3 lucruri care te ajuta sa te simti mai bine dupa o noapte pierduta, potrivit unui specialist

1
De Georgiana Dorobantu
22 aug. 2022

Poate ca ai avut de lucru si ai stat pana tarziu sau poate ca ai urmarit prea multe episoade din serialul tau preferat. Sau pur si simplu te-ai culcat la ora ta obisnuita, dar nu ai reusit sa dormi suficient.

Oricare ar fi fost situatia, in mod clar recunosti acea stare de epuizare, nervozitate si somnolenta pe care o ai ziua urmatoare, din cauza oboselii.

O noapte in care nu ai dormit suficient poate face ca indatoririle obisnuite din timpul zilei sa para un chin. Tocmai de aceea ar trebui sa stii ce poti face intr-o astfel de situatie. Medicul Fiona Barwick, specialist in studiul somnului, din cadrul Universitatii Stanford din Statele Unite, a dezvaluit pentru self.com care sunt cele mai bune solutii.

Iata ce ar trebui sa faci dupa o noapte in care nu ai dormit suficient:

Rezista tentatiei de a dormi pana tarziu

Pare o idee buna sa amani alarma telefonului cu cateva ore daca nu ai dormit suficient in timpul noptii, dar sa depasesti ora la care te-ai fi trezit in mod obisnuit nu este o solutie. Dr. Barwick sustine ca in acest fel iti dai peste cap ritmul circadian, inclusiv ciclul de somn si stare de veghe.

„Ritmurile circadiene sunt ritmuri biologice care fluctueaza de-a lungul a 24 de ore si regleaza majoritatea functiilor fiziologice si comportamentul, inclusiv cand ne simtim somnorosi sau alerti”, spune Barwick. „Sa pastrezi aceeasi ora la care te trezesti este una dintre cele mai bune modalitati prin care sa mentii un ritm corect al perioadelor de somn-stare de veghe”, recomanda specialista, astfel incat noptile fara somn sa nu devina un tipar.

Ce trebuie sa faci pentru un somn odihnitor in timpul noptilor caniculare, potrivit somnologilor

„De asemenea, imediat ce te dai jos din pat, incepe sa-ti construiesti ‘apetitul’ pentru somnul din noaptea urmatoare”, spune Dr. Barwick. „Nevoia de somn este o necesitate biologica ce se acumuleaza pe masura ce suntem treji si activi, ceea ce ne permite sa adormim mai usor cand este ora de culcare si sa ne trezim mai rar in timpul noptii”, adauga experta. Cu cat stai mai mult timp in pat si cu cat amani mai mult alarma, spune ea, cu atat vei intarzia nevoia de somn pentru noapte.

Profita de lumina zilei, fa plimbari scurte si dormi la pranz

Sa te expui la lumina naturala a soarelui – care este prezenta chiar si in zilele innorate – cat mai repede posibil dupa ce te-ai trezit ii permite creierului sa nu simta ca te afli in continuare in stare de somnolenta.

„Ne simtim adesea morocanosi dimineata pentru ca melatonina, principalul hormon care induce somnul, iese incet din sistemul nostru. Lumina zilei stimuleaza productia de dopamina (un hormon care ne da o stare de bine) care ajuta la suprimarea melatoninei si la eliminarea ei din sistem mai repede, astfel incat sa ne simtim vioi mai repede”, explica medicul.

6 trucuri pe care le folosesc sportivii pentru un somn linistit

Este o alegere excelenta sa faci o plimbare in aer liber. „Activitatea fizica stimuleaza productia de dopamina, astfel ca o plimbare scurta, chiar si de numai cinci minute, va ajuta la eliminarea starii de somnolenta dimineata”, adauga ea.

De asemenea, o repriza scurta de somn la pranz iti va oferi un plus de energie, dar numai daca este limitata la 15 pana la 30 de minute si nu mai mult, spune Dr. Barwick.

„Avem in mod normal o scadere a nivelului de energie la un moment dat intre orele 12-18, iar un somn scurt in acest interval te poate ajuta sa te simti fresh, dar un somn mai lung poate interfera cu somnul din timpul noptii”, declara medicul.

Culca-te mai devreme noaptea urmatoare

O noapte in care nu ai dormit te poate face sa te simti ca a venit „apocalipsa zombie”, iar tu esti unul dintre ei. Dar oamenii sunt mai rezistenti decat am crede cand vine vorba de lipsa somnului. „Evolutia ne-a facut sa ne adaptam si sa facem fata somnului insuficient – altfel nu am fi fost aici, sa vorbim despre asta. Ritmul tau circadian te va ajuta in mod natural sa te simti mai alerta, in ciuda orelor pierdute de somn”, declara medicul.

Vitaminele care ajuta creierul: imbunatatesc starea de spirit si somnul

Dar asta nu inseamna ca ar trebui sa faci un obicei din deficienta de somn si sa incerci sa „recuperezi” in weekend. Lipsa cronica a somnului este asociata cu numeroase probleme de sanatate, deci „este important sa faci din somn o prioritate in noaptea urmatoare si poate chiar sa mergi la culcare mai devreme ca de obicei, pentru a recupera o parte din somnul pierdut cu o noapte inainte”, spune Dr. Barwick.

Foto: depositphotos.com