4 ierburi si condimente sanatoase pe care probabil ca nu le ai in bucatarie

1
De Teodora Tirca
20 apr. 2021

Multi oameni sunt de parere ca mancarea peste care s-au adaugat condimente este nasanatoasa si contine „chimicale”, insa daca iti cumperi propriile condimente „curate”, lucrurile stau chiar invers.

Dupa ce am folosit ani la rand „condimente” pentru asezonat carne sau salate care aveau o lista de ingrediente lunga si indescifrabila, mi-am dat seama ca stomacul meu nu a avut decat de suferit. Asa ca dupa ce m-am informat mai mult si am aflat ca aceste prafuri ce potenteaza gustul mancarii sunt daunatoare pentru organism, am renuntat la orice condiment, cu exceptia sarii si piperului.

Totusi, ultimele cercetari arata ca exista unele condimente si ierburi care nu doar fac mancarea mai buna, ci au si efect antiinflamator sau antimicrobian, ajutandu-ne sa traim mai mult si sa ne simtim energici in fiecare zi.

Potrivit psihiatrului nutritional Uma Naidoo, utilizarea condimentelor si a ierburilor este o modalitate surprinzator de usoara de a creste valoarea nutritionala a unui fel de mancare.

„Spre deosebire de oamenii din zonele mediteraneene, noi rareori ne gandim la aceste ingrediente in termeni de nutritie”, spune Naidoo pentru Mind Body Green. „Sarea si piperul au fost utilizate pe scara larga ca principal condiment, dar exista plante cu beneficii de-a dreptul uluitoare, pe care nu ne gandim sa le adaugam in mancare.”

Mi-am verificat raftul cu condimente si nu am decat unul dintre cele de pe lista de mai jos. Dar tu?

Curcuma

Beneficii: Turmericul, un condiment auriu ayurvedic obtinut din radacina de Curcuma zedoaria, „este antiinflamator si poate imbunatati anxietatea”, spune Naidoo.

Utilizari: Ia turmeric ca supliment alimentar, sub forma de capsule, adauga-l intr-un lapte vegetal pentru a crea celebra bautura „golden milk” sau foloseste-l pentru a marina puiul.

Cel mai subestimat tip de exercitiu fizic: te ajuta sa slabesti si e distractiv

Sofran

Beneficii: Potrivit lui Naidoo, sofranul (un condiment rosu vibrant din floarea Crocus sativus) are beneficii antidepresive. In plus, poate avea calitati afrodisiace.

Utilizari: Adauga sofran in orez, in supa de dovlecei, intr-o cana cu lapte cald sau foloseste-l chiar si pe ten, intr-o masca cu miere.

Rozmarin

Beneficii: Mentine constant nivelul de zahar din sange si are un puternic efect antioxidant, iar Naidoo adauga faptul ca rozmarinul poate imbunatati functiile creierului (memorie, abilitati de invatare).

Utilizari: Condimentarea uleiului de masline cu rozmarin asigura o grasime pentru gatit mai aromata si mai bogata in nutrienti. Este, de asemenea, un condiment minunat pentru feluri de mancare consistente, cum ar fi friptura sau tocanitele de legume italiene. Il poti gasi si in suplimente alimentare.

Ghimbir

Beneficii: „Ghimbirul ajuta la digestie”, spune Naidoo. Daca il adaugi in mancare sau in ceaiuri, s-a demonstrat ca ajuta la calmarea senzatiei de greata si la sustinerea sanatatii intestinale generale. De asemenea, contine proprietati antiinflamatorii.

Utilizari: Ghimbirul se gaseste adesea in ceaiurile care sustin sanatatea intestinelor, dar il poti adauga in orice mancare, printre celelalte legume. Specialistul iti recomanda sa folosesti radacina proaspata de ghimbir. Ai grija sa o pastrezi intr-un loc uscat si racoros, pentru a-si mentine intacte proprietatile.

Foto: Unsplash.com