Studiu #RomaniaDeschisa: romanii considera ca invatamantul preuniversitar autohton nu merita nota de trecere

1
De Gavrila Alina
2 feb. 2022

Potrivit unui studiu recent desfasurat la initiativa proiectului #RomaniaDeschisa, nota medie obtinuta de invatamantul preuniversitar autohton din partea romanilor a fost de 4.55, iar doar 1% dintre respondenti i-au acordat o nota peste 7.

#RomaniaDeschisa a pornit in luna noiembrie a anului trecut in cautarea imaginii unei scoli ideale pentru romani. Impreunacu AmSchool – American Alternative School, scoala si liceu care urmeaza sistemul flipped education, proiectul a desfasurat un chestionar online in urma caruia au fost obtinute 671 de raspunsuri complete pentru interpretare.

Studiul finalizat in luna ianuarie scoate la iveala o perceptie negativa asupra educatiei din ultimii 10 ani, 72% dintre participanti considerand calitatea invatamantului preuniversitar mai precara in prezent. In ceea ce priveste viziunea despre viitor, doar 15% dintre romani s-au aratat optimisti, in timp ce mai mult de jumatate dintre respondenti considera ca sistemul educational se va inrautati in urmatorii ani. Analiza raspunsurilor arata ca perceptia sumbra asupra viitorului scolii romanesti denota o lipsa de incredere in reformele si masurile anuntate de autoritati.

Opinia colectiva vine si in urma perioadei de pandemie, ultimii doi ani aducand in prim-plan un sistem nepregatit safaca fata cerintelor moderne. Nici invatamantul superior nu pare a se bucura de increderea romanilor, 89% dintre acestia fiind de parere ca oportunitatile de dezvoltare intelectuala si profesionala sunt mai numeroase pentru tinerii care aleg sastudieze in afara tarii.

Raportandu-ne la caracteristicile demografice ale esantionului, in cea mai mare parte respondentii au fost reprezentati de absolventi de studii superioare, cu resedinta in mediul urban si resurse peste medie, un segment care poate, cel mai probabil, sa isi trimita copiii la studii in strainatate.

„Ca initiator #RomaniaDeschisa ar fi trebuit sa ma bucur capot promova proiectul pe baza unor rezultate relevante, care pot sta la baza unor viitoare reforme. Dar nu sunt bucuros. Deloc. Pentru ca parerea a sute de parinti despre invatamantul romanesc – trecut, prezent si viitor – maingrijoreaza teribil. Singura mea speranta este ca va fi un semnal de alarma pentru toti cei interesati. Si ceva se va schimba.” – sustine Cristian China-Birta, fondatorul proiectului #RomaniaDeschisa.

Cum arata scoala ideala pentru romani?

In ceea ce priveste imaginea unei scoli idealizate din Romania, aceasta s-ar axa pe aplicabilitate si adaptare la piata muncii, crescand relevanta materiei pentru vremurile actuale. Viziunea respondentilor aduce in prim-plan si un sistem educational orientat catre elev, care sa tina cont de dorintele acestuia, sa fie mai flexibil si sa se poata adapta nevoilor sale. Principalele competente pe care ar trebui sa le dezvolte o scoala ideala tin de comunicare, creativitate, competente digitale si sociale, gandire critica sau inteligentaemotionala. Avem astfel de a face cu o imagine in oglinda a ceea ce inseamna invatamantul autohton in prezent pentru respondenti. Raspunsurile arata ca oamenii asociaza cel mai adesea sistemul educational cu termenul „invechit”, „depasit”, „inadaptat” sau „conservator”.

Pentru o imagine completa asupra educatiei, studiul a luat in considerare si alternativa sistemului de stat. Mediul educational privat se bucura de un grad de apreciere mai mare din partea respondentilor, aproape jumatate din esantion (46%) considerand ca scolile private sunt mai bune.

„Copilul meu si-a regasit placerea invatatului. Copilul meu a devenit curios. Copilul meu s-a schimbat, este foarte responsabil. Copilul meu invata singur. Copilul meu a inceput sa ma intrebe lucruri… cum nu a mai facut-o niciodata in anii de scoala.“. Sunt cuvintele parintilor din AmSchool. Si imi dau seama de distanta dintre abordarea noastra si cea clasica. Dupa 22 de ani petrecuti in educatia pragmatica, nu pot sa mai cred in metodele de acum 50 de ani. Invatarea trebuie sa fie o activitate placuta si atractiva pentru tineri. Daca este facuta corect si adaptata zilelor noastre. – a declarat Ovidiu Atanasiu, fondator AmSchool.

#RomaniaDeschisa este un proiect amplu ce se concentreazaasupra cresterii nivelului de constientizare pentru nevoia de dialog in randul populatiei. Lansat in luna septembrie a anului 2021, printr-o prima tema de dezbatere axata pe comportamentul consumatorului in pandemie, demersul se afla in curs de dezvoltare. Urmatorul pas consta in lansarea unei platforme dedicate, menita sa faciliteze accesul publicului la diferite studii ce vor reprezenta puncte de pornire ale unor discutii de interes general si proiecte sociale.  

Afla mai multe detalii despre proiect si urmatorii piloni de dezvoltare pe www.cristianchinabirta.ro.  

Despre AmSchool puteti gasi mai multe informatii pe www.amschool.ro.