4 tipuri de ciuperci care stimuleaza imunitatea si combat racelile

1
De Denisa Toma
15 ian. 2020

Ciupercile medicinale sunt folosite tot mai des in prezent, de la tincturi si suplimente si pana la cafea sau creme hidratante.

Desi sunt in trend, ciupercile folosite in scop medicinal nu sunt o noutate. Multe dintre ele sunt incluse de mii de ani in medicina traditionala. Exista mii de specii de ciuperci, iar beneficiile lor se numara de la sustinerea functiilor ficatului, imbunatatirea sanatatii inimii si pana la cresterea nivelului de energie.

Unul dintre cele mai puternice efecte ale ciupercilor medicinale este efectul lor antiviral si imbunatatirea imunitatii. De fapt, s-a descoperit ca unele ciuperci sunt benefice in prevenirea si tratarea afectiunilor respiratorii precum raceli sau gripe.

Obiceiuri banale care iti distrug imunitatea

Cum ne ajuta ciupercile sa imbunatatim sistemul imunitar?

Ciupercile au nevoie de compusi antibacterieni si antivirali pentru a supravietui in mediul natural, prin urmare sunt bogate in astfel de substante.

Contin ingrediente puternice precum beta-glucani, beta-glicozide si alte substante despre care cercetatorii au aflat ca imbunatatesc in mod considerabil sistemul imunitar. De asemenea, imunitatea este sustinuta si de mineralele care se gasesc in numeroase specii de ciuperci. Multe ciuperci sunt bogate in seleniu, magneziu si zinc, toate acesta avand un rol direct sau indirect in combaterea racelilor si gripelor. Iata patru tipuri de ciuperci care stimuleaza imunitatea:

Ciuperca Maitake (Grifola frondosa)

Cunoscuta sub denumirea populara de foalele vacii sau bureti calugaresti, aceasta ciuperca creste in mod natural si in tara noastra sau este cultivata. Este cunoscuta pe scara larga sub denumirea japoneza Maitake. In cadrul unui studiu realizat in Japonia, s-a descoperit ca extractul din ciuperci maitake a inhibat in mod semnificativ replicarea virusului gripal A. In acelasi timp, stimuleaza productia de citokine, molecule cu rol esential in buna functionare a sistemului imunitar. Efectul a fost si mai puternic in asociere cu extract din ciuperci shiitake. Atat shiitake, cat si maitake sunt ciuperci comestibile care pot fi incluse cu usurinta in dieta ta. Pot fi folosite si sub forma de suplimente alimentare, precum tincturi sau capsule.

Cel mai puternic antibiotic natural: alimentul care creste imunitatea si lupta cu virusii

Ciuperca Shiitake (Lentinula edodes)

Ciupercile shiitake sunt un ingredient de baza in gastronomia asiatica, fiind usor de gasit in supermarketuri. Atat ciupercile shiitake intregi, cat si extractul din aceste ciuperci s-a dovedit ca au efecte antivirale impotriva virusului hepatitei C, virsului herpes simplex sau virusului gripal. In cazul acestuia din urma, ciuperca shiitake inhiba dezvoltarea virusului. Cea mai buna modalitate de a beneficia de efectele pozitive ale ciupercilor shiitake este sa le incluzi in alimentatie, dar pot fi gasite si sub forma suplimentelor alimentare.

Ciuperca Reishi (Ganoderma lucidum)

O alta ciuperca cu efect antiviral este reishi. Nu este comestibila, fiind o ciuperca lemnoasa. Reishi este considerata o ciuperca medicinala de mii de ani in medicina traditionala chinezeasca. Are capacitatea de a combate numeroase virusuri precum virusul herpetic, Epstein-Barr sau virusurile hepatice. De asemenea, s-a descoperit ca este eficienta in combaterea virusului gripal A, responsabil pentru aparitia numeroaselor cazuri de gripa de-a lungul sezonului rece, inclusiv virusul H1N1.

Kimchi – preparatul coreean care stimuleaza imunitatea si metabolismul

Substantele numite triterpene sunt principalii compusi benefici ai ciupercilor reishi, in afara de beta-glucanii care stimuleaza imunitatea. Triterpenele au un gust foarte amar, facand ciupercile reishi necomestibile. Dar pentru ca nu le poti include in preparatele culinare nu inseamna ca ar trebui evitate. Gasesti ciupercile reishi sub forma de tincturi, capsule sau pudra.

Cordyceps sinensis

Cordyceps nu este cu adevarat o ciuperca, ci un tip de fungi parazite. Este considerat un remediu minune in numeroase culturi din Asia. Are efecte antifungice si antibacteriene, iar in acelasi timp creste nivelul de energie si libidoul.

Efectele antigripale ale extractului de cordyceps sunt oferite de cresterea capacitatii de aparare a celulelor si de stimularea productiei de citokine. S-a demonstrat ca acest tip de fungi imbunatateste sanatatea plamanilor prin scaderea inflamatiei aparute in cazul astmului cronic si al altor afectiuni ale plamanilor. De asemenea, imbunatateste rezistenta la efort a sportivilor de performanta. Motivul ar putea fi stimularea circulatiei sanguine, folosirea eficienta a oxigenului la nivel celular si efectul sau antioxidant. Prin urmare, este un supliment excelent atunci cand faci sport. Cordyceps nu este cultivata pentru scopuri culinare si o poti gasi sub forma de suplimente.

Foto: Getty Images.