Iaurtul ingrasa? Cand trebuie sa-l eviti

micul dejun care te fereste de boli grave
1
De Maria Constantin
9 iul. 2020

Daca nu urmezi un regim vegan si nu ai intoleranta la lactoza, inseamna ca iaurtul face parte de mult timp din dieta ta. Este una dintre cele mai simple si usoare gustari, fie ca il consumi acasa sau pe fuga, e bogat in calciu si alti nutrienti sanatosi. Dar atunci de ce se scrie in presa si pe retelele de socializare ca iaurtul nu este bun?

Exista voci care sustin ca iaurtul poate provoca eruptii cutanate si contribuie la ingrasare. In plus, se pare ca atrage practici incorecte in unitatile de lactate.

Cum iaurtul este unul dintre cele mai populate produse lactate si alimentare in general, cei de la Byrdie au consultat doua specialiste in nutritie pentru a analiza beneficiile si dezavantajele consumului zilnic de iaurt: Jennifer Maeng, nutritionista in New York, si Anna Mitsios, nutritionista si specialist naturopat, fondatoare a platformei de produse cosmetice bio Edible Beauty Australia.

Iaurtul este daunator?

Maeng considera iaurtul unul dintre produsele alimentare cele mai echilibrate din punct de vedere nutritional: „Contine carbohidrati, grasimi si proteine care sunt importante nu doar pentru nutritie, ci te ajuta si sa te simti satula. Contine si probiotice, importante in mentinerea sanatatii intestinelor.”

Anna Mitsios confirma spusele colegei sale, adaugand ca, de fapt, cheia este sa te asiguri ca iaurtul pe care il consumi contine cel putin 100 de milioane de bacterii vii per gram si sa eviti marcile cu mult zahar, arome si coloranti. „Iaurturile care au adaos de probiotice (pe langa streptococcus thermophilus si lactobacillus bulgaricus) pot oferi un spectru larg de probiotice benefice pentru sanatate si pentru imunitate. Printre aceste probiotice suplimentare se numara B. lactis si L.acidophilus, adaugate in iaurt dupa fermentare”, specifica ea.

Daca nu ai mereu suficient timp pentru a citi informatiile de pe etichetele produselor, poti verifica cateva marci si sa le cumperi doar pe acestea.

Beneficiile consumului de iaurt

Primul si cei mai important: iaurtul este accesibil. Il poti gasi aproape peste tot, intr-un mic magazin de cartier si in ditamai aeroportul. Jennifer Maeng, care este si co-fondatoare a platformei Chelsea Nutrition din Manhattan, reaminteste ca iaurtul contine trei macronutrienti importanti: carbohidrati, grasime si proteine, o combinatie pe care nu o intalnesti usor. „Este bogat si in calciu si vitamina D, importante pentru sanatatea oaselor”, adauga ea.

Si sa nu uitam de probiotice, scrie Byrdie. Nu sunt multe produse alimentare accesibile care sa aiba aceste ingrediente benefice pentru sanatatea intestinelor. Aportul de probiotice oferit de consumul zilnic de iaurt accelereaza miscarile intestinelor, contribuind la sanatatea sistemului digestiv, adauga Anna Mitsios. „Acidul lactic din iaurt poate contribui la franarea bacteriilor care provoaca diaree si implicit la buna functionare a unui sistem digestiv sanatos”, explica ea.

Dezavantajele consumului de iaurt

Cel mai mare dintre acestea este ca nu poate fi consumat de catre persoanele cu intoleranta la lactoza. „Din nefericire, lactatele se numara printre cele mai alergene alimente si multi oameni au intoleranta la lactoza, desi nu sunt alergici”, spune Maeng. „Cand ai intoleranta la lactoza dar lactatele continua sa faca parte din dieta ea, cu timpul iti pot provoca inflamatii in corp, ceea ce poate duce la alte probleme de sanatate.”

Maeng adauga ca iaurtul este bogat in grasimi saturate, care nu ar trebui consumate in exces, intrucat pot provoca inflamatii si contribuie la cresterea nivelului de colesterol, in special a colesterolului LDL care mareste riscul unor afectiuni cardiace. In plus, iaurtul nu are un continut redus de calorii si poate contribui la acumularea unor kilograme in plus.

Maeng precizeaza ca nu este cazul sa ne ingrijoram: „Ca orice alte alimente, depinde de cat de mult consumi. Ingrasatul tine in mare masura de cate calorii consumi si cate arzi. Dar daca esti sensibil sau alergic la produsele lactate, te poate balona. Daca nu esti sensibil la produsele lactate, as spune ca este in regula ca iaurtul sa faca parte din dieta ta zilnica, dar ai grija la iaurturile cu arome. Iaurtul cu arome poate contine mult zahar procesat si arome artificiale care nu ar trebui sa se afle in produs.”

Cele mai sanatoase topping-uri pentru iaurt, potrivit nutritionistilor

Consumul zilnic de iaurt poate provoca si eruptii cutanate, intrucat produce o crestere a insulinei, spune Mitsios.

„Acest lucru are ca efect cresterea nivelului de testosteron, care are legatura cu productia mai mare de sebum si grasimi. Cresterea nivelului de sebum si grasime poate bloca porii, cauzand eruptii acneice si congestii ale pielii”, arata specialista.

Un studiu din 2018 publicat de Journal of Nutrition sustine aceasta teorie, dezvaluind ca lactatele precum laptele, iaurtul si branza, cresc riscul aparitiei acneei la subiectii cu varste cuprinse intre 7 si 30 de ani. Cercetatorii subliniaza, insa, ca acneea poate fi ereditara, asa ca rezultatele trebuie analizate in acest context.

In plus, trebuie sa te gandesti si la modul in care este produs iaurtul. „Daca iaurtul nu este organic, poate contine multe pesticide, fertilizatori chimici si antibiotice. Un alt argument de luat in seama este ca vacile care produc laptele pot sa nu fie ingrijite corect”, arata Mitsios.

Iaurt normal sau vegetal: care e mai bun?

Depinde de preferintele fiecarui consumator. Daca ai sensibilitate la lactate si te confrunti cu eruptii, gaze, balonare si crampe stomacale, Maeng recomanda sa consumi iaurt vegetal. „Axeaza-te pe iaurturi de calitate, pentru ca exista multe produse vegetale pline cu aditivi si zahar. Citeste intotdeauna lista ingredientelor si cauta-le pe cele pure si simple, evitand guma guar si zaharul”, este sfatul ei.

Partea buna a iaurturilor vegetale este ca sunt bogate in calciu, asa ca au acelasi profil cu cele lactate, mai putin hormonii care pot provoca inflamatii si alte efecte secundare, puncteaza Mitsios.

Bacteriile bune, prioritatea alimentatiei noastre

Dupa toate beneficiile si dezavantajele enumerate, Mitsios subliniaza ca toate produsele fermentate sunt un mod fantastic de a inmulti bacteriile bune din intestine, ceea ce multi dintre noi uita ca ar trebui sa fie o prioritate a alimentatiei. „Totusi, cheia este sa gasim un produs produs printr-un proces de fermentare naturala, fara zahar adaugat si conservanti care nu sunt necesari”, spune ea.

Pe langa fermentarea naturala, Maeng spune ca trebuie sa ne ferim in general de orice produs alimentar foarte procesat. „Daca nu ai sensibilitate la lactate, as recomanda un iaurt organic cu continut normal de grasime si adaugarea unor fructe naturale, precum cele de padure proaspete, unt de arahide, nuci sau seminte”, spune ea. „Evita iaurtul cu gume, arome artificiale, indulcitori, zahar si siropuri”, recomanda nutritionista.

Foto: Shutterstock.com