8 factori surprinzatori care iti pot declansa anxietatea

1
De Teodora Tirca
22 iul. 2021

Anxietatea este o afectiune care poate provoca stari de ingrijorare, frica sau tensiune. Pentru unii oameni, ea poate duce, de asemenea, la atacuri de panica si simptome fizice extreme, cum ar fi durerea in piept.

Tulburarile de anxietate sunt un fenomen foarte comun. Acestea afecteaza aproximativ 40 de milioane de oameni doar in Statele Unite, potrivit Anxiety and Depression Association of America.

Factorii care cauzeaza tulburari de anxietate sunt greu de determinat. Poate fi vorba, mai degraba, despre o combinatie de factori, precum contextul genetic si mediul in care o persoana a crescut. Insa e clar ca unele evenimente, emotii sau experiente pot provoca simptome de anxietate sau le pot agrava pe cele deja existente. Aceste elemente se numesc declansatoare.

Declansatoarele de anxietate pot fi diferite pentru fiecare persoana, insa majoritatea oamenilor considera ca au mai multi factori declansatori. Iata, mai jos, ce anume iti poate declansa starile de anxietate:

1. Problemele de sanatate

Daca ai primit un diagnostic suparator, precum o boala cronica, grija si incertitudinea iti pot declansa stari de anxietate. Acest tip de declansator este foarte puternic, din cauza incarcaturii emotionale cu care vine: este o chestiune personala, ce are impact imediat.

Ca sa reduci starile de anxietate, e important sa ai un medic bun, de incredere, sa fii proactiva cu privire la planul tau de tratament si ai un sistem de sprijin (familie, prieteni). Atunci cand stii ca faci lucruri concrete pentru a-ti imbunatati sanatatea fizica, starile de anxietate se vor diminua.

2. Medicatia

Unele medicamente fara prescriptie medicala pot declansa anxietatea, pentru ca au adesea simptome adverse suparatoare, care iti dau o stare de rau (ameteala, somnolenta, dureri de stomac, greata, agitatie etc.). Printre cele mai comune se afla pilulele contraceptive, medicamentele pentru tuse sau nas infundat, pastilele pentru slabit. Vobeste cu medicul tau despre cum te afecteaza aceste medicamente si incearca sa gasesti alternative cu mai putine efecte adverse.

3. Cofeina

Ne bazam pe cafeaua de dimineata pentru a ne trezi si a ne simti energizati pe parcursul zilei, insa cofeina poate declansa sau agrava anxietatea. Potrivit unui studiu din 2010, persoanele cu tulburari de panica si anxietate sociala sunt deosebit de sensibile la efectele cofeinei.

Daca crezi ca anxietatea ta e indusa de cofeina, incearca variantele decofeinizate sau fa eforturi pentru a o inlocui cu ceaiuri.

4 idei toxice despre iubire pe care le consideram romantice

4. Saritul peste mese

Cand sari peste o masa, nivelul zaharului din sange scade, iar acest lucru te poate face sa te simti iritata si anxioasa.

Incearca sa ai un program regulat de mese. Este important sa-i oferi corpului tau nutrientii de care are nevoie pentru a functiona corect si constant. In loc sa mananci o masa mare, consuma cateva mese mai mici pe parcursul zilei. Astfel mentii constant nivelul zaharului din sange si te vei simti mai calma.

5. Gandirea negativa

Mintea ta controleaza o mare parte din corp si asta este valabil si in cazul anxietatii. Cand esti suparata sau frustrata, cuvintele pe care ti le spui iti pot declansa sentimente de anxietate.

Daca ai tendinta sa folosesti cuvinte negative atunci cand te raportezi la tine, este util sa inveti sa iti reorientezi limbajul si emotiile astfel incat sa capeti incredere in tine si sa te calmezi. Lucrul cu un terapeut poate fi incredibil de util in acest proces.

6. Grijile financiare

Ingrijorarile legate de economisirea banilor sau de datorii pot declansa anxietate. Facturile neprevazute sau temerile legate de lipsa banilor sunt si ele declansatoare.

Sa inveti sa gestionezi aceste tipuri de declansatoare poate necesita solicitarea unui ajutor profesional, cum ar fi un consilier financiar. Te poate ajuta sa ai un ghid in procesul de a-ti organiza bugetul – iti va oferi un sentiment de siguranta care iti va diminua anxietatea.

Ce faci cand toata lumea vrea un raspuns aici si acum? 4 limite eficiente in cultura urgentei

7. Petrecerile si evenimentele sociale

Daca o camera plina de straini nu suna distractiv, trebuie sa stii ca nu esti singura. Evenimentele care iti impun sa vorbesti cu persoane pe care nu le cunosti pot declansa stari de anxietate, care pot fi diagnosticate ca tulburari de anxietate sociala.

Pentru a-ti usura simptomele, poti aduce un insotitor atunci cand este posibil. Dar este, de asemenea, important sa colaborezi cu un profesionist pentru a gasi mecanisme de adaptare care sa faca aceste evenimente mai usor de gestionat pe termen lung.

8. Conflictele

Probleme de relatii, certuri, conflicte – toate acestea pot declansa sau agrava anxietatea. Daca acest gen de situatii este cel care iti declanseaza anxietatea in general, este necesar sa inveti strategii de solutionare a conflictelor. De asemenea, discuta cu un terapeut sau alt expert in sanatate mentala pentru a afla cum poti sa gestionezi emotiile puternice pe care ti le provoaca un conflict.

Foto: Unsplash.com