Atacul de panica nu este o simpla sperietura – semne clare ca ai trecut prin asta

1
De Minerva Mircea
22 mai 2022

„Fara vreun motiv anume, am simtit ca trebuie sa ma asez. Inima imi batea mult mai tare, iar in piept se accentua senzatia ca cineva ma apasa cu talpa piciorului incercand sa ma striveasca. Imi era din ce in ce mai greu sa respir.”

„Curand am simtit transpiratia rece cum imi cuprinde corpul si am inceput sa tremur fara control. Nu stiam ce mi se intampla, inclusiv dintii imi clantaneau in gura. Ma cuprinsese deja cea mai puternica teama pe care o simtisem pana atunci. Si nici macar nu stiam de ce o simt. Pe masura ce imi dadeam seama ca nu ma pot controla, imi era si mai frica. Am crezut ca mor….”

Este confesiunea unei femei de 30 de ani, cu o viata cat se poate de normala si fara nicio afectiune cunoscuta. 

Daca te-as intreba ce s-a intamplat cu cea care a povestit asta, ce mi-ai raspunde? 

De foarte multe ori, atacul de panica este foarte usor de confundat cu o criza de inima. Mai ales ca, si in cazul atacului cardiac, una dintre emotiile principale pe care oamenii le descriu este… panica. Frica de moarte.   

Cu siguranta ai mai auzit pana acum de faimosul „atac de panica”. La un moment dat foarte multa lume folosea termenul, aproape exhaustiv. Orice sperietura mai zdravana sau impact emotional mai puternic era declarat imediat atac de panica. Aproape ca devenise o expresie la moda. In ultima vreme, odata cu accesul la informatie si, in acelasi timp, cu multitudinea de specialisti care vorbesc insistent despre planul emotional si psihic, „atacul de panica” si-a recapatat locul pe care il merita: intre surorile lui mai mari, anxietatea si depresia, si verii lui multi, fobiile de orice tip. 

Atacul de panica nu este o simpla sperietura, oricat de puternica ar fi ea! 

El face parte din gruparea mai larga de tulburari anxioase si nu vine intotdeauna singur. Desi sunt foarte multi oameni afectati de atacuri de panica fara sa aiba alte tulburari asociate, el poate fi un simptom pentru depresie, anxietate sau fobie, si lucrul care il diferentiaza de ele este ca nu are niciodata un declansator real. Apare pur si simplu.  Brusc si fara niciun semn prevestitor si mai ales in absenta unui pericol iminent. In timp ce senzatiile de frica si chiar panica sunt raspunsuri naturale in fata unei amenintari reale, atacul de panica este un raspuns de frica intensa, exagerata, disproportionata, chiar in lipsa unei situatii care sa ii motiveze aparitia. 

Cum sa nu-ti mai pese de un barbat caruia nu-i pasa de tine

Atacul de panica obisnuit dureaza intre 5 si 20 de minute si este de-a dreptul coplesitor, pentru ca se manifesta atat cu simptome fizice cat si emotionale foarte puternice. Este un eveniment traumatizant si foarte greu de gestionat pentru oricine il experimenteaza si, de aceea, oamenii dezvolta o puternica tendinta de evitare a oricarui tip de stimul care ar putea sa le declanseze un astfel de episod. Ca sa nu mai vorbim de tensiunea care vine din anticiparea episoadelor: oamenii ajung sa se izoleze complet de teama de a nu mai experimenta vreodata asa ceva! 

Nu trebuie sa te ingrijorezi. El nu apare la oricine si nici chiar oricum. Atacul de panica este urmarea unei supraincarcari a sistemului nervos central si vine sa iti arate ca trebuie sa incepi sa te ocupi de tine si de nevoile tale reale. Fie ca vorbim de suprasolicitare si epuizare, de insomnii sau perioade lungi de stres, atacurile de panica sunt un semnal de alarma menit sa iti atraga atentia ca poate urma ceva mult mai periculos: anxietatea generalizata sau chiar depresia. 

Iata care sunt principalele simptome fizice ale atacului de panica: 

  • Puls crescut 
  • Senzatie de sufocare
  • Respiratie accelerata 
  • Nod in gat
  • Durere in piept
  • Crampe musculare (muschii se blocheaza si persoana nu se mai poate misca de pe loc) 
  • Frison
  • Caldura puternica
  • Ameteala
  • Ceata mentala
  • Amorteala sau furnicaturi
  • Transpiratie rece abundenta
  • Extremitati foarte reci
  • Greata si/sau durere de stomac

Simptomele emotionale ale atacului de panica:

  • Frica intensa (fie de moarte, fie de pierderea controlului fie de a nu innebuni) 
  • Blocaj mental – nu esti capabil sa controlezi sau sa generezi niciun gand
  • Senzatia ca nu ii poti face fata
  • Deconectare ce propria persoana si detasare de exterior

Majoritatea celor care experimenteaza un atac de panica si mentin o stare de anxietate timp de cateva ore dupa ce acesta a luat sfarsit si sunt de cele mai multe ori predispusi la a dezvolta anxietate generalizata, tocmai din teama uriasa ca ar putea sa ajunga din nou in aceeasi situatie. 

9 semne ca ti-ai gasit sufletul geaman (sufletul oglinda)

Diagnosticul corect al atacurilor de panica devine esential pentru alegerea tratamentului potrivit. De cele mai multe ori, din cauza simptomatologiei fizice similare cu cele ale unei crize cardiace, oamenii care experimenteaza un atac de panica pentru prima data ajung la camera de garda. Din fericire insa, atacurile de panica nu pun in pericol viata. 

Este bine de stiut ca, o frecventa crescuta a atacurilor de panica sunt un semn al unei afectiuni mai serioase – tulburarea de panica. Aceasta afecteaza serios calitatea vietii si are neaparata nevoie de tratament medicamentos.

Foto: depositphotos.com