Factorul ascuns care nu te lasa sa dormi noaptea, potrivit unui somnolog

1
De Mia Nicolescu
1 iun. 2022

Daca te intrebi de ce nu poti sa dormi noaptea, un expert in somn da de gol „vinovatul meschin” care se furiseaza si nu iti da pace.

Fie ca adormi foarte greu, de obicei dupa miezul noptii, fie ca te-ai trezit in toiul noptii si nu mai reusesti sa adormi decat dupa vreo doua ore, adevarul este ca nimanui nu-i place sa fie privat de somnul dulce de peste noapte.

Meditatia te ajuta, dar nu pe deplin, ai incercat si plimbarea de seara, iti aerisesti camera inainte de somn si chiar ti-ai pus la capatul patului niste lavanda. Cu toate astea, somnul nu vrea sa se imprieteneasca cu tine. Si, in plus, nici pe timp de zi nu ai posibilitatea sa recuperezi din somnul pierdut.

7 idei pentru a strecura meditatia in ritmul tau zilnic

Ei bine, potrivit medicului si expertului in somn Jacob Teitelbaum, exista un vinovat meschin care se furiseaza si nu te lasa sa dormi profund si fara intrerupere. Cu siguranta nu te-ai gandit la el.

DE CE FOAMEA TE (POATE) TINE TREAZA NOAPTEA

Dupa cum explica Teitelbaum pentru mindbodygreen.com, un motiv comun pentru care oamenii se pot trezi in miezul noptii este un val de adrenalina declansat de scaderea zaharului din sange. Cand scade glicemia, poate avea loc o crestere a cortizolului – hormonul stresului – care, evident, nu face echipa cu un somn linistit.

Medicul adauga ca factorii de stres de zi cu zi pot provoca, de asemenea, o scadere a nivelului de zahar din sange. Iar asta duce la stare de iritabilitate si senzatie de foame.

Din fericire, exista o metoda usoara care ar putea ajuta in combaterea stresului inainte de culcare.

Pentru a-ti echilibra glicemia si a-ti fi mai usor sa adormi (si in acelasi timp sa dormi fara prea multe intreruperi), Teitelbaum sugereaza sa savurezi o gustare plina de proteine. Bineinteles, asta in schimbul poftelor care apar de cele mai multe ori dupa lasatul intunericului si care influenteaza adesea cresterea cortizolului. Asadar, pastreaza la indemana un bol mic cu migdale sau un ou fiert.

6 motive pentru care unele femei sunt mereu respinse de barbati

De asemenea, nu uita de alimentele bogate in magneziu, cum ar fi banane, spanac, naut, nuci (migdale, alune, fistic) si seminte (de dovleac) si ciocolata neagra (amaruie). Iti vor satisface foamea pe timp de noapte, oferind in acelasi timp o doza de magneziu, care ajuta la reglarea ciclului de somn.

Foto: depositphotos.com