Ce risc de infectare cu COVID-19 ai in functie de activitatile tale in aer liber

1
De Maria Constantin
8 iul. 2020

Activitatile in aer liber sunt mai sigure, dar nu exista risc zero acolo unde sunt prezenti mai multi oameni. Specialistii arata care este riscul infectarii cu COVID-19 in functie de actiunile tale in afara casei.

Odata cu relaxarea dispusa de autoritati, oamenii si-au reluat aproape toate activitatile de dinaintea izbucnirii pandemiei, cu precadere cele desfasurate in aer liber. De altfel, Anthony Fauci, directorul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase din SUA, a declarat la audierile din Congresul american ca activitatile in aer liber raman cel mai sigur mod de a petrece timpul cu alte persoane. Insa in aer liber riscul de expunere nu este uniform in cazul tuturor activitatilor, arata Well+Good.

Cat timp pastram distanta sociala de doi metri si purtam o masca atunci cand avem posibilitatea, riscul de a ne infecta cu noul coronavirus este mult mai redus, a spus Fauci.

Marcus Plescia, seful Association of State and Territorial Health Officials, spune ca rata transmiterii COVID-19 este mult mai mica in aer liber: „Cand esti in exterior, exista mai multe miscari ale aerului si posibilitati pentru picaturile respiratorii care se pot disipa in mediul inconjurator, de aceea credem ca se intampla mai putine transmiteri.”

„Cand oamenii sunt in aer liber, este mult mai usor sa pastreze distanta. Sa fim clari, faptul ca stai afara nu inseamna ca elimini riscul de a te infecta. Sa stai afara inseamna doar ca exista un risc mai mic de transmitere”, adauga expertul citat.

Insa nu toate activitatile exterioare au un risc redus in materie de expunere la COVID-19, explica Dr. Plescia. Iata care este riscul de infectare cu noul coronavirus in functie de activitatile tale in aer liber:

Sportul in aer liber

„Daca alergi singur, cred ca esti in regula. Singurul lucru pe care l-as adauga ar fi ca ii sfatuiesc pe cei care alearga ca atunci cand trec pe langa altcineva sa lase o mica distanta intre ei si acea persoana. Nu stii niciodata daca cineva care arata tanar si in putere poate avea o afectiune serioasa ascunsa care sa te puna in pericol”, spune Dr. Plescia.

Cand faci miscare impreuna cu alte persoane, riscul creste. „Nu poti sti daca acea persoana este bolnava sau daca e asimptomatica”, spune medicul. „E in regula sa alergi cu cineva daca pastrezi o mica distanta. Dar daca alergi cu antrenorul tau, poate ca te opresti, antrenorul iti da niste sfaturi si se apropie pentru a vorbi cu tine, iar acestea sunt exact lucrurile la care trebuie sa fii atent pentru ca poti lua COVID-19 de la cineva care sta prea aproape de tine cand iti vorbeste.”

Daca tu si cativa prieteni va intalniti in parc pentru o sesiune de miscare, trebuie sa pastrati distanta unul de altul pentru ca respirati mai adanc in timpul efortului. „Daca respiri adanc, poate e mai bine sa pastrezi distanta fata de celelalte persoane. Cred ca este prudent sa stai la doi metri distanta”, spune Marcus Plescia.

Distractia in parc, pe plaja sau la piscina

E minunat sa-ti petreci timpul in parc sau pe plaja. Dar daca mergi intr-un asemenea loc, chiar daca nu este aglomerat, aminteste-ti ca trebuie sa pleci daca observi ca vine tot mai multa lume, mai ales in weekendurile din timpul vacantelor.

„Problema in locuri precum plajele si parcurile in weekendurile din vacante este ca aparent par sigure daca toata lumea pastreaza distanta si sunt in aer liber. Dar oamenii lasa garda jos. Iesi putin, incepi sa vorbesti cu cineva sau te duci spre cineva cunoscut, si chiar daca intentionai sa stai la doi metri distanta de ceilalti, urmatorul lucru pe care il uiti este tocmai faptul ca trebuie sa pastrezi o anumita distanta”, arata Dr. Plescia.

