Studiu Obor21.ro: Jumatate dintre romani consuma zilnic carne si preparate din carne 75% sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru carnea de la tara

1
De Gavrila Alina
22 sept. 2021

Peste 90% dintre romani integreaza carnea si preparatele din carne in meniul lor zilnic si saptamanal, arata datele unui sondaj Obor21.ro, prima cooperativa taraneascadigitala. Aproape 70% prefera sa cumpere carne proaspata, iar 1 roman din 4 considera carnea de vita mai prietenoasa pentru sanatate.

Mai mult, pentru a se asigura ca achizitioneaza carne din surse sigure si cu o trasabilitate clara, majoritatea este dispusa sa plateasca cu pana la 30% mai mult.

Romanii prefera sa consume carnea la pranz (42%), in weekend (17%) sau oricand au ocazia (23%) , iar cei mai multi o prefera gatita la gratar (26%) sau la cuptor (23%), confirmand o tendinta spre un stil de viata mai sanatos, care s-a accentuat in ultimii ani. In topul consumului se afla carnea de pasare, de porc, respectiv de vita. 25% dintre romani considera carnea de vita mai prietenoasa pentru sanatate decatcea de porc, fiind intrecuta la acest capitol doar de carnea de pui, considerata mai sanatoasa de jumatate dintre respondenti.

Peste 45% dintre clientii Obor21.ro prefera carnea de vita, iar printre bucatile cele mai populare se numara antricotul, T-bone, muschiul si picanha, ceruta in special de clienti expati. De asemenea, cei care comanda carne de caprine si/sau ovine, prefera cotletele de berbecut si muschiul de capra, iar in topul specialitatilor comandate se afla carnatii si oasele cu maduva, a precizat Florian Mateita, fondator Obor21.ro.

Comenzi mai mici, dar mai dese

Cei mai multi achizitioneaza carne de la supermarket, insapeste o treime prefera bacaniile si magazinele specializate, online sau offline, 19% cumpara de la surse private (de la tarani), iar 7% de la ferme. Atunci cand cumpara carne de la tara, indiferent ca este de la ferme, persoane fizice sau magazine specializate, aproape jumatate aleg carnea proaspata, nu congelata, de preferinta in bucati mici. Alegerile confirma tendinta din ultimul an spre un consum echilibrat, evitand risipa alimentara si cheltuielile inutile.

Provenienta si trasabilitatea produselor reprezinta de asemenea factori importanti in decizia de achizitie a carnii si preparatelor din carne de la tara. Datele sondajului sustin acest lucru, 25% dintre respondenti declarand ca isi doresc informatii clare despre provenienta, respectiv verificarea carnii de catre veterinar.

Anul acesta a adus o schimbare in comportamentul de achizitie al clientului nostru. Acesta a optimizat permanent cosul de cumparaturi, in functie de sezonalitate, dar si de capacitatea sa de consum, preferand comenzile variate, mai dese, in detrimentul celor care ar presupune congelarea produselor. Astfel, printre cele mai comandate produse ale clientilor recurenti se numara cele de zahana si specialitatile, frecventa comenzilor acestora nefiind afectata de sezonalitate, a mai explicat fondatorul Obor21.ro.

Bugetul alocat pentru produse din carne

Sondajul comandat de Obor21.ro a aratat si ca romanii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru a beneficia de avantajele produselor cu provenienta sigura si o calitate ridicata. Aproape 70% prefera carnea proaspata, cu un procent mai ridicat in cazul Bucurestiului, iar acesta este un argument suplimentar pentru a aloca un buget mai mare cumparaturilordin aceasta categorie. Astfel, jumatate dintre respondenti ar plati cu pana la 20% mai mult fata de pretul de supermarket pentru carnea proaspata de la tara, iar 25% sunt dispusi saplateasca chiar si mai mult.  

Numarul mediu de produse comandate pe Obor21.ro este de 5, in timp ce media comenzii din perspectiva valorica este de 235 de lei.

Ne asteptam ca finalul de an sa aduca o crestere de 30% in cerere, atat in vanzarile directe, prin platforma online proprie, cat si prin partenerii nostri, bacanii si magazine specializate, inclusiv HoReCa, cu care am extins colaborarea in aceasta vara. Exista o tendinta tot mai clara de a consuma produse de o calitate superioara, cu eticheta curata, iar acest lucru se observa si in procentul de clienti noi care creste constant, a mai precizat Florian Mateita.

*Sondajul Obor21.ro a fost realizat online, la nivel national, in august 2021. Au participat 840 de respondenti, 54% femei si 46% barbati, 60% cu venituri medii si peste medie.

***

Platforma Obor21.ro a fost lansata in luna februarie 2020 de catre Iunia si Florian Mateita, cu o investitie initiala de peste 80.000 euro. Obor21.ro este o punte digitala intre sat si oras, care ofera acces la carne autentica de la tara, in conditiisanitar-veterinare de secol XXI, iar taranii crescatori de animale au piata de desfacere si venituri fiscalizate. Grija pentru mediu reprezinta o preocupare, astfel ca rezervarea carnii inainte de sacrificare este atat garantia pentru prospetime, cat si solutia pentru consumul responsabil, sustenabil, fara pierderi si fara sacrificari nejustificate.

Carnea rezervata prin intermediul Obor21.ro provine in cea mai mare parte din gospodariile taranesti din judeteleBotosani si Suceava. Aceasta este livrata consumatorului final exclusiv prin curier, in conditii de temperatura controlata, in cel mult 72 de ore de la sacrificare, insotita de certificat de calitate. Rezervarea carnii reprezinta pentru clienti garantiaprospetimii.

Fiecare eticheta contine informatii detaliate despre provenienta produselor, inclusiv satul unde a fost crescut animalul sacrificat, precum si data sacrificarii, data ambalariiin vid si data expirarii produsului. Procesarea carnii, inclusiv ambalarea ei, are loc in abator autorizat EU (mentionat pe eticheta), iar intreg fluxul, pana la usa clientului, este fiscalizat si conceput sa respecte normele sanitar-veterinare.