Cat de usor se poate transmite prin aer noul coronavirus?

1
De Maria Constantin
14 apr. 2020

Cercetatorii analizeaza cum se transmite noul coronavirus pe calea aerului si cum poate infecta o persoana doar prin respiratie.

Din primele zile ale pandemiei COVID-19 ni s-a transmis sa evitam atingerea suprafetelor obiectelor, sa le dezinfectam constant si sa ne spalam bine pe maini.

Expertii stiu ca SARS-CoV-2, virusul care genereaza COVID-19, poate rezista mai multe ore si chiar zile pe clantele usilor, pe carucioarele si cosurile de cumparaturi si pe barele de sprijin din interiorul mijloacelor de transport in comun. Cercetatorii analizeaza acum modul in care noul coronavirus se transmite pe calea aerului si cum poate infecta o persoana doar prin respiratie.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat, pe 28 martie, pe Twitter, un anunt in care mentiona ca virusul nu se transmite prin aer, ci prin stropii microscopici care sunt imprastiati cand o persoana tuseste, stranuta sau vorbeste. OMS a mai anuntat ca aceste picaturi sunt prea grele pentru a ramane suspendate in aer si aterizeaza repede pe suprafetele obiectelor din preajma.

Cat de departe ajunge virusul in aer

Noi cercetari indica, insa, ca picaturile respiratorii pot pluti in aer timp de cateva secunde si chiar minute, arata un articol publicat de Journal of The American Medical Association. Aceste particule se pot imprastia pana la opt metri distanta, descoperire care pune sub semnul indoielii eficienta pastrarii distantei sociale de doi metri.

Picaturile produse de respiratie sunt doar o parte a acestui puzzle pe care cercetatorii incearca sa-l rezolve, noteaza Refinery29. Pentru a-i convinge pe responsabilii OMS, ei trebuie sa dovedeasca faptul ca virusul poate calatori prin aer prin intermediul unor aerosoli microscopici. Acestia sunt creati cand o picatura se evapora inainte de a ateriza pe sol sau pe un obiect, lasand virusul suspendat in aer.

Aerosolii pot ramane in aer chiar si patru ore, arata un studiu publicat de The New England Journal of Medicine, mult mai mult decat minutele despre care se pomenea in studiul JAMA. Cercetatorii inca nu stiu, insa, daca acesti aerosoli sunt suficient de concentrati pentru a infecta cu COVID-19 pe cineva.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a transmis, intr-un scurt comunicat emis pe 27 martie, ca aerosolii din studiul publicat de New England Journal of Medicin au fost generati de o instalatie care nu reproduce conditiile normale ale tusei oamenilor.

Un „zid“ de COVID

Robert Korn, vicepresedintele departamentului de medicina de urgenta de la Northwell Health, spune ca este nevoie de mai multe date si teste pentru a cerceta mai aprofundat daca virusul poate fi transmis in aer liber. „Problema are multe limitari”, spune el. „Din ce am aflat din experimente, daca te afli afara, probabil ca nu se transmite, fiindca vantul impinge picaturile departe. Acestea cad ca la dus, la doi metri distanta, de obicei nu ajung mai departe de atat. Dar daca te afli intr-o camera, unde aerul nu este perturbat de curenti, iar inauntru se afla opt persoane si doua tusesc, picaturile pot sta suspendate mai mult si poti sa treci printr-un perete de COVID-19”, explica Robert Korn.

„Nu exista un singur raspuns la intrebarea daca virusul se transmite prin aer, fiindca depinde de toti acesti factori, inclusiv de mediu”, adauga expertul.

Masca de protectie e importanta

Totusi, Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite a schimbat recent regulile de purtare a mastii de protectie. Desi anterior recomanda ca numai cei care fac parte din grupurile de risc sa poarte masti, acum specifica faptul ca trebuie sa le purtam toti cand iesim in public, mai ales in zonele in care distantele sociale sunt greu de respectat, precum magazinele sau mijloacele de transport in comun.

OMS recomanda, de asemenea, ca personalul medical sa-si ia masuri de precautie „aeriene” cand efectueaza anumite proceduri.

Ce se intampla in organism dupa infectarea cu noul Coronavirus

Steven Quay, medic, cercetatori si antreprenor in biotehnologie, subliniaza ca noile dovezi nu schimba faptul ca oamenii pot lua mai usor virusul de pe suprafete decat din aer. Asa ca trebuie sa continuam sa dezinfectam lucrurile si suprafetele pe care le atingem, sa ne spalam mainile si sa evitam sa ne atingem fata. Insa aceste noi studii ne pot ajuta sa intelegem cat de important este sa evitam spatiile interioare aglomerate si sa purtam masca atunci cand iesim din casa.

Foto: Unsplash.com