Paella vegana, o reteta delicioasa inspirata de bucataria spaniola

Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
11 mai 2019

Atentie, aceasta reteta nu este nici usoara, nici rapida si nici ieftina. Dar paella vegana este incredibil de buna! Chiar daca nu contine fructe de mare.

Atat de multe arome care se imbina ca sa iti ofere un preparat incredibil de savuros care merita tot chinul si asteptarea. Iar daca vei pregati aceasta reteta pentru o seara cu prietenii, poti sa fii sigura ca iti va creste exponential cota de simpatie in randul lor.

Pui la cuptor cu salsa de capsune si rubarba

Ingrediente pentru paella vegana autentic spaniola:

-150 gr de orez pentru paella;

-1 rosie mare, coapta, taiata in jumatati;

-1/2 de ardei gras, rosu (cam 60 gr.), curatat de seminte si taiat in fasii lungi, subtiri;

-1/2 de ardei gras galben (cam 60 gr.), curatat de seminte si taiat in fasii lungi, subtiri;

-3 inimi de anghinare, congelata, tocate grosier;

-100 gr de fasole boabe, alba;

-100 gr de mazare congelata;

-100 gr de ciuperci;

-60 gr de fasole verde;

-2 catei de usturoi, tocati marunt;

-2 linguri de ulei de masline;

-1 lingurita de paprika afumata;

-2 linguri de concentrat de legume;

-1/2 lingurita de sare;

-cateva fire de sofran;

-piper negru;

-450 ml de apa fierbinte;

-o mana de rozmarin proaspat (optional);

-cateva fire de patrunjel tocat (optional);

-1 lamaie bio, taiata felii (optional).

Mod de preparare:

Reteta fara gluten: Tarta quiche cu blat din faina de migdale

Se iau 450 ml de apa fierbinte in care se pun cateva fire de sofran, sare si concentrat de legume. Se lasa la infuzat cel putin 5-10 minute. Intre timp, se ia un castron mare in care se pune rosia data pe razatoarea cea mai mare. Se inlatura coaja, se asezoneaza cu sare si se da deoparte. Se ia o tigaie mare, plata, si se incalzeste uleiul de masline. Se adauga usturoiul si se gateste timp de 2-3 minute, apoi se adauga toate celelalte legume si se gatesc timp de 4-5 minute, pana cand incep sa se inmoaie. Se asezoneaza cu paprika afumata, piper negru, apoi se adauga rosia data pe razatoare si se mai lasa 2-3 minute la calit, pana cand incep sa rumeneasca usor pe margini. 

Se adauga orezul, se amesteca foarte usor si se imprastie uniform pe tot cuprinsul tigaii. Se toarna supa de legume si se lasa sa fiarba usor timp de 10-12 minute. Atunci cand incep sa apara bule mici la suprafata, inseamna ca cea mai mare parte a lichidului a fost absorbita. Se reduce temperatura la minimum, se acopera cu folie de aluminiu si se mai gateste inca 5 minute. Se opreste focul, se lasa tigaia acoperita cu folie inca 5 minute, apoi se poate servi.

Foto: Shutterstock.com