Ziua Cartilor pentru Copii la Editura DPH: Top carti care contribuie la dezvoltarea cognitiva si emotionala a copiilor

1
De Gavrila Alina
5 feb. 2020

Numeroase studii arata ca expunerea copiilor la carti incadin primele luni de viata contribuie la dezvoltarea lor cognitiva, dar si emotionala.

Unul dintre factorii importanti in apropierea copiilor de carti este cartea in sine, de la cum arata coperta, pana la ilustratii si mesajul transmis, acestea fiind caracteristicile pe care le pune in prim plan Editura Didactica Publishing House, cu unportofoliu de peste 800 de titluri de carte pentru copii cu varsta 0-18 ani.

Studiile au aratat ca atunci cand li se citeste zilnic copiilor de 4-5 ani acestia dezvolta abilitati cognitive – precum limbajul, imaginatia, cititul, scrisul, numaratul – mai repede. De asemenea, cei carora li se citeste cel putin o carte pe zi pana la aceasta varsta, ajung sa aiba un vocabular cu 1 milion de cuvinte mai bogat la varsta prescolara fata de copiii care nu au beneficiat de aceasta interactiune.

Cercetarile au demonstrat ca expunerea timpurie contribuie la reducerea anxietatii, a agresivitatii, a hiperactivitatii si deficitului de atentie. Explicatia este cat se poate de simpla: cand parintii citesc copiilor, se creeaza un moment de conectare profunda, in plus povestile ii ajuta pe cei mici sapuna in cuvinte emotiile resimtite, regasindu-se totodata in povesti si invatand sa-si controleze comportamentul cu ajutorul personajelor preferate*.

Este unul dintre motivele pentru care atunci cand alegem titlurile noi ne bazam pe opinia specialistilor si, mai ales pe categoriile mici de varsta, mergem spre scenarii actuale, care pun in cuvinte situatii variate precum mersul la dentist, plecatul in vacanta, trimiterea unei scrisori, dar si unele mai abstracte precum impartirea jucariilor cu prietenii sau cu un frate, intelegerea dizabilitatilor fizice, conflictele inevitabile cu parintii, importanta respectarii promisiunilor, nominalizarea si controlul emotiilor, a explicat Florentina Ion, fondator Didactica Publishing House.

De asemenea, portofoliul DPH reprezinta un suport pentru parinti, educatori si profesori care isi doresc sa ofere copiilor un mediu de invatare dinamic, atractiv si care sa dezvolte abilitatii necesare contextului social in care cresc. De altfel, printre cele mai apreciate titluri fac referire la emotii, la relatia cu parintii precum si modalitati interactive de insusire a notiunilor teoretice:

Top carti categoria 0-2 ani

Bruno nu vrea la olita
Mami, vreau asta
Cutia cu emotii

Top carti categoria 3-5 ani  

Te iubesc orice-ai face
Impreuna
Scrisori de la Felix

Top carti categoria 6-8 ani  

Vacanta pofticiosilor
De ce nu putem avea mereu ce ne dorim
Marea carte a animalelor uriase si carticica animalelor mici

Top carti categoria 9 – 12 ani

Marea carte a jocurilor mintii
Atlas in imagini pentru copii
Kinra – Cheia de aur

 Top carti categoria + 12 ani

Un oras numit Perfect
Baiatul din camera alba
Stiinta distractiva

De asemenea, in portofoliul editurii se afla si numeroase jocuri, care se adreseaza copiilor si adultilor, si care vizeazadezvoltarea emotionala si cognitive deopotriva.  Urmarim dezvoltarea unor abilitati necesare in viata de zi cu zi: de comunicare, de ascultare, de asteptare, cooperare, dezvoltarea inteligentei emotionale, a motricitatii, empatiei si cunoasterii lumii, ca sa enumeram doar cateva. De asemenea, urmarim si tendintele internationale in educatie, nevoile sesizate de specialisti. De exemplu, pentru aceasta perioadaam programat lansarea unei colectia Eu sunt… – care ii introduce pe cei mici in lumea meditatiei, apropiidu-i de notiuni precum dragoste, relaxare, conexiune cu natura, a explicat Florentina Ion.

Top 10 jocuri

·       Sunt imbatabil

·       Emotijovia

·       Calatoreste, invata, exploreaza –Corpul uman

·       Personality Game

·       50 de jocuri de jucat in masina

·       50 de jocuri de jucat in vacanta

·       Calatoreste, invata, exploreaza –Romania

·       Jocul meseriilor

·       Poftiti la joc

·       Festina Lente

In total, Editura DPH are un portofoliu de carte pentru copii care contine 800 de titluri, iar anual se publica aproximativ 200 de noi titluri, acoperind toate categoriile de cititori. De Ziua Cartilor pentru Copii, sarbatorita anual pe 2 aprilie, editura ofera reduceri de 50% la toate titlurile pentru copii in perioada 1-5 aprilie.

*Studiu: Reading Aloud, Play and Social-Emotional DevelopmentUniversitatea de Medicina din New York/When children are not read at home – Universitatea de Stat din Ohio

Despre Editura Didactica Publishing House

Infiintata in 2004, Editura Didactica Publishing House detine un portofoliu de carte si jocuri cu adresabilitate din primele luni de viata. Aceasta vine in sprijinul copiilor mici si prescolarilor cu titluri atractive, axate pe dezvoltarea inteligentei emotionale si abilitatilor cognitive, satisfacandu-le dorinta de cunoastere, in sprijinul elevilor interesati sã aprofundeze materia pentru examenul de maturitate, cat si in sprijinul cadrelor didactice, in vederea transformarii procesului de invatare intr-o activitate atractiva. De asemenea, Editura DPH isi doreste sa ofere sprijin cadrelor didactice in desfasurarea activitatii lor si in acelasi timp sa propuna solutii, oferite de specialistii din domeniu, pentru a transforma procesul educational intr-o experienta placuta atat pentru copii, cat si pentru cadrele didactice.