Vaccinarea Covid la gravide. Recomandarile medicului Bogdan Chirculescu

1
De Gavrila Alina
29 sept. 2021

Food and Drug Administration din SUA a autorizat, folosirea a doua vaccinuri bazate pe biotehnologie ARN mesager (Pfizer-BioNTech BNT162b2, Moderna mRNA-1273) si unul bazat pe replicarea incompleta a Adenovirusului de tip 26 recombinat (Janssen Ad26.COV2.S or JNJ-78436735) pentru gravide si mame care alapteaza, insa la nivel mondial sunt aprobate si alte tipuri de vaccinuri pentru aceasta populatie.

Datele de pana acum, rezultate in urma unor studii efectuate pe animale, dar si pe gravide vaccinate voluntar sau accidental nu au aratat efecte adverse si au dovedit un raspuns imun matern eficient impotriva infectiei cu SARS-CoV-2. Mai mult, vaccinarea asigura si imunitate pasiva eficienta pentru fat si nou-nascut datorita transferului transplacentar si prin laptele matern a anticorpilor neutralizanti. Este dovedita prezenta anticorpilor protector la nivelul cordonului ombilical la 15 zile dupa prima doza de vaccin.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34014840/  De asemenea productia de anticorpi in urma vaccinarii cu vaccinuri ARNm este similara in cazul femeilor negravide, gravide sau care alapteaza, iar titrul anticorpilor protectori este mai mare in urma vaccinarii, comparativ cu cei obtinuti odata cu trecerea prin boala si acestia trec bariera placentara oferind protectie fetilor, ajungand de asemenea si in lapte.

Este sigura vaccinarea covid in sarcina?

CDC detine informati preluate de grupul de lucru CDC’s V-safe After Vaccination Health Checker ce provin de la peste 139,000 de paciente ce au fost gravide la momentul vaccinarii. In urma analizei acestei vaste baze de date au rezultat concluzii incurajatoare in ceea ce priveste siguranta vaccinarii gravidelor si eficienta vaccinurilor existente. Astfel un studiu publicat in N J England in 21 aprilie 2021 ce contine rezultatele obtinute in urma analizei a 827 de paciente ce au terminat schema completa de vaccinare in timp ce erau gravide si au nascut a dovedit ca vaccinul nu influenteaza rata avorturilor, a anomaliilor congenitale, cresterea fetala, nasterea prematura, moartea fetala intrauterina sau mortalitatea perinatala.(https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2104983?query=featured_home ).  In momentul acesta sunt multe organizatii internationale ce colecteaza date legate de siguranta vaccinarii. Rezultatele sunt publice, gratuite si accesibile oricui este interesat. Rezultatele unei alte analize realizate in Canada ce a utilizat un registru de 30892 persoane vaccinate in timpul sarcinii, a constatat ca din cele 3236 gravide ce au  nascut in perioada analizata, riscul de pierdere a sarcinii a fost similar cu cel al femeilor ce nu au fost vaccinate.https://www.bornontario.ca/en/whats-happening/resources/Documents/COVID-19-Vaccination-During-Pregnancy-in-Ontario-Report-1—FINAL.pdf

Recomandati gravidelor vaccinare impotriva virusului sars-cov-2?

State precum Marea Britanie sau SUA recomanda vaccinarea tuturor gravidelor si mamelor care alapteaza. In SUA gravidele au prioritate la vaccinare. Societatea Romana de Obstetrica si Ginecologie recomanda, gravidelor clinic vulnerabile  sa discute  optiunea  vaccinarii cu medicul lor, deoarece comorbiditatile acestora  le  confera un  risc  foarte  crescut  de  a dezvolta complicatii grave ale bolii determinate de COVID-19.  De asemenea, gravidele care lucreaza in sistemul medical sau de ingrijire sociala trebuie sa discute optiunea vaccinarii.”

Noi recomandam tuturor gravidelor sa se vaccineze impotriva COVID-19. Cele care vor beneficia la maxim de pe urma vaccinarii  sunt pacientele susceptibile de a dezvolta forme severe de boala cum sunt cele cu diabet, obezitate si hipertensiune. Aceasta recomandare se bazeaza pe de o parte de numarul tot mai mare de dovezi stintifice legate de siguranta vaccinarii in randul populatiei gravide si pe de alta parte concluzile fara echivoc a studiilor observationale ce au dovedit ca sarcina in sine predispune la forme severe ale infectiei cu COVID-19.

Schema de vaccinare este diferita la gravide?

Dozele, modul de administrare si intervalul dintre doze este acelasi cu vaccinarea populatiei negravide.

Ce tip de vaccin recomandati?

Au fost raportate cazuri extrem de rare, de tromboza asociata cu trombocitopenie atat in urma vaccinarii cu AstraZeneca cat si cu Janssen & Janssen, risc ce este mai crescut la femei decat la barbati. Acest fapt a determinat multi experti sa recomande de prima intentie utilizarea vaccinurilor cu ARNm pentru gravide, acolo unde exista posibilitatea de a alege. Atentie, celelalte vaccinuri aprobate /disponibile nu sunt contraindicate la gravide si expertii recomanda mai de graba administrarea lor decat evitarea vaccinarii.

Daca am Rh negativ ma pot vaccina?

In cazul gravidelor cu Rh negativ ce necesita administrarea imunoglobulinelor anti-D, vacinarea se poate realiza. Acestea nu se influenteaza reciproc. Nu interfera.

Daca alaptez ma pot vaccina?

Alaptarea nu se contraindica la pacientele vaccinate, mai mult, asa cum aminteam anticorpii protectori sunt livrati copilului, prin intermediul laptelui, realizandu-se astfel imunizarea pasiva. De asemenea femeile neimunizate care alapteaza se pot vaccina. Vaccinurile nu contin particule virale infectioase, deci nu pot infecta copilul si chiar daca acestea ar ajunge in lapte sunt rapid inactivate de catre sistemul digestive al copilului. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.05.21252998v1

Material redactat de Dr  Bogdan Chirculescu – https://www.nativia.ro/medici/bogdan-chirculescu/