9 alimente care te ajuta sa elimini toxinele si sa-ti pastrezi rinichii sanatosi

1
De Ingrid David
24 apr. 2019

Orice afectiune renala iti poate pune viata in pericol, asa ca mai bine ai grija de rinichii tai din vreme. Anumite alimente bogate in nutrienti esentiali te pot scuti de multe neplaceri pe parcursul vietii.

Cel mai bun truc pentru rinichi sanatosi este hidratarea: apa ajuta la curatarea rinichilor, astfel incat acestia sa functioneze corect zi de zi. Insa mai exista si alte alimente cu efecte benefice uimitoare asupra sanatatii acestora.

1. Frunzele verzi

Mama ta avea un motiv bun pentru care iti spunea sa iti mananci legumele si salatele. Ea stie cu siguranta cat de benefice sunt frunzele verzi pentru rinichii tai! Ele sunt pline de vitamina C si K, dar si de fibre si acid folic. Acestea reduc, de asemenea, tensiunea arteriala, echilibreaza zaharul din sange si ajuta rinichii sa functioneze normal. In plus, acum ai la dispozitie o gramada de retete care te ajuta sa incorporezi alimentele verzi in dieta ta zilnica.

2. Sucul de merisoare

Toata lumea stie ca sucul de merisoare este eficient impotriva infectiilor de tract urinar, dar stii ca poate oferi si rinichilor o mana de ajutor? Sucul de merisoare curata rinichii de una dintre principalele cauze ale pietrelor la rinichi – oxalatul de calciu. Cu toate acestea, este esential sa alegi sucul de merisoare organic sau fara aditivi. Cu cat mai curat, cu atat mai bine.

Tot ce trebuie sa stii despre beneficiile merisorului

3. Turmeric

Turmericul sau curcuma are efecte uluitoare daca vrei sa ai rinichi curati si sanatosi. Turmericul contine curcumina, care are proprietati anti-inflamatorii uimitoare. Aceasta substanta este, de asemenea, benefica pentru combaterea bolilor renale si a pietrelor. Adauga-l in orez, curry, tocana, sau pune-l intr-un smoothie. Asigura-te, insa, ca nu te murdaresti pe maini cand lucrezi cu el deoarece pateaza!

Turmericul si beneficiile lui – Condimentul-minune al indienilor

4. Merele

Un proverb spune „Un mar pe zi tine doctorul departe“, dar cata lume crede ca acest lucru ar putea fi adevarat? Ei bine, da! Zicala este adevarata, iar explicatia vine din faptul ca merele sunt pline de fibre care absorb toxinele, asa ca preiau si o parte din munca grea depusa de rinichi. Merele pot reduce, de asemenea, inflamatia in organism si fac minuni pentru tractul digestiv. Asa ca nu le subestima.

5. Usturoiul

Rinichii se bazeaza pe tine pentru a-ti trata corpul ca pe un templu. In caz contrar, el poate deveni victima a toxinelor. Daca totusi nu ai grija de organismul tau asa cum ar trebui, asigura-te ca incluzi in dieta ta usturoiul. Acesta contine alicina, care are proprietati antioxidante si antiinflamatorii puternice. Un fel de detox pentru rinichi.

6. Frunzele de papadie

Chiar daca ceaiul de frunze de papadie nu este chiar un „curcubeu pe cerul gurii“, rinichii te vor iubi pentru ca il bei. Pentru ca papadia contine flavonoide – antioxidanti care iti vor curata rinichii si vor purifica sangele. Daca nu reusesti sa bei ceaiul minune, incearca sa adaugi frunze de papadie in salatele tale.

Puterea florilor in farfuria ta – retete sofisticate ce iti surprind papilele gustative

7. Uleiul de masline

Uleiul de masline poate scadea colesterolul si reduce durerea asociata cu pietrele la rinichi, dar si inflamatia. Este recomandat uleiul de masline extravirgin de calitate premium, fara substante chimice in procesul de presare.

8. Sucul de lamaie

Daca vrei sa iti cureti rinichii si sa previi nesuferitele pietre, nu uita de sucul de lamaie! Stoarce patru lamai intr-un ibric cu apa calda si bea lichidul rezultat pe parcursul zilei.

De ce este bun ghimbirul pentru sanatatea organismului?

9. Ghimbirul

Ghimbirul are si el o puternica actiune antiinflamatorie si este un tonic pentru intreg organismul. E destul de picant, asa ca adauga-l in ceaiuri sau in smoothie-uri (sau in diverse macaruri exotice). Iti recomand radacina proaspata de ghimbir.

Foto: Instagram/Elsa Hosk