Fii atenta la urmatoarele simptome – iti pot arata daca ai deficit de magneziu si ce trebuie sa faci

1
De Anyta Andrei
2 mai 2021

Cum detectam deficienta de magneziu din organism si prin ce mijloace putem regla nivelul magneziului asa incat sa scapam de disconfort?

Cand organismul nostru sufera de un grad mai mare sau mai mic al deficientei unuia sau mai multor nutrienti esentiali, pot aparea numeroase probleme. Iar in cazul magneziului, consecintele sunt foarte importante, asa cum ne explica doctor Mark Hyman.

Ce trebuie sa stii despre deficienta de magneziu si rigiditatea corpului

Poate nu te-ai gandit niciodata ca exista vreo legatura intre starea de incordare pe care o simti la nivelul muschilor si… magneziu, acest mineral atat de comun, dar despre care realmente nu stim foarte multe, in afara de faptul ca are un rol definitoriu in organism. Insa el este cel care, practic, se ocupa cu: reglarea tensiunii arteriala, relaxarea muschilor si a tuturor nervilor din organsim.

„Gandeste-te la magneziu ca la mineralul relaxarii. Ai nevoie de el pentru ca celulele tale sa produca energie, pentru ca diferite chimicale sa isi poata desfasura activitatea, pentru stabilizarea membranele si pentru ca muschii sa poata intra in stare de relaxare”, a scris doctor Hyman pe pagina sa de Instagram.

Magneziul este o componenta definitorie pentru starea noastra de relaxare.

Ce se intampla cand nu ai suficient magneziu in organism?

Hyman noteaza: „Fie ca este vorba despre starea unei parti anume din corp sau despre starea generala pe care o resimti”, senzatia de rigiditate, de incordare sau chiar de iritabilitate poate fi un semn ce merita toata atentia ta. 

Deficienta de magneziu este strans corelata cu inflamatii majore si chiar cu starile de disconfort. De aceea, atunci cand resimti unul dintre cele doua simptome sau pe ambele deodata, e clar ca ai nevoie de mai mult magneziu.

Iar daca organismul tau iti cere o cantitate putin mai mare din acest nutrient, prin simptome precum cele mai devreme mentionate, trebuie sa iei decizii stricte privind dieta ta zilnica. „Cei mai multi dintre noi se bazeaza pe diete care nu contin deloc magneziu”, continua Hyman. Din fericire, insa, exista numeroase alimente in lumea larga care ne pot insoti in aceasta calatorie a suplimentarii cu magneziu, prin care ajutam organismul sa recupereze ceea ce nu mai poate produce de unul singur.

De asemenea, nici suplimentele de magneziu nu sunt de ignorat, de altfel foarte eficiente in aceasta lupta a ta impotriva disconfortului si tensiunii musculare.

Ce trebuie sa faci, mai exact?

In primul rand trebuie sa mergi la medicul de familie pentru a cere un bilet de trimitere cu un set de analize de rutina, printre care sa fie incluse si cele care indica valoarea magneziului din organism. Desi, chiar si fara teste, o cura cu alimente sau suplimente pe baza de magneziu nu iti poate dauna in niciun fel.

In ceea ce priveste alimentele, doctor Hyman recomanda: migdale, caju, nuci, mei, hrisca, orez, secara; proteine precum tofu, soia sau creveti; si legume de mare, cum ar fi alegele. Alte optiuni minunate pentru buna functionare a corpului tau includ: salatele, papadia, smochinele, curmalele, avocado, patrunjelul si usturoiul.

Pentru ca organismul sa poata absorbi corespunzator magneziul de care are nevoie, dieta dedicata trebuie sa fie foarte bogata si, mai ales, constanta. In plus, ajuta-ti organismul cu vitamina B6, vitamina D si seleniu, bineinteles in functie de nivelurile pe care le ai in sange.

Nota bene

Ai probleme in ceea ce priveste calitatea somnului, sau chiar ai nopti la rand cu insomnii? Tot deficienta de magneziu poate fi raspunsul. Fii atenta la simptome si verifica din cand in cand nivelul de magneziu din organism. Te poate ajuta sa depasesti cele mai multe stari de disconfort.

Foto: Unsplash.com