Cele mai importante vitamine si de unde le putem procura

1
De Cristina Tudor
9 mai 2018

Vitaminele sunt micronutrienti esentiali pentru corpul uman, pentru ca asigura dezvoltarea, cresterea si buna functionare a acestuia.

Specialistii de la medicalnewstoday.com au scris despre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul uman.

Daca organismul nu detine in cantitati suficiente aceste vitamine, sufera dezechilibre, avitaminoze care pot afecta serios sanatatea. De exemplu, un deficit de vitamina B6 poate produce amorteala in degete. Cele mai importante vitamine sunt impartite in vitamine solubile in apa si solubile in ulei. Spre deosebire de vitaminele hidrosolubile, care sunt eliminate prin urina, vitaminele liposolubile sunt stocate in organism.

Cele mai importante vitamine si dozele zilnice recomandate (DZR)

In primul rand, medicul stabileste doza de vitamine necesara. Aceasta trebuie stabilita in functie de mai multi factori, cum ar fi varsta, sexul, sanatatea.

In general, pentru Vitamina A DZR este de 800 mcg. Necesarul zilnic de vitamina B1  este de 1,4 mg. Pentru vitamina B2, doza zilnica este de 1,6 mg, iar pentru vitamina B3, 18 mg. Necesarul de vitamina B6  este 2 mg pe zi. Corpul are nevoie de vitamina B12 in cantitate de 1 mcg pe zi. In ceea ce priveste vitamina C, doza zilnica recomandata este de 80 mg. Pentru vitamina D sunt indicate a se administra 5 mcg pe zi. Cantitatea necesara corpului de vitamina E pe zi este de 10 mg, iar de vitamina K  este de 2 mg.

Sursele alimentare de vitamine

Vitamina A cunoscuta si sub denumirea de retinol. Este o vitamina indispensabila vederii, cresterii, sistemului imunitar, metabolismului hormonilor steroizi.

Surse: ficat, oua, peste gras, lapte integral si lactate nedegresate, fructe si legume verzi, galbene si portocalii. Atentie! Vitamina A se oxideaza la aer si lumina.

Vitamina C sau acid ascorbic. Face parte din categoria vitaminelor solubile in apa si este antiinfectioasa, tonifianta, distruge toxinele si are actiune antioxidanta.

Surse: legume si fructe crude (catina, macese, citrice, patrunjel, cartofi).

Vitamina D sau calciferol. Mai este denumita si vitamina antirahitica si reprezinta un grup de vitamine cu roluri asemanatoare pentru corp. Vitamina D este esentiala in procesul de osificare si favorizeaza absorbtia intestinala a calciului si a fosforului.

Surse: ou, unt, peşte gras – somn, macrou, ficat de cod.

Vitamina E sau tocoferol. Este un puternic antioxidant, care interactioneaza pozitiv in procesul de fertilitate, avand un rol important in spermatogeneza la barbat si in gestatie la femeie.

Surse: uleiuri vegetale din floarea-soarelui, din porumb, soia, nuci si masline, germeni de cereale.

Vitamina K este o vitamina liposolubila, cu rol in coagularea sangelui, in metabolismul proteinelor si in fixarea calciului.

Surse: legume verzi (varza, spanac, salata), varza murata.

Surse alimentare de vitamine din complexul B

Vitamina B1 sau tiamina. Este o vitamina hidrosolubila care intervine in metabolismul energetic celular.

Surse: germeni si tarate ale cerealelor integrale, drojdie de bere, fructe uscate, carne de porc, peste, oua, lapte si lactate.

Vitamina B2 (lactoflavina, ovoflavina, riboflavina) face parte din categoria celor hidrosolubile. Rolul ei este de a interveni in reactiile care elibereaza energia necesara celulelor si in metabolismul lipidelor, al proteinelor si glucidelor.

Surse: lapte si produse lactate, oua, carne, peste, legume cu frunze verzi, drojdie.

Vitamina B3 sau PP (niacina) este tot o vitamina hidrosolubila, implicata in reactiile de oxidoreducere de la nivel celular.

Surse: carne, peste, oua, drojdie, cereale si ciuperci.

Vitamina B5 sau acidul pantotenic. Aceasta este o vitamina solubila in apa, cu rol important in metabolismul energetic al celulelor si care participa la sinteza anumitor hormoni.

Surse: drojdie de bere, carne, oua, lactate, legume uscate si peste.

Vitamina B6, solubila in apa, are rol in metabolismul aminoacizilor, glicogenului, hemoglobinei, enzimelor, in sinteza unor neurotransmitatori si in reactiile imunitare.

Surse: carne, peste, drojdie, cereale, legume proaspete si uscate, fructe oleaginoase si lapte.

Vitamina B8 sau biotina ori vitamina H. Acest micronutrient hidrosolubil intervine in degradarea acizilor grasi, a unor aminoacizi si a glucozei. De asemenea, are rol in sinteza acizilor grasi.

Surse: galbenus de ou, lactate, drojdie, carne (ficat si rinichi), legume.

Vitamina B12 este esentiala in producerea celulelor rosii din sange. Functiile creierului depind foarte mult de aceasta vitamina.

Surse: toate produsele de origine animala – carne, peste, lactate.

Foto: Shutterstock.com