Ziua Mondiala a Diabetului: Cum influenteaza miscarea starea de sanatate

Lifestyle photo of Fitbit Morgan.
1
De Gavrila Alina
14 nov. 2021

Cu complicatii severe, care pot duce la orbire, insuficienta renala, atac de cord, accident vascular cerebral si amputarea membrelor inferioare, diabetul este o boala grava si din ce in ce mai raspanditape tot globul.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a raportat ca numarul persoanelor cu diabet a crescut de la 108 milioane in 1980 la 422 milioane in 2014 si, in 2019, se estimeaza ca 1,5 milioane de decese au fost cauzate direct de diabet.

In 2018, Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a raportat 1.785.300 cazuri de diabet la populatia adulta, cu varste cuprinse intre  20 si 79 ani, diabetul devenind astfel una dintre conditiile medicale cu cea mai mare rata de prevalenta din Romania, ajungand la un procent de 12.4% din 14.382.000 populatie adulta

Conform Institutului National de Sanatate Publica (INSP) si Centrului National de Evaluare a Conditiei de Sanatate (CNFPSS) , numarul de persoane care sufera de diabet creste de la an la an, ajungand de la 57.388 cazuri noi raportate in 2006 la 73.740 inregistrate in 2018. Aceeasi crestere a fost observata si la rata de incidenta, respectiv de la 270.5%000 (cazuri la suta de mii de locuitori) locuitori in 2006 la 372.1%000 (cazuri la suta de mii de locuitori) locuitori in 2018.

Sedentarismul, factor de risc

Potrivit cercetarilor mai recente efectuate de Forumul Roman pentru Diabet despre modul in care romanii percep riscul asociat diabetului, datele au aratat ca sapte din zece romani au ajuns pentru prima data la medic in stadii avansate ale bolii cu complicatii dejainstalate. In acelasi timp, intrebati despre cum ar fi putut fi prevenitaaceasta boala, 76% dintre respondenti au mentionat ca sunt constienti ca un stil de viata sedentar este un factor de risc important in aparitia diabetului de tip 2 si 86% considera supraponderabilitateasi obezitatea ca fiind cei mai importanti factori de risc care potprovoca boala

Contextul pandemic a adus si oportunitatea unei inovatii sporite pentru ameliorarea conditiei medicale pentru persoanele cu diabet zaharat, cu recunoasterea din ce in ce mai mare a rolului dispozitivelor de monitorizare a conditiei fizice in controlul complexitatii diabetului.

Cum influenteaza miscarea starea de sanatate

Impactul trackerelor si modul in care acestea pot juca un rol mai mare in gestionarea diabetului in viitor, reies si dintr-un studiu clinic intreprins de Health2Sync din Taiwan. Purtarea dispozitivelor Fitbit si folosirea aplicatiei de control al glucozei Health2Sync s-a dovedit clinic ca ajuta atat utilizatorii, cat si furnizorii de servicii medicale sa controleze si sa gestioneze mai bine simptomele diabetului de tip 2. Rezultatele studiului din Taiwan au dezvaluit o imbunatatire a starii de sanatate a pacientilor, participantii inregistrand niveluri mai ridicate de activitate fizica, scaderea HbA1C, glicemia si LDL-C  sicresterea frecventei de masurare a glicemiei.

Studiul a aratat, de asemenea, ca hemoglobina glicata medie (HbA1C) a scazut cu 0,33%, in timp ce pacientii care au desfesurat o activitate fizica de intensitate moderata pana la mare de cel putin 150 de minute pe saptamana, au observat o scadere medie a HbA1C[2] cu 0,66%. In unele cazuri, pacientii participanti la studiu au inregistrat o scadere a greutatii cu pana la 2 kilograme. Trackerele pot ajuta la schimbarea in bine a comportamentului, oferind utilizatorilor o viziune holistica asupra sanatatii si bunastarii.

Mai mult de atat, un program de beneficii din SUA care oferea dispozitive Fitbit gratuite anumitor pacienti cu risc de diabet de tip 2 a obtinut rezultate incurajatoare. Cei carora li s-au dat trackerele au facut mai multa activitate fizica si au slabit mai mult comparativ cu pacientii care nu au primit dispozitive (51% fata de 36%).

Motivatie pentru miscare

Obezitatea si bolile metabolice precum diabetul reprezinta o problema globala, cu o raspandire intr-un ritm ingrijorator. Cauza principala sta in stilul de viata modern, adesea sedentar, si in atentia deficitara acordata echilibrului miscare -nutritie- somn. Dispozitivele care ne masoara parametrii de sanatate, in cadrul antrenamentelor si in viata de zi cu zi, sunt foarte utile in motivarea noastra in a face mai multa miscare, de a adopta un stil de viata bazat pe echilibru si de a putea deveni mai buni in fiecare zi, fata de ziua de ieri. Astfel, putem tine sub control sau chiar evita complicatiile asociate bolilor metabolice, diabetului si obezitatii in special, care ne expun la riscuri sanitare considerabilea declarat dr. Mircea Purcaru, Diabetolog si Nutritionist si co-fondator MedProLife.

Nicola Maxwell, Head of Fitbit Health Solutions in EMEA considera ca dipozitivele de monitorizare joaca un rol foarte important in incurajarea schimbarilor comportamentale care ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Un parteneriat anuntat recent cu Diabetes UK prevede o serie de initiative care vizeazaconstruirea de obiceiuri sanatoase si cresterea activitatii fizice. „De-a lungul anilor, un accent cheie pentru noi a fost de a ajuta la imbunatatirea rezultatelor pentru persoanele cu boli metabolice, cum ar fi diabetul. Oferind pacientilor o imagine mai buna asupra activitatii lor, a somnului si a comportamentului stilului de viata, speram sa imbunatatim in cele din urma rezultatele in materie de sanatate.”