Este mai greu sa respecti regulile de distantare sociala cand mergi la plaja sau la piscina. „Este complicat sa porti masca pe plaja pentru ca este cald si mult nisip, iar daca vrei sa intri in apa nu mai poti sa te misti asa de usor si daca cineva se apropie prea mult nu poti sa te dai repede la o parte ca atunci cand esti pe mal”, explica medicul.

Cumparaturile la piata

Este in regula sa mergi intr-o piata exterioara. Dar, inca o data, protejeaza-te cu o masca si pastreaza distanta. „Daca incepe sa se aglomereze, poate fi dificil sa pastrezi distanta fata de ceilalti si trebuie sa ai grija la acest lucru. De asemenea, daca te duci la piata, limiteaza-ti timpul petrecut acolo. Nu sta cu orele, ci du-te doar pentru o perioada scurta”, spune Marcus Plescia.

Medicul recomanda ca atunci cand ajungi acasa sa te speli imediat pe maini sau sa te dezinfectezi chiar la piata, daca acolo exista aceasta posibilitate.

Sa mergi la terasa

Terasele in aer liber sunt mai sigure decat restaurantele, dar nu exista zone de servicii publice cu risc zero. „Problema este ca pot exista locuri in care oamenii care stau la masa nu se afla la doi metri distanta unii de altii. Asa ca exista posibilitatea de a avea o infectare de la cineva pe care il cunosti. De obicei, mesele sunt distantate la doi metri, asa ca nu exista riscul de a fi infectat de cineva care sta la o masa apropiata”, arata medicul.

5 probleme de sanatate mentala pe care le poate declansa pandemia de COVID-19

In privinta meniurilor si a veselei, cele mai multe restaurante iau toate masurile de precautie. „Multe localuri folosesc meniuri si tacamuri de unica folosinta. Dar am putut vedea ca principalul mod de transmitere a COVID-19 este prin picaturile respiratori, asa ca nu trebuie sa-ti faci griji ca poti lua coronavirusul prin atingerea meniului”, spune Dr. Plescia. Nu uita sa pastrezi distanta si sa te speli frecvent pe maini.

Sa stai la un bar in aer liber

„Exista un risc scazut, pentru ca te afli in aer liber. Problema este ca atunci cand stai la un bar, te afli acolo pentru ca bei ceva, asa ca purtarea mastii este o mare provocare”, spune medicul. Acesta spune ca in cazul in care locul se aglomereaza si toata lumea vrea sa comande in acelasi timp, e greu sa pastrezi distanta. „Exista un moment in care daca stai prea aproape de cineva si vorbesti sau daca cineva tuseste sau stranuta, atunci te expui unui risc semnificativ mai mare”, explica Dr. Plescia.

Sporturile de contact

Orice sport in care trebuie sa atingi alti oameni are un risc ridicat. „Oamenii trebuie sa fie atenti cand fac sporturi care implica multe apropieri sau chiar contact fizic. Oamenilor le place sa mearga in parc si sa joace baschet. Ii inteleg pe deplin. E un joc distractiv. Dar este un sport agresiv, in care multe persoane se apropie foarte mult si respira in fata cuiva. Oamenii trebuie sa-si bage bine in cap ideea ca unele sporturi de acest gen sunt foarte riscante. Baschetul este riscant; pe de alta parte, golful probabil este in regula”, explica Marcus Plescia.

Un sfat in plus: ai rabdare!

In timpul audierilor din Congresul SUA, Dr. Fauci a spus ca intelege ca recomandarile sunt dure, dar oamenii nu trebuie sa se descurajeze, ci sa aiba rabdare si sa respecte masurile luate de autoritati. „N-ar trebui sa privim eforturile medicale ca pe niste piedici. Ar trebuie sa le vedem ca pe o cale spre relaxare. Nu vrem sa impunem restrictii pe care oamenii sa nu le poata tolera. Asa ca puteti iesi, puteti interactiona, dar purtati masca. Incercati sa evitati aglomeratia si spalati-va des mainile. Dar nu faceti asta din cand in cand. Trebuie sa-i lasam pe oameni sa iasa si sa se bucure de viata in limita masurilor de siguranta pe care le avem. Asa ca ajutati sistemul medical sa lucreze pentru voi, nu impotriva voastra”, a spus Fauci.

Foto: Instagram/@morethanamask