Jumatate din populatia globului sufera de deficit de vitamina D – trucuri care te ajuta sa o asimilezi mai usor

1
De Daniela Mitran
24 oct. 2019

Vitamina D sau vitamina soarelui, asa cum mai este numita, are numeroase beneficii asupra sanatatii. Desi aceasta vitamina este aparent usor de asimilat, mai mult de jumatate din populatia globului se confrunta cu deficit. Iar lipsa vitaminei D din organism este asociata cu boli de inima, cancer, depresie, afectiuni ale sistemului osos si dureri musculare.

Vitamina D ia nastere din reactia pielii expusa la lumina solara, insa se gaseste si in unele alimente si suplimente. Este numita si vitamina-minune, deoarece ajuta la prevenirea unor boli grave daca este absorbita in cantitatea necesara functionarii optime a organismului.

Daca te intrebi care sunt beneficiile pe care vitamina D le are, afla ca este principalul tau aliat impotriva depresiei. S-a demonstrat stiintific ca aceasta este un ajutor de nadejde in dezvoltarea si functionarea cerebrala, cat si in prevenirea tuturor formelor de cancer sau a altor probleme grave de sanatate.

Principala sursa de vitamina D este soarele, motiv pentru care este recomandat sa stai cel putin 15 minute in lumina zilei, fie ca te plimbi pe strazile orasului, fie ca preferi sa te bucuri de cateva minute de relaxare in parcul preferat.

Poti sa-i asiguri organismului tau necesarul zilnic de vitamine si din alimente. Este recomandat sa consumi somon, macrou, ton, sardine, galbenus de ou, cereale, nuci, mere sau lactate. Daca urmezi un regim strict, poti sa-i asiguri organismului tau necesarul zilnic de vitamina soarelui din tablete, insa iti recomandam sa consulti medicul sau farmacistul inainte sa incepi orice cura de vitamine.

Vitamina D – cat ne trebuie?

Recomandarea specialistilor este de 600 unitati internationale (UI) in cazul persoanelor cu varste de pana la 70 de ani. Este necesara o doza de 800 UI persoanelor trecute de aceasta varsta. O doza mult prea mare de vitamina D nu este buna pentru organism, chiar daca ai carente. Daca sari de 4.000 UI, te expui la un risc crescut de hiperabsorbtie a calciului. Nici in cazul copiiilor nu este recomandat ca doza de vitamina D sa fie depasita.

Orice cura cu suplimente sau alimente bogate in vitamina soarelui trebuie urmata la recomandarea medicului, pentru a evita orice pericol.

Descopera 5 pasi simpli care te ajuta sa-i oferi organismului tau necesarul de vitamine!

Testeaza-ti nivelul de vitamina D

Pentru a determina daca te confrunti cu deficit de vitamina soarelui, este recomandat sa consulti medicul. Testul de sange care determina canitatea de vitamina D in sange se numeste 25-OH-vitamina D. Limitele normale sunt cuprinse intre 20nanograme/ml si 50 ng/ml. Un nivel mai mic de 20 ng/ml inseamna deficit de vitamina D.

Asigura-i organismului forma optima de vitamine

Suplimentele alimentare nu sunt intotdeauna cea mai buna solutie in cazul in care te confrunti cu deficit de vitamine. Daca medicul nu iti recomanda sa urmezi o cura de vitamine, adopta un stil de viata sanatos si introdu in alimentatia ta alimente care ii asigura organismului necesarul de nutrienti si vitamine.

Suplimenteaza daca e cazul

Daca ai deficit de vitamina soarelui, este recomandat sa-i oferi organismului tau o doza zilnica cuprinsa intre 5.000 si 10.000 UI, timp de 3 luni. Cu toate acestea, doza trebuie administrata doar la recomandarea medicului. Nu consuma suplimente alimentare daca nu ai discutat inainte cu medicul de familie sau cu specialistul. Exista riscul sa consumi o cantitate mult prea mare si sa-ti pui in pericol sanatatea.

Mergi periodic la control

Vitamina-minune este absorbita in mod diferit, in functie de nivelul de hormoni si de organismul fiecarei persoane. Din moment ce pot sa apara unele fluctuatii, este recomandat sa mergi periodic la control. De regula, daca urmezi o cura de vitamine, este esential sa efectuezi un control o data la 3 luni. De exemplu, nivelul optim de vitamina soarelui in organism este de 30 ng/ml, iar controlul periodic te ajuta sa iti monitorizezi cantitatea de vitamine din organism.

Acorda-ti timp

Daca ai deficit de vitamine, organismul are nevoie de timp. Nu te ingrijora in cazul in care medicul iti recomanda sa tii cure timp de cateva luni. Pe masura ce nivelul de vitamine devine normal, poti sa ajustezi doza (din suplimente sau din alimente). Discuta intotdeauna cu medicul inainte sa faci unele schimbari in stilul alimentar si nu lua doze mai mari de vitamine decat cele recomandate.

Foto: Getty Images.