Acest detaliu minor din locuinta ta poate sa-ti accentueze anxietatea si oboseala

1
De Denisa Toma
14 nov. 2021

Un detaliu esential din locuintele noastre poate afecta serios productivitatea si ne poate accentua starile de anxietate.

Casa ta este sanctuarul tau. Iar pentru cei care lucreaza de acasa sau petrec mult timp in interior, este deosebit de important sa se asigure ca spatiul in care traiesc si lucreaza le ofera o stare de calm, dar si energie, precum si relaxare si productivitate. Pare condradictoriu, nu-i asa? Insa potrivit medicului Leland Stillman, citat de mindbodygreen.com, un detaliu esential din locuintele noastre afecteaza serios productivitatea atunci cand lucram de acasa. Este vorba despre lumina slaba.

Bineinteles ca lumina difuza, precum cea relaxanta a lumanarilor, ofera o stare de bine, dar nu este cea mai buna alegere atunci cand vrei sa fii productiva intreaga zi. Mai mult, luminozitatea slaba poate chiar sa duca la aparitia starilor de anxietate.

4 moduri prin care sa-ti intaresti sistemul imunitar in sezonul rece

Iata cum starea de spirit poate fi afectata de nivelul luminii din locuinta ta si ce poti face pentru a crea o atmosfera care te va face sa te simti bine:

Cum poate duce lumina slaba din casa la stari anxioase

Lumina albastra are o reputatie proasta – stim ca afecteaza somnul si ne impiedica sa adormim usor. Dar tocmai de aceea poti sa folosesti lumina albastra si verde in timpul zilei pentru a regla ritmul circadian al organismului. Lumina albastra te face sa te simti mai energica si poate chiar sa-ti imbunatateasca starea de spirit. Acesta este motivul pentru care oamenii se confrunta de obicei cu episoade depresive in lunile de iarna, cand exista o expunere scazuta la lumina.

„Este bine ca o anumita cantitate de lumina sa patrunda in ochi, pentru a te asigura ca ai suficienta energie si pentru a sincroniza acele ritmuri ale organismului care duc la eliberarea de neurotransmitatori si hormoni”, spune Stillman.

Ce se intampla cand stai intr-o incapere cu un nivel redus de lumina? Nu vei beneficia de suficienta lumina albastra si verde, care au efect energizant.

Sanatatea creierului, strans legata de sport, alimentatie si activitate sociala. Care sunt sfaturile specialistilor

„Descoperim frecvent ca persoanele care se confrunta cu stari anxioase asociate cu niveluri afectate ale neurotransmitatorilor si hormonilor traiesc intr-un mediu cu lumina slaba de-a lungul zilei”, declara specialistul.

El face referire la un studiu realizat in anul 2016, in cadrul caruia s-a descoperit ca sobolanii expusi la lumina slaba in timpul zilei au aratat semne crescute de comportament anxios si unele dezechilibre ale axei HPA, responsabila pentru eliberarea in organism a hormonilor stresului.

Ce poti face pentru a combate efectele luminii reduse

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te asiguri ca este mai multa lumina in biroul tau. „Trebuie sa avem o strategie in ceea ce priveste lumina din birou”, spune Stillman, fie ca este biroul de la locul de munca sau cel de acasa. „Trebuie sa o masuram si sa adaugam unele corpuri de iluminat pentru a obtine frecventele de care avem nevoie”, spune specialistul.

Cortizolul scazut nu este neaparat un semn ca esti relaxata: Iata care sunt simptomele si efectele negative!

Poti sa folosesti aplicatii speciale pentru masurarea cantitatii de lumina, precum aplicatia Lux Light Meter, sau poti alege becuri speciale care imita lumina soarelui si emit un spectru intreg de lumina.

Iar daca traiesti intr-un spatiu cu multa lumina naturala, cu atat mai bine! Ridica jaluzelele sau trage draperiile pentru a permite expunerea la lumina. De asemenea, fa o plimbare in aer liber dimineata pentru a te bucura de intensitatea maxima de lumina.

„Cafeaua pe terasa, o plimbare prin cartier sau orice iti permite sa beneficienzi de intensitatea maxima de lumina din mediul tau”, recomanda Stillman.

Foto: depositphotos.com