, desi epuizata fizic si psihic, sa isi adune fortele pentru a continua sa lupte pentru vietile copiilor din Ucraina.

La inceputul razboiului din Ucraina, clinica BioTexCom avea la Kiev 150 de cupluri din diferite tari, dintre care peste 20 cupluri de cetateni romani, beneficiare ale tratamentului infertilitatii cu ajutorul programelor de FIV sau avand copii nou-nascuti in urma acestor programe de maternitate surogat.

In primele doua zile de razboi, capitala Kiev a fost blocata, putandu-se pleca doar cu mare greutate. Ulterior s-au organizat plecari din oras ale unora dintre cupluri, cu trenul si autobuzul. In final, cu mari eforturi, toti acesti cetateni romani au reusit sa paraseasca Kievul, cu ajutorul clinicii si al Ambasadei Romaniei, chiar daca nu aveau gata actele necesare pentru copil – ambasada reusind sa creeze un coridor pentru plecare.

In tot acest timp, nasterile au continuat in adaposturile antibombardament ale maternitatii, avand deja peste 10 copii veniti pe lume in ultimele 4 zile de razboi. Numarul nou-nascutilor este in continua crestere, insa spre deosebire de acum o saptamana, acum nu se mai poate veni dupa ei, parintii lor nemaiputand ajunge sa ii preia de la mamele purtatoare. In urmatoarea perioada urmeaza sa se nasca inca 600 de copii, 49 de cupluri de romani asteptand cu sufletul plin de speranta ca in orasul sfasiat de razboi sa isi intalneasca cel mai de pret dar al vietii.

La Kiev, mamele surogat beneficiaza in continuare de examinarile si procedurile necesare, pe baza cooperarilor pe care le are clinica, insa cei peste 300 de angajati lucreaza cu limite, desi depun toate eforturile pentru sustinerea tuturor mamelor si clientilor parinti. Baza de date cu contactele mamelor surogat si ale rudelor lor este folosita inclusiv pentru reamplasarea acestora in regiunile cu cel mai scazut risc pentru sanatatea lor si a copiilor.

Conform legislatiei ucrainene, pentru a putea fi mama purtatoare este obligatoriu ca persoana in cauza sa fie deja mama a inca cel putin unui copil. Cele mai multe dintre mamele purtatoare din cadrul clinicii au insa cate doi copii (in cazul primului nostru copil, mama sa purtatoare mai avea 3 alti copii). Vorbim prin urmare de evacuarea unui numar de cca 600 de mame cu 600-1.500 copii, la care se adauga viitorii nou-nascuti, care in conditii normale ar fi fost acum preluati de parintii lor.

Speram ca razboiul se va termina in curand. Pana atunci insa, in tot mai multe orase, putem spera sa fim in siguranta doar in adaposturile antibombardament; tot mai multi oameni, inclusiv copii, mor doar pentru ca sunt in momentul nepotrivit pe strada sau chiar in casele lor. Este un lucru sfasietor, de neimaginat in secolul 21! Noi ne dorim pace cat mai curand!

Trebuie sa gasim urgent solutii, Kievul nu mai poate oferi siguranta nici macar oamenilor fara astfel de probleme, si cu atat mai mult femeilor insarcinate sau lauze ori copiilor, nou-nascuti sau nu. Preluarea copiilor nou-nascuti ai clinicii noastre de catre parintii lor – cetateni din tari cum sunt SUA, Italia, Germania, Spania, Israel, Anglia, Elvetia, Franta, China, Brazilia, Portugalia, Bulgaria, Ungaria, Turcia – nu se poate realiza in conditiile actuale. Din cauza situatiei speciale in care se afla si a pericolului la care ar expune mamele si copiii, acesti parinti nu pot actiona nici impreuna, nici separat pentru salvarea lor.

Nu putem reusi fara sprijin din afara si vom fi recunoscatori pentru orice mana de ajutor! Stim ca in Romania, Polonia, Bulgaria si Ungaria nu sunt prevazute proceduri aplicabile nasterii de catre mame surogat, dar cu toate acestea suntem convinsi ca, data fiind aceasta situatie fara precedent, empatia si respectul pentru dreptul la viata vor fi cele care vor conta. Avem nevoie de o solutie legala explicita pentru ca pe certificatele de nastere ale copiilor nascuti in Romania sa apara direct parintii biologici, in temeiul unui test genetic.

Avand in vedere ca Romania a dovedit ca este unul din principalele hub-uri regionale pentru refugiatii din Ucraina si tinand cont ca in fiecare zi vin pe lume zeci din acesti copii, va multumim pentru tot ce faceti si facem apel ca in aceste imprejurari exceptionale sa mobilizati toate resursele legale pentru salvarea vietii si sanatatii acestor peste 1.500 de copii si a parintilor lor! Ajutati-ne sa respectam drepturile fundamentale ale acestora – dreptul la viata, la sanatate, la identitate, dreptul de a-si cunoaste parintii si de a fi crescuti de acestia, dreptul la nationalitate si la ingrijiri medicale!

Cu recunostinta si speranta,

Bucuresti 4 martie 2022        Lavinia Screnec

Octavia Floria Popeea si Iustin Popescu

Telefon contact: Arh. Iustin Popescu – 0746286183