Alimente care reduc inflamatiile si au grija de sanatate

Shutterstock
1
De Cristina Tudor
10 iun. 2018

Cele mai multe afectiuni apar din cauza ca adoptam o dieta dezechilibrata, bogata in alimente grase, cu multe calorii, sare si zahar. Toate favorizeaza inflamatiile si slabesc imunitatea. Mizeaza pe alimente care reduc inflamatiile!

Rd.com a pregatit o lista cu alimente care reduc inflamatiile, sa-ti fie mai usor sa alegi mancarea sanatoasa de cea care stimuleaza aparitia bolilor in corp. Incearca sa ai in casa cat mai multe dintre aceste alimente si alege-le oricand in locul celor procesate, rafinate, grase ori prea dulci.

Ulei de masline

Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit ca o substanta chimica din uleiul de masline extra-virgin, numita oleocantal, poate inhiba enzimele inflamatorii in mod similar ca ibuprofenul.

Ananas

Bromelaina, o enzima continuta de acest fruct tropical, are proprietati antiinflamatoare. Studiile in domeniu arata ca un consum regulat de ananas poate reduce durerile la pacientii diagnosticati cu osteoartrita genitala si poliartrita reumatoida.

Mar

Acest fruct extrem de accesibil este foarte valoros cand vine vorba despre lupta cu inflamatiile. Contine cuercitina, un antioxidant puternic antiinflamator, care intareste zicala: un mar pe zi tine doctorul departe.

Nuci, boabe si seminte

Alimentele bogate in aminoacidul triptofan pot reduce sensibilitatea la durere chiar si numai dupa o ora de la ingerarea lor. Surse importante de triptofan sunt alune, seminte de susan, seminte de floarea-soarelui, soia, cereale integrale, orez, fasole si linte.

Alimente care reduc inflamatiile – Legume cu frunze verzi

Salata verde si spanacul, de exemplu, sunt bogate in antioxidanti care anuleaza efectele inflamatoare in corp. In plus, contin vitaminele A, C si K, despre care numeroase cercetari au sugerat ca pot suprima raspunsul inflamator al corpului la anumiti stimuli.

Turmeric

Il poti gasi in comert sub denumirea de turmeric sau curcuma. Este un condiment folosit de secole in tratamentul a numeroase boli. Turmericul este utilizat intens in medicina asiatica datorita efectelor pozitive antiinflamatoare. In caz ca nu stiai, curcumina este, de fapt, ingredientul activ din turmeric. Acesta are proprietati de diminuare a dereglarilor produse de enzime in organism, dereglari care favorizeaza aparitia inflamatiilor.

Ciocolata neagra

Da, ai citit corect! Ciocolata neagra contine substante chimice care ajuta la combaterea inflamatiilor. Potrivit unui important studiu italian, persoanele care au consumat cate un patratica de ciocolata neagra, o data la trei zile, au avut un nivel mai mic de enzima care cauzeaza inflamatii. Nu acelasi efect pozitiv s-a inregistrat la cei care nu au mancat ciocolata neagra.

Alimente care reduc inflamatiile – Avocado

Si acest fruct ocupa un loc de onoare in lista celor care lupta cu inflamatiile. Avocado contine vitaminele B, C, E si K si este o sursa excelenta de acizi grasi Omega-3. Combinatia de fitosteroli, antioxidanti carotenoizi si prezenta acizilor grasi esentiali face din avocado un aliment puternic antiinflamator.

Somon

Somonul si alti pesti cu un continut bogat in grasimi sanatoase au dovedit proprietati antiinflamatoare incontestabile. In afara de somon, mai poti consuma ton, macrou, sardine. Acizii grasi din compozitia lor contribuie si la mentinerea sanatatii inimii si a creierului.

Foto: Shutterstock.com