Acupunctura imbunatateste sanatatea creierului. 5 beneficii pe care nu le stiai

1
De Denisa Toma
3 dec. 2019

Acupunctura terapeutica este folosita in medicina traditionala chineza de mii de ani.

In cadrul acestei practici stravechi, ace foarte subtiri, sterilizate, sunt fixate in anumite puncte ale corpului pentru a reface echilibrul organismului si a stimula vindecarea in mod natural.

Punctele in care sunt asezate acele de acupunctura sunt cunoscute cu exactitate de specialistii acestei practici si sunt conectate cu anumite regiuni ale creierului si sistemului nervos. Astfel sunt declansate raspunsuri sistemice, la nivelul intregului organism, dar se observa si imbunatatiri locale, in zona tratata. Din acest motiv, acupunctura este eficienta in tratarea afectiunilor neurologice acute sau cronice.

Ilene Ruhoy, medic neurolog si specialist certificat in acupunctura, a enumerat pentru mindbodygreen.com cateva dintre efectele benefice ale acupuncturii asupra creierului, de la tratarea migrenelor si pana la problemele de concentrare.

Prof. Dafin Muresanu, neurolog: „Primii dusmani ai creierului sunt aceste alimente”

5 beneficii ale acupuncturii asupra creierului

Unele zone de acupunctura au conexiuni cu diferite regiuni ale creierului, precum cortexul sau sistemul limbic. Acupunctura poate induce schimbari la nivelul celulelor din aceste regiuni, imbunatatind conexiunile, transmiterea de impulsuri si ajutand astfel la o mai buna functionare. Iata cateva dintre beneficiile acupuncturii, potrivit neurologului specializat in acupunctura Ilene Ruhoy.

Scaderea intensitatii durerii

De-a lungul istoriei sale, acupunctura a fost folosita in special pentru a tine sub control durerea sau pentru a crea un efect anestezic. Cateva studii au confirmat faptul ca aceasta terapie este benefica in cazul durerii cronice, inclusiv a durerilor de cap, neuropatiei periferice, nevralgie trigeminala sau durerea cauzata fibromialgie. Actiunea acupuncturii asupra tiparelor neurologice ce provoaca durere a fost demonstrata si de studii care au implicat imagistica, precum studierea creierului cu ajutorul RMN.

Mai putine migrene

Cele mai multe studii asupra acupuncturii au fost realizate din perspectiva tratarii episoadelor de migrena. Exista cateva puncte importante de acupunctura in regiunile temporale, la ceafa si gat care s-au dovedit a fi eficiente in tratarea migrenelor. Studiile au aratat ca acupunctura poate modifica tiparele de durere care duc la aparitia migrenelor. De asemenea, acupunctura este folosita si pentru a preveni recurenta migrenelor.

4 dezechilibre hormonale care iti afecteaza functionarea creierului

Imbunatatirea calitatii somnului si reducerea anxietatii

Acupunctura poate avea un efect pozitiv asupra neurotransmitatorilor la nivelul creierului, ceea ce induce o stare de relaxare. Iar aceasta stare de calm imbunatateste somnul. Desi sunt necesare mai multe studii, folosirea acupuncturii pentru tratarea insomniei pare sa ofere rezultate promitatoare.

Stimularea circulatiei la nivel cerebral

Imbunatatirea circulatiei sanguine, in general, este un beneficiu recunoscut al acestei practici. Studii recente au aratat ca acupunctura stimuleaza angiogeneza, ceea ce inseamna dezvoltarea unor noi vase de sange dupa un atac cerebral. Aceste noi vase de sange pot imbunatati circulatia sanguina la nivelul creierului, dar si oxigenarea tesutului cerebral. Mai mult, acupunctura stimuleaza circulatia sangelui in regiuni ale creierului responsabile pentru controlul durerii.

Imbunatatirea memoriei si capacitatii de concentrare

Acupunctura induce o stare de calm si contribuie astfel la o mai buna atentie, concentrare si memorare. Studiile efectuate pe animale au aratat ca acupunctura imbunatateste functia cognitiva, capacitatea de invatare si memoria. Dar sunt necesare mai multe studii care implica oameni pentru a confirma aceste efecte pozitive, este de parere specialista.

Ceaiul creste eficienta creierului: ce beneficii au 4 cani pe saptamana

Care sunt efectele fiecarui tip de acupunctura
Acupunctura somatica

Acupunctura somatica, sau la nivelul corpului, reprezinta aproximativ 1000 de puncte de acupunctura pe corp. Fiecare punct corespunde unui meridian care este asociat cu structuri ale sistemului nervos central sau periferic. Studiile au aratat efectele de neuroplasticitate ale acupuncturii somatice si efectele sale antiapoptotice. Apoptoza, sau moartea celulelor programata la nivel molecular, este asociata cu numeroase afectiuni neurologice. Prin prevenirea apoptozei, acupunctura ajuta la conservarea celulelor de la nivelul creierului.

Acupunctura la nivelul scalpului

Acupunctura scalpului, sau a capului, presupune fixarea acelor in zone, nu in puncte fixe, in functie de anatomia si fiziologia creierului. Aceste zone corespund unor regiuni ale creierului care integreaza functii precum miscarea, perceptia senzoriala, controlul emotiilor, echilibrul, auzul etc.

Acupunctura auriculara

Acupunctura auriculara sau la nivelul urechilor se refera la folosirea unor puncte de acupunctura pe suprafata urechii externe. Aceste puncte sunt cunoscute ca puncte master, puncte musculoscheletale, puncte ale organelor interne sau puncte neuroendocrine. Acestea sunt folosite pentru a trata diferite afectiuni neurologice, inclusiv durerea cronica, insomnia, depresia, anxietatea sau constipatia.

Este important de retinut ca acupunctura este o forma de medicina alternativa care nu este recunoscuta de medicina conventionala. Terapia prin acupunctura ar trebui sa insoteasca tratamentul recomandat de medic, in niciun caz sa-l inlocuiasca.

Foto: Getty Images.