Femeile traiesc mai mult. De ce femeile ii depasesc pe barbati la imunitate si vitalitate

1
De Cristina Tudor
3 apr. 2021

Cu o inima de dimensiuni mai mici decat a barbatului, cu mai putina masa musculara si pana la 40% tesut adipos in plus, net surclasate la capitolele forta si rezistenta – cel putin pe termen scurt – sa fie totusi femeile sexul puternic?

Sharon Moalem, medic si cercetator in domeniul geneticii, face aceasta afirmatie in revolutionara demonstratie din cartea Jumatatea mai buna.

Despre superioritatea genetica a femeilor aparuta la Editura Trei – femeile dovedesc o rezistenta uluitoare in fata tuturor provocarilor vietii, fie ca e vorba despre foamete, epidemii sau orice alta transformare de mediu care face existenta aproape imposibila.

Teza principala a dr. Sharon Moalem este ca adaptabilitatea si rezilienta femeilor are in primul rand un motiv genetic. Femeile au in structura genetica a fiecarei celule doi cromozomi X, pe cand barbatii au cromozomii XY.

Vreme indelungata, consensul in genetica a fost ca femeile isi pot folosi doar unul dintre cei doi cromozomi, iar celalalt este inactivat. In Jumatatea mai buna, dr. Sharon Moalem demonstreaza prin exemple din domeniul medical si al cercetarilor in genetica faptul ca, de fapt, femeile sunt „adevarati Houdini genetici”. Isi pot folosi ambii cromozomi astfel incat fiecare celula dispune in fiecare moment de un impresionant arsenal de lupta cu orice catastrofa poate aparea pe parcursul vietii.

Femeile traiesc mai mult

„Cand obiectivul este supravietuirea”, spune dr. Sharon Moalem, „ceea ce conteaza cu adevarat in viata este sa ai optiuni genetice, asa cum au femeile. Aici, diferenta dintre celulele masculine si celulele feminine este cruciala. Fiecare celula feminina poate face apel, la nevoie, la rezervele sale genetice care contin sute de gene importante. Barbatii pot doar sa viseze la o asemenea abilitate”.

Cercetatorul canadian realizeaza o incursiune in povestea brutala a lumii, marcata de perioade indelungate de foamete si epidemii pentru a descoperi cum a ajutat puterea celor doi cromozomi X femeile sa supravietuiasca si sa traiasca mai bine…

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.