Cum iti dai seama ca ai inflamatie in organism si cand este cazul sa adopti o dieta antiinflamatoare

1
De Irina Constantin
3 dec. 2021

Inflamatia prezenta in corp se poate manifesta in moduri foarte subtile, pe care nu le-ai suspecta in mod normal.

Inflamatia este un raspuns normal al organismului, in mare parte din timp. Fara un raspuns inflamator acut, corpul nu ar putea sa vindece ranile si afectiunile care apar de-a lungul timpului.

In schimb, inflamatia poate deveni problematica atunci cand este cronica, la un nivel scazut, dar sesizabil si periculos. Iata cum sa iti dai seama daca te confrunti cu acest tip de inflamatie nociva!

Cum stii ca ai inflamatie cronica in organism?

Te accidentezi usor

Ai facut un antrenament nou si ai efectuat o miscare gresita. Raspunsul imediat al corpului a fost ca glezna sa se inflameze si sa se umfle, chiar daca miscarea nu a fost exagerata.

Te dor articulatiile

Chiar daca nu suferi de nicio afectiune specifica, te surprinzi suferind de dureri articulare. De asemenea, inflamatia poate cauza si senzatia de articulatii intepenite, ingreunandu-ti mobilitatea.

Numarul cazurilor de cancer de col uterin a scazut dramatic datorita vaccinurilor impotriva virusului HPV

Ai un ten problematic

Pielea ta se inroseste, se inflameaza si se irita foarte usor, chiar si atunci cand folosesti produse de ingrijire speciale pentru pielea sensibila. Ai cosuri in mod constant sau suferi de acnee. Toate acestea pot avea la baza o inflamatie cronica ascunsa.

Ai simptome de raceala chiar si cand nu esti racita

Iti curge nasul, ai frisoane, te doare capul, nu ai pic de energie sau chiar faci febra, desi nu esti racita. Acesta poate fi un semn ca inflamatia cronica se afla in organismul tau de ceva vreme.

Daca te regasesti intr-una sau chiar in mai multe dintre descrierile de mai sus, este posibil sa suferi de inflamatie cronica. In acest caz, specialistii recomanda o vizita la medic, dar si trecerea la o dieta antiinflamatoare.

Ce presupune dieta antiinflamatoare?

Chiar daca suna complicat, dieta antiinflamatoare nu este decat un termen umbrela pentru un stil alimentar sanatos, care include o multime de produse naturale si proaspete, cu efect antiinflamator:

  • Peste cu un continut ridicat de grasimi sanatoase – somon, macrou, ton, sardine. Consuma-le prin rotatie, de cateva ori pe saptamana, pentru a-ti asigura cantitatea de Omega 3 necesara. Aceste grasimi sanatoase lupta impotriva inflamatiei.
  • Fibre – ovaz si alte cereale integrale, leguminoase. Acestea incurajeaza formarea de bacterii sanatoase, care protejeaza sistemul digestiv si construiesc un mediu in care inflamatia nu se poate raspandi.
  • Frunze verde inchis – kale, spanac, rucola. Nutrientii si mineralele lor fac minuni pentru sanatatea generala a organismului.
  • Ulei de masline extravirgin – acesta contine grasimi sanatoase, spre deosebire de alte uleiuri vegetale. In plus, uleiul extravirgin contine oleocantal, un compus chimic care e demonstrat sa lupte impotriva inflamatiei din corp.
  • Ceai verde – nu iti spunem sa inlocuiesti complet cafeaua cu el. Incearca sa il consumi de cateva ori pe saptamana, totusi, caci este un ingredient minunat in dieta antiinflamatoare. Acesta contine polifenoli, compusi care previn bolile articulatiilor si combat inflamatia.

De asemenea, pe langa dieta antiinflamatoare, poti face si alte lucruri la fel de utile. Renunta la fumat si la alcool, fa miscare mai des si, nu in ultimul rand, dormi suficient in fiecare noapte. Somnul este magic – practic, combati inflamatia fara sa faci nimic!

Foto: depositphotos.com