Aceasta intoleranta ar putea fi motivul pentru care nu scapi de balonare

1
De Daniela Mitran
19 nov. 2019

Te simti balonata dupa fiecare masa, iar asta iti afecteaza productivitatea zilnica si increderea in tine? Poate ai o intoleranta alimentara nedescoperita.

Intoleranta la gluten a devenit din ce in ce mai raspandita si este una dintre cauzele majore ale balonarii cronice. Eliminarea din dieta a unor alimente sanatoase nu este cea mai buna decizie. Mai mult decat atat, nu este inca foarte clar in lumea medicinei ce inseamna intoleranta la gluten. Desi tot mai multe persoane se confrunta cu aceasta problema, foarte putine dintre ele au analizele la zi. Si foarte putine dintre ele stiu care sunt simptomele intolerantei la gluten.

Persoanele care aleg sa se diagnosticheze singure si sa recurga la un regim special nu iau cea mai buna decizie pentru sanatatea lor. Desi cele mai multe studii arata ca intoleranta la gluten este mai frecventa decat boala celiaca, este esential sa acorzi atentie simptomelor.

De regula, simptomele asociate cu aceasta afectiune sunt durerile abdominale, starea de oboseala, gazele si balonarea.

Daca prezinti unele simptome, insa nu le poti asocia cu consumul unor alimente care contin aceasta proteina, nu trebuie sa te ingrijorezi. Peste 85% de persoane care considera ca se confrunta cu aceasta afectiune nu sufera de intoleranta la gluten.

Diferenta dintre boala celiaca si intoleranta la gluten

Spre deosebire de intoleranta organismului la gluten, boala celiaca este mult mai severa si daunatoare organismului. Este o boala care transmite semnale gresite sistemului imunitar in momentul in care consumam gluten. Astfel, tractul digestiv are o reactie negativa la aceasta proteina si apar o serie de simptome, precum: balonare si dureri abdominale, constipatie, greata si varsaturi, stare de oboseala, anemie, depresie si anxietate, dureri articulare, dureri de cap si migrene, ciclu menstrual neregulat sau infertilitate.

Din pacate, boala celiaca nu se vindeca. Este o boala ereditara, motiv pentru care disgnosticarea corecta este extrem de importanta. Diagnosticul poate fi obtinut prin analize de sange si prin preluarea unor bi0psii in timpul endoscopiei.

Intoleranta la gluten – care sunt simptomele

In timp ce intoleranta organismului la gluten nu este o afectiune grava, este important sa acorzi atentie simptomelor. Daca testele de sange pentru boala celiaca au iesit negative, atunci este posibil ca organismul tau sa aiba alergie la proteina regasita in grau, secara si orz. Simptomele precum gaze intestinale, dureri abdominale, constipatie sau stare de oboseala sunt comune acestei conditii medicale. Unele persoane se pot confrunta si „ceata mentala” sau dureri de cap. Toate acestea sunt simptome ale intolerantei la gluten, intrucat este mult mai des intalnita decat boala celiaca.

Inlaturarea din dieta a alimentelor care contin gluten ajuta considerabil la ameliorarea simptomelor. Mai mult decat atat, renuntarea la aceasta proteina ajuta la imbunatatirea calitatii somnului si memoriei.

Ce faci daca ai simptome ale intolerantei la gluten?

In cazul in care te confrunti cu aceste simptome, este recomandat sa consulti medicul. Evita sa adopti un regim special daca nu ai discutat cu medicul tau inainte. Este foarte important sa te asiguri ca este vorba doar de intoleranta, nu de o afectiune mai grava.

Medicul poate efectua o serie de teste pentru a identifica daca este vorba de boala celiaca sau o alergie la proteina din grau. In cazul in care diagnosticul nu este cel de boala celiaca, este recomandat sa elimini glutenul din alimentatie. Opteaza pentru un regim fara aceasta proteina timp de 30-60 de zile, apoi incearca sa introduci din nou glutenul in alimentatie pentru a observa daca apar simptome.

Foto: Getty Images.