10 lucruri pe care sa NU le faci pentru a ajunge in cea mai buna forma a vietii tale

1
De Mia Nicolescu
3 iul. 2022

Cand vine vorba de sanatate si fitness, adoptarea unor noi obiceiuri in stilul tau de viata deja aglomerat poate fi o adevarata provocare.

Fie ca incerci sa echilibrezi invitatiile la nunti si vacantele sau pur si simplu doresti sa te bucuri de soare, vara este printre cele mai aglomerate perioade ale anului.

Prin urmare, pentru cele dintre noi cu agendele pline care ne dorim sa ne pastram si un stil de viata sanatos, este mult mai la indemana sa lasam anumite obiceiuri in urma decat sa adoptam altele noi. Vestea buna este ca, uneori, a ajunge in cea mai buna forma este mai putin despre ceea ce ar trebui sa faci si mai mult despre ceea ce nu ar trebui sa faci.

Spune “Adio” acestor 10 obiceiuri si poti deveni cea mai buna si sanatoasa varianta a ta, fara sa adaugi nici macar o singura sarcina pe lista cu lucruri de facut intr-o zi.

  1. CULCATUL TARZIU

Lipsa somnului poate provoca pofte inutile, iti poate afecta negativ metabolismul, creste nivelul de stres si te poate face sa te simti mai putin motivata sa iti pui corpul in miscare a doua zi. Pentru a acorda prioritate somnului, incearca sa stabilesti o rutina inainte de culcare, cum ar fi sa bei o ceasca de ceai sau sa citesti o carte si urmareste sa stingi luminile in fiecare noapte la aceeasi ora.

  1. CONSUMUL (IN EXCES) DE ALCOOL

Poate fi greu sa renunti la al treilea pahar de cocktail (mai ales vara – sezonul petrecerilor in aer liber), insa consumul peste masura de alcool poate afecta negativ sanatatea, in mai multe moduri. Printre cele mai usoare: alcoolul te deshidrateaza si suntem cu totii familiarizati cu acea lipsa de motivatie sau pofta de sandvisuri si produse de patiserie la micul dejun dupa o noapte petrecuta in oras. Incearca cocktail-urile non-alcoolice sau sa te rezumi la a consuma alcool in weekend si maximum doua pahare.

9 trucuri de moda care te fac sa arati cu 5 ani mai tanara

  1. CONSUMUL DE ALIMENTE PROCESATE

Indiferent daca le numesti “gustari” sau “junk food”, probabil stii deja ca alimentele procesate ar trebui sa fie un deliciu de care te bucuri ocazional, iar alimentele integrale ar trebui sa constituie cea mai mare parte din dieta ta. Nu se impune restrictionarea, limitarea sau evitarea micilor placeri vinovate, dar daca fiecare masa consta zilnic in alimente procesate, congelate, cu o lista de ingrediente plina de cuvinte pe care nu le poti pronunta, probabil ca trebuie sa adaugi ceva mai multe legume, grasimi sanatoase si proteine. Cand mananci mai multe alimente integrale, se imbunatatesc starea de spirit, sanatatea intestinului, digestia, calitatea somnului si performanta fizica.

  1. EPUIZAREA PSIHICA – STRESUL

Desi este mai usor de spus decat de facut, s-a demonstrat ca reducerea stresului are multe beneficii asupra sanatatii tale generale. Hormonul stresului, cortizolul, te poate face sa mananci in exces (sau sa ai pofta de alimente mai putin hranitoare), iti afecteze calitatea somnului si sistemul imunitar, toate acestea avand un impact negativ asupra sanatatii corpului. Asadar, daca iti doresti sa fii in cea mai buna forma, gestionarea stresului este esentiala. Alege sa vorbesti cu cineva in care ai incredere, sa tii un jurnal sau sa faci exercitii fizice.

  1. UTILIZAREA UNUI TRACKER DE FITNESS

Trackerele de fitness ne pot oferi date importante despre cat de mult ne miscam, cat de bine dormim si ritmul cardiac, dar poate fi usor sa ne fixam pe cate calorii ne spune ca ardem. Daca vrei sa fii in cea mai buna forma a ta, nu te mai baza pe instrumentele de fitness pentru arderea caloriilor. In schimb, mentine cat mai multa consistenta in antrenamente si dieta. In loc sa verifici cate calorii ai ars in timpul unui antrenament, concentreaza-te pe cum te simti si cat de puternica esti.

  1. SEDENTARISMUL

Daca iti doresti cu adevarat sa iti maximezi timpul pentru a fi in forma, fa miscare oriunde si oricand poti pe parcursul zilei. La urma urmei, sanatatea nu tine de un antrenament intens de 60 de minute, ci doar sa fii mai putin sedentar. Foloseste scarile in locul liftului, fa pauze de miscare in timpul programului, plimbate-te pe jos sau mergi cu bicicleta. Oricat de mici ar parea aceste schimbari, ele chiar fac diferenta.

  1. CANTARITUL

Greutatea poate parea cea mai evidenta masura a succesului cand vine vorba de fitness, dar realitatea este ca un cantar nu spune povestea reala. Desi exista un timp si un loc pentru a urmari greutatea (acolo unde dieta si este supravegheata de un medic specialist), poate fi usor sa cazi in capcana numarului de kilograme pe care vrei sa il atingi si sa uiti imaginea de ansamblu. In loc sa folosesti greutatea pentru a determina progresul (care poate fluctua in functie de menstruatie, retentia de apa, digestie si antrenament), acorda atentie felului in care te simti – psihic si in pielea ta. Desi greutatea este un factor important, nu este singura modalitate de masurare a progresului.

Dakota Johnson vorbeste pentru prima data despre „lupta” de la filmarile Fifty Shades of Grey: „N-am putut sa vorbesc sincer despre asta pana acum”

  1. SARITUL PESTE MESE SAU DIETA SARACA IN CARBOHIDRATI

Corpul tau are nevoie de hrana (si chiar de multa) doar pentru a supravietui. Prin urmare, este nevoie de si mai multa pentru a te misca, a gandi etc. Daca nu obtii suficient glicogen (energie din carbohidratii stocati sub forma de zahar), este posibil sa nu ai performante bune, ceea ce duce la lipsa de energie si antrenamente slabe. De asemenea, daca nu primesti o varietate de nutrienti (proteine, grasimi, fitonutrienti, antioxidanti etc.), corpul nu poate functiona bine, cu atat mai putin sa se recupereze dupa antrenamente si sa munceasca din nou a doua zi. Cel mai bun mod de a face schimbari de durata nu este sa mananci mai putin, ci sa mananci mai multe alimente sanatoase. Hraneste-te inainte si dupa antrenamente.

  1. NUMARAREA CALORIILOR

Numararea caloriilor duce adesea la o relatie nesanatoasa cu alimentele. In loc sa urmaresti aportul caloric, asigura-te ca mesele tale sunt dense din punct de vedere nutritional, contin multe proteine si te fac sa te simti bine. Ai fi surprinsa de cate calorii ai nevoie pe zi (ceea ce este foarte specific si greu de estimat fara teste metabolice reale sau fara a discuta cu medicul), dar daca iti asculti cu adevarat corpul, acesta iti va spune de ce are nevoie.

  1. COMPARAREA CU CEILALTI

Retelele de socializare pot facilita jocul comparatiei. Totusi, chiar daca toate am manca aceleasi alimente si am parcurge acelasi antrenament, tot am arata foarte diferit, deoarece nu exista doua corpuri care sa functioneze in acelasi mod. A avea obiective este extrem de important, ne ajuta sa ramanem motivati, dar asigura-te ca obiectivele tale sunt intrinseci (cum ar fi sa te simti sexy intr-un costum de baie sau pentru a avea mai multa energie) decat extrinseci (cum ar fi sa arati ca Megan Fox).

Cei mai increzatori oameni stiu ca nu trebuie sa fie perfecti pentru a fi apreciati si admirati, asa ca nu mai incerca sa arati ca toti ceilati si incepe sa te accepti si sa te iubesti exact asa cum esti. Nu exista nicio linie de sosire in cautarea sanatatii si fitness-ului, asa ca bucura-te de fiecare pas al calatoriei.

Foto: Instagram/alyssalynch