Dieta care te ajuta sa slabesti si sa dormi mai bine in acelasi timp

1
De Mara Ionescu
10 iun. 2020

Petreci mult timp in fata ecranului si probabil ca nu ai o rutina pe care sa o respecti zilnic? Nu mai dormi la fel de bine ca inainte?

Exista o dieta care te ajuta sa dormi mai bine. Dieta circadiana imbunateste calitatea somnului, insa aduce beneficii majore si siluetei.

Ce presupune dieta care te ajuta sa dormi mai bine?

“Pe scurt, dieta circadiana sau dieta ceasului interior al organismului reprezinta un tip de alimentatie conditionat de felul in care functioneaza ceasul tau biologic”, a explicat Jessica Shand, antrenor nutritional. 

“De exemplu, poate sa insemna sa mananci pe durata zilei, in intervalul a 12 ore sau mai putin, si apoi sa nu mai mananci nimic tot restul zilei. Asta inseamna sa mananci cea mai importanta masa la inceputul zilei, iar ultima masa sa fie usoara si redusa din punct de vedere cantitativ.”

Dieta care te ajuta sa slabesti fara sa renunti la paine si paste

Care sunt beneficiile dietei?

“Beneficiile inseamna o stare de sanatate mai buna, scaderea in greutate, o mai buna functionare a sistemului digestiv si, desigur, un somn mai bun”, a completat Jon Denoris, fondator al Club51. “Alte beneficii ar fi o stare de spirit mai buna si o senzatie de foame redusa.”

Nutritionista Kim Pearson considera ca “postul aduce multe beneficii, cum ar fi repararea celulara, reducerea stresului oxidativ si a proceselor inflamatorii si protectia impotriva unor boli grave.”

Un alt beneficiu al postului consta in imbunatatirea digestiei. Jo Webber, specialista in practica ayurvedica, explica: “dieta circadiana ajuta la imbunatatirea sanatatii sistemului digestiv. La fiecare 90 de minute are loc un proces de autocuratare la nivelul sistemului digestiv, dar doar atunci cand nu este plin cu mancare. Trebuie sa pastram un interval de 4-5 ore intre mese pentru ca sistemul digestiv sa functioneze corespunzator si in jur de 12 ore pe timpul noptii.”

Regulile dietei circadiene

Daca esti interesata sa urmezi aceasta dieta, principiile acesteia au fost enuntate in “The Circadian Code”, scrisa de dr. Sathcin Panda, expert in studierea ritmului circadian.

In principiu, este o forma de post intermitent. Cu cat termini mai repede de mancat intr-o zi, cu atat mai bine. Studiile arata ca raspunsul organismului la insulina este mai bun in prima parte a zilei. 

5 semne ca dieta ta din aceasta perioada te afecteaza negativ pe termen lung

Daca iei prima masa a zilei la 10:00 am, ultima masa nu ar trebui sa fie luata mai tarziu de orele 20:00, preferabil ar fi chiar 18:00. Daca termini de mancat mai devreme, organismul este stimulat sa produca mai repede melatonina, ceea ce induce aparitia starii de somn.

Foto: Getty Images.