De ce e bine sa visezi cu ochii deschisi: 4 trucuri benefice pentru creier

1
De Maria Constantin
18 apr. 2021

Desi pare paradoxal, e bine pentru sanatatea ta mentala sa-ti lasi mintea sa hoinareasca din cand in cand.

Mintea noastra are deseori tendinta sa zboare in alta parte cand incercam sa ne concentram la ceva, calatorind dinspre prezent spre trecut si inapoi. Si face asta si cand dormim.

Vestea buna este ca poti face oricand, intentionat, aceste calatorii in timp, visand cu ochii deschisi in timpul zilei, in acele momente de reverie in care mintea se deconecteaza de la realitatea exterioara si se conecteaza la cea interiora.

Specialistii numesc clipele de reverie „momentele ganditorului”, termen inspirat de faimoasa sculptura a lui Auguste Rodin care infatiseaza un barbat ganditor, cu o o mana sub barbie, noteaza Mind Body Green.

Puterea visatului cu ochii deschisi

Sa visezi cu ochii deschisi, eventual in timp ce desenezi ceva pe o foaie, sunt moduri distractive de a gandi, dar, in realitate, iti intaresc mintea.

Momentele de reverie ne ajuta, de fapt, sa ne restartam creierul, arata Caroline Leaf, psiholog si autoarea cartii „Cleaning Up Your Mental Mess”. Aceste clipe ii dau creierului un ragaz in care sa se odihneasca si sa se vindece, timp in care creste claritatea gandurilor si isi organizeaza retelele neoronale.

Activitatea alfa a creierului, care apare atunci cand o persoana este relaxata, este intensificata si echilibrata pentru a crea o senzatie de relaxare si de iesire din starea de alerta. Acest lucru ne permite sa cream o punte intre planul constient si cel nonconstient al mintii, inducandu-ne o stare de liniste si de meditatie.

Activitatea delta a creierului, in care te afli atunci cand dormi, creste si ea, contribuind la reprimarea gandurilor, a grijilor. Momentele de reverie intensifica si activitatea beta, importanta pentru procesarea informatiilor, ajutandu-te sa ramai alerta, concentrata si atenta.

Aceasta energie echilibrata creste fluxul sanguin spre creier si il ajuta sa functioneze mai eficient.

In schimb, daca creierul nu primeste momentele de ragaz in timpul zilei, partea frontala a creierului va primi un flux sanguin cu 80% mai mic, ceea ce va afecta fluenta cognitiva si gandirea asociativa. Acest lucru poate duce la ganduri neprocesate si cosmaruri, afectand calitatea somnului, eficienta si sanatatea mentala.

Cum sa-ti induci momentele de reverie

Cel mai simplu lucru pe care il poti face ca sa visezi cu ochii deschisi este sa te detasezi. Iata cum sa incepi:

– inchide ochii si lasa-ti mintea libera.
– devino actrita, regizoarea, scenarista si publicul spectacolului tau mental. Incepe acest proces gandindu-te la ceva placut si lasa-te purtata de val.
– in timp ce visezi cu ochii deschisi, asculta muzica, fa o plimbare afara sau deseneaza ceva la intamplare. Aceste momente pot dura de la 10 secunde pana la o ora.
– analizeaza-ti gandurile. Vei fi surprinsa de ideile si senzatiile pe care le ai in acele momente. Daca este cazul, noteaza-le si analizeaza-le mai tarziu. Incearca sa nu lasi aceste ganduri sa te macine si sa-ti intrerupa momentele de ragaz.

De ce te simti nelinistita in timp ce meditezi: Explicatia unui psiholog

„Personal, imi place sa ma opresc si sa ma uit pe fereastra cateva secunde cand caut un moment de ragaz. Cred ca este folositor si revigorant – mai ales cand sunt stresata, nelinistita sau in toiul unui interval intens de munca”, arata Caroline Leaf.

„Daca e posibil, incerc sa ies afara, intrucat timpul petrecut in natura (si obtinerea de vitamina D) poate stimula semificativ clipele de reverie”, a adaugat ea.

Foto: Unsplash.com.