6 cauze ale cancerului pulmonar care n-au legatura cu fumatul

1
De Maria Constantin
17 oct. 2019

Oricine poate face cancer pulmonar, nu doar persoanele care inhaleaza fumul tigarilor. Intre 10 si 20% din numarul cazurilor de decese provocate de aceasta boala nu au legatura cu fumatul.

Indiscutabil, fumatul ramane factorul de risc numarul 1 care poate declansa cancerul pulmonar. Fumatorii au un risc cu 30% mai mare de a se imbolnavi de cancer pulmonar decat nefumatorii. Chiar si cateva tigari fumate ocazional cresc riscul imbolnavirii, iar persoanele care stau langa cele care fumeaza sunt mai expuse – peste 7.000 de nefumatori mor in fiecare an din cauza fumului inhalat.

Si totusi, oricine poate face cancer pulmonar, nu doar cei care inhaleaza fumul tigarilor. Exista si alti factori de risc care contribuie la declansarea acestei boli, noteaza Glamour.

6 simptome de cancer pe care oamenii le ignora pana cand e prea tarziu

Radonul

Expunerea la acest gaz este al doilea factor declansator al cancerului pulmonar. Radonul exista in mod natural in sol, de unde se poate infiltra prin crapaturi in fundatie, ziduri si podea. In medie, una din 15 locuinte este expusa la actiunea radonului.
Cea mai simpla solutie pentru cei care locuiesc la parter de a se proteja de efectele radonului este sa aeriseasca zilnic toate incaperile locuintei.

Radiatiile

Persoanele care au supravietuit cancerului de san, limfomului Hodgkin si altor tipuri de cancer care necesita radioterapie in zona pieptului au un risc mai mare de a face cancer de plamani.

Azbestul

Din 1970 si pana acum numarul cazurilor de cancer provocat de azbest a scazut, insa persoanele care lucreaza in constructii sau care traiesc in case vechi pot fi expuse la actiunea acestui mineral, folosit deseori ca izolant. Expunerea la azbest, emisii ale motoarelor diesel si alte substante chimice pot declansa cancerul pulmonar.

Arsenicul

Cantitati infime de arsenic pot ajunge in aerul pe care il respiram, in apa pe care o bem, in mancare – fructele de mare, ciupercile si carnea de pui au de obicei un nivel mai ridicat, dar acesta nu este periculos.
Arsenicul din lemnul tratat sub presiune si din apa contaminata poate fi, insa, foarte toxic si a fost pus in legatura cu cancerul pulmonar.

Aerul poluat

Daca stai in spatele unui camion sau autobuz cu motorul pornit, suferi o expunere la particulele poluante, un amestec de particule lichide si solide care plutesc in aer. Fabricile, masinile si activitatile din agricultura pot genera particule poluante, iar persoanele expuse mult timp la aceste emisii au un risc mai mare de a suferi de cancer de plamani.

6 persoane au murit in SUA din cauza bolilor provocate de tigarile electronice

Genele tale

Cativa factori de risc ai cancerului de plamani pot provoca schimbari sau mutatii ale ADN-ului celulelor pulmonare. Aceste mutatii determina ADN-ul sa activeze genele care ajuta celulele sa se dezvolte si sa se divida si le „dezactiveaza” pe cele care suprima tumorile. Unele persoane mostenesc aceste mutatii de la parinti si au un risc mai mare de a se imbolnavi de cancer pulmonar. Altele mostenesc o abilitate redusa a organismului de a bloca actiunea substantelor chimice care pot provoca aceasta boala.

Foto: Shutterstock.com